Slik velger du riktig jord til plantene dine:

- De fleste kjøper den dårligste jorda på hagesenteret

Kjøper du billig jord, er sannsynligvis jorda du finner i din egen hage fra naturens side, mye bedre enn den du betaler for.

Velg riktig jord til hagen din. Hageblogger Anne Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Plantejord, blomsterjord, grønnsaksjord, kaktusjord - alle som har sett haugene med sekker på hagesenteret vet at jord ikke bare er jord. Det finnes så mange ulike typer at det er lett å gå seg vill i de ulike betegnelsene. Og trenger man i det hele tatt å kjøpe jord?

Ikke alt passer overalt. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer

- De fleste ender med å kjøpe den dårligste jorda på hagesenteret, nemlig den billigste, sier hageblogger Anne Holter-Håvind i videoen som du kan se øverst i saken. Holter-Håvind står bak Moseplassen, en av Norges mest populære hageblogger.

- Torv er ikke jord

Hun mener nemlig at det er stor forskjell på jord. Den viktigste forskjellen ligger ikke i hva det står på forsiden av jordsekken, men hva som står med liten skrift bak - i innholdsfortegnelsen. Der skal du først og fremst se etter én ting. Og det er en ting du ikke vil ha i jorda di: Sphagnum.

- Sphagnum er ikke jord, det er torv. Og torv, det er død mose, og lite egnet å plante i. Den holder dårlig på næring og vann, og fra et miljøperspektiv er det viktig at den blir liggende i jorda der den hører hjemme, mener hun.

Står det sphagnum i innholdfortegelsen, bør vi velge en annen jord, mener hagebloggeren.
Står det sphagnum i innholdfortegelsen, bør vi velge en annen jord, mener hagebloggeren. Vis mer

I et innlegg på sin egen blogg utdyper hun dette på denne måten:

– Torvmyrer er fantastiske karbonlagre, men det forutsetter at de får ligge urørt. Dessuten er torvmyrer viktige biotoper for skogens beboere og forbipasserende, og en vesentlig aktør for å unngå flommer. Myra kalles av enkelte forskere Norges regnskog, la oss ta ansvar!

Og selv om planter vil overleve i torvjord, vil de ikke trives der. Best trives de i kompostjord, mener hun. Og den kan du lage selv, om du har plass til det.

Nedbrutte planter fra i fjor gir årets planter bedre vekstvilkår enn den billige torven du kjøper på hagesenteret. Faktisk er mye av jorda du har i hagen fra før bedre enn den du kjøper i sekker.

IKKE PRØV DETTE: Det gikk ikke helt knirkefritt for en mann som tok skadedyrproblemene sine i egne hender. Video: ViralHog. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.