Slik velger du riktig jord til plantene dine:

- De fleste kjøper den dårligste jorda på hagesenteret

Kjøper du billig jord, er sannsynligvis jorda du finner i din egen hage fra naturens side, mye bedre enn den du betaler for.

Velg riktig jord til hagen din. Hageblogger Anne Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Plantejord, blomsterjord, grønnsaksjord, kaktusjord - alle som har sett haugene med sekker på hagesenteret vet at jord ikke bare er jord. Det finnes så mange ulike typer at det er lett å gå seg vill i de ulike betegnelsene. Og trenger man i det hele tatt å kjøpe jord?

Ikke alt passer overalt. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer

- De fleste ender med å kjøpe den dårligste jorda på hagesenteret, nemlig den billigste, sier hageblogger Anne Holter-Håvind i videoen som du kan se øverst i saken. Holter-Håvind står bak Moseplassen, en av Norges mest populære hageblogger.

- Torv er ikke jord

Hun mener nemlig at det er stor forskjell på jord. Den viktigste forskjellen ligger ikke i hva det står på forsiden av jordsekken, men hva som står med liten skrift bak - i innholdsfortegnelsen. Der skal du først og fremst se etter én ting. Og det er en ting du ikke vil ha i jorda di: Sphagnum.

- Sphagnum er ikke jord, det er torv. Og torv, det er død mose, og lite egnet å plante i. Den holder dårlig på næring og vann, og fra et miljøperspektiv er det viktig at den blir liggende i jorda der den hører hjemme, mener hun.

Står det sphagnum i innholdfortegelsen, bør vi velge en annen jord, mener hagebloggeren.
Står det sphagnum i innholdfortegelsen, bør vi velge en annen jord, mener hagebloggeren. Vis mer

I et innlegg på sin egen blogg utdyper hun dette på denne måten:

– Torvmyrer er fantastiske karbonlagre, men det forutsetter at de får ligge urørt. Dessuten er torvmyrer viktige biotoper for skogens beboere og forbipasserende, og en vesentlig aktør for å unngå flommer. Myra kalles av enkelte forskere Norges regnskog, la oss ta ansvar!

Og selv om planter vil overleve i torvjord, vil de ikke trives der. Best trives de i kompostjord, mener hun. Og den kan du lage selv, om du har plass til det.

Nedbrutte planter fra i fjor gir årets planter bedre vekstvilkår enn den billige torven du kjøper på hagesenteret. Faktisk er mye av jorda du har i hagen fra før bedre enn den du kjøper i sekker.

IKKE PRØV DETTE: Det gikk ikke helt knirkefritt for en mann som tok skadedyrproblemene sine i egne hender. Video: ViralHog. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer