(Vi.no): Er du så heldig å ha et plommetre? Da kan du lage mye godt!
Norske plommer er kjent for å være søte, saftige og milde på smak. Modne plommer er smakfulle, og de ser også gode ut med sitt blå, gule eller røde skall. Og nå modnes plommene for fullt.

Matvarer og kosttilskudd kan gi feil effekt av medisinene dine
Vi PlussMange sorter
Det finnes mange ulike slag av plommer i Norge. Plommeslagene har stor fargevariasjon fra gule og gulgrønne til røde og mørke blåtoner.
Plomme er rund eller oval i formen og størrelsen kan variere fra sort til sort, de største kan bli på størrelse med et lite eple.
Plomme har en stor stein i midten. Hos noen plommevarianter henger fruktkjøttet fast i steinen, mens andre sorter slipper steinen lett.
Det er også stor variasjon i modningstidspunkt og størrelse. Så mye lys og luft som mulig gir søte frukter og sunne trær. Derfor er det viktig å beskjære trærne og tynne plommene i år med rikelige forekomst av plommer.
Å ta del i visse tanker er som å spise plommer - når du kommer til kjernen, må du spytte ut Stig Johnsson, svensk aforistiker
Det finnes rundt 200 sorter plommer og de dyrkes over hele verden.
I Norge er denne steinfrukten kjent fra 1000-tallet og med sikkerhet dyrket fra år 1550.
De fleste plommesorter som dyrkes i Norge stammer fra vest-asiatiske eller europeiske sorter.

Plommer har kort holdbarhet
Hvor holdbar en plomme er, avhenger av hvor langt frukten er kommet i modningsprosessen.
En moden plomme har en meget kort holdbarhet og lar seg ikke vente på, så vær rask og nyt den mens du kan.

Godt voksen? Mengden alkohol som anbefales kan overraske
Bruk av plommer
Skyll frukten og spis alt unntatt steinen i midten. Ønsker du å fjerne skallet, gjør du det enkelt ved å dyppe plommene i kokende vann til skallet slipper. Det aller, aller beste er å spise dem som de er, men det er også masse godt du kan lage av plommer. Her finner du noen favorittoppskrifter.
Her er våre beste plommeoppskrifter:
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.