Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Endelig skriver vi desember og vi kan begynne juleforberedelsene for fullt: Kanskje er det tid for en prøvekjøring av ribbe eller pinnekjøtt? Og så klart: Sju slag julekaker skal bakes og legges i boks?
Men visste du at hvilke julekaker du baker, faktisk kan avsløre mye om hvor i landet du er fra? Og at de tradisjonelle 7 slagene har fått konkurranse utenfra?
- Stedet vi bor på og familiens juletradisjoner påvirker hvilke kaker vi velger til jul, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.
Sammen med Opplysningskontoret for egg og kjøtt (Matprat), har de undersøkt hvilke kaker nordmenn baker til jul. Og de avslører at kakevalgene varierer med hvor du bor.
Du kan se julekakefavorittene sortert på landsdel lenger nede i artikkelen.

- Bør begrense inntaket
Fra lefser og flatbrød til 7 slag julekaker
Fra riktig gammelt av, fram til midten av 1800-tallet, var det for det meste lefser og flatbrød som ble bakt til jul.
Ifølge Annechen Bahr Bugge i SIFO-rapporten om jul (2019), var det først med Hanna Winsnes' (1845) «Lærebog i de forskjellige grene af husholdningen» at oppskrifter på julekaker laget av fint mel og sukker ble kjent på norske kakebord. Og etter hvert som tilgangen på krydder, sukker, mandler og tørkede frukter ble bedre, kom de også til bruk i julekakene.
Bugge skriver at det er usikkert når konseptet med alle 7 slag kom til Norge. Noen hevder det skriver seg fra slutten av 1800-tallet, og det er dokumentert på trykk i 1919.
- Det er imidlertid mange tidligere eksempler på at det å ha et høyt antall retter og kaker hadde stor prestisje, og akkurat 7-tallet er et tall med ekstra verdi og aura, skriver Bugge i SIFO-rapporten.
Men om du tenker at du må ha sju slag julekaker til jul, kan du kanskje bli beroliget med at det er de færreste som faktisk baker så mange som sju sorter julekaker:
Ifølge SIFOS undersøkelse er det så kun halvparten av de spurte som baker julekaker.
Kun en av ti baker fem slag eller flere.
Men selv om mange ikke baker julekaker selv, konkluderer rapporten med at de fleste likevel spiser kaker hjemme i løpet av julehøytida.

Treg mage? Viktig å velge riktig avføringsmiddel
Vi PlussDe klassiske 7 slagene - og de beste julekakene
Tilbake til de sju slag:
Klassikerne man fra gammelt av valgte ut de sju slagene blant, var gjerne krumkaker, serinakaker, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, kokosmakroner, sirupssnipper, kransekake, goro og sandkaker.
Ser man på hvilke julekaker nordmenn liker best, er det pepperkaker, sirupssnipper, peppernøtter og liknende som topper lista.
Deretter følger krumkaker og kransekake. Blant de minst spiste er fattigmenn, lussekatter og havremakroner.
Men hva vi synes er best og spiser mest av, varierer også med alder:
- Krumkaker, kransekake, julekake og sandkaker spises i større grad av 50-åringer og eldre, enn av yngre.
- Ifølge SIFO-undersøkelsen er også kransekake en større favoritt blant 50 pluss-erne enn hos de yngre.

Deltidsfella som kan koste deg hundretusener i tapt pensjon
Vi Pluss«Nye» julekaker blant de 7 slag
Fra det opprinnelige, tradisjonelle utvalget med sju slag, har det kommet nye julekaker til.
Ifølge SIFO, svarte 27 prosent at de hadde spist andre kaker i jula 2018, enn de tradisjonelle julekakene.
- En av de nye julekakene synes å være den amerikanske muffinsen, cupcake, skriver Bugge.
Dette bekreftes også i den ferske rapporten fra Opplysningskontoret for brød og korn - og da med regional tilhørighet:
Cookies er inne på topplista for sju slag i Oslo-regionen - som er neste region som faktisk har denne amerikaneren på lista.
En helt annen sak som gjelder hovedstadsregionen spesielt, er det at det er flere oslofolk som uttaler at de ikke er noe glad i julekaker, sammenliknet med de øvrige regionene.
Brune pinner og Sarah Bernhardt er andre nykommere blant de sju slag i noen regioner.
– Brune pinner er enkle å bake, samtidig som de egner seg godt å bake sammen med barn, for eksempel på juleverksted. Dessuten smaker de godt, for både store og små! Det er nok ikke tilfeldig at disse har fått en plass på topplista i flere regioner, sier Nordbø.
Delfiakaka og risbollene regnes også blant de sju slag i noen regioner.

Bruker du Ibux? - Dette er ingen spøk!
De beste julekakene
Her kan du se favorittene blant de sju slag, både nasjonalt og regionalt.
Norge totalt:
- Kransekake
- Pepperkaker
- Krumkaker
- Smultringer
- Brune pinner, delfiakake, Sarah Bernhardt (like populære)

Skattegrepet alle pensjonister bør gjøre
Vi PlussOslo
- Kransekake og pepperkaker (like populære)
- Krumkaker
- Smultringer, julekake, berlinerkranser (like populære)
- Cookies/kjeks
Innlandet og Viken
- Kransekake
- Pepperkaker, krumkaker (like populære)
- Sarah Bernhardt
- Smultringer, brune pinner (like populære)
- Julekaker
Vestlandet
- Pepperkaker, kakemenn/julemenn (like populære)
- Kransekake
- Delfiakake, krumkaker, kokosmakroner (like populære)
- Smultringer
Agder og Sør-Østlandet
- Kransekake
- Pepperkaker
- Krumkaker
- Delfiakake
- Smultringer, Sarah Bernhardt, kakemenn/julemenn (like populære)
Trøndelag og Nord-Norge
- Krumkaker
- Kransekake
- Brune pinner, pepperkaker (like populære)
- Risboller
- Sarah Bernhardt
- Smultringer
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.