Hytte med livsløpstandard:

Bygget hytte tilpasset alderdommen

Det tok mange år fra Ingrid begynte å drømme til Hans Petter skjønte at hun mente alvor med hytteplanene. Nå har de bygget en hytte som vil passe dem resten av livet - også med gåstol.

Laftet: Ingrid Hønsi og Hans Petter Bukkholm bygde hyttedrømmen sin på Seljestad. Hytta har stavlaft i første etasje, og tradisjonell laft øverst. Her er energibrønn og vannbåren varme. Hytta er levert av Gaardslaft. Foto: Irene Jacobsen
Laftet: Ingrid Hønsi og Hans Petter Bukkholm bygde hyttedrømmen sin på Seljestad. Hytta har stavlaft i første etasje, og tradisjonell laft øverst. Her er energibrønn og vannbåren varme. Hytta er levert av Gaardslaft. Foto: Irene Jacobsen Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det går i tømmer, velur og mosaikk – og hyttelivets mektige fjellutsikt.

Ingrid Hønsi vokste opp med sel på Vikafjellet. Uten strøm, med vann i bekken, utedo og vedfyring. For sin egen familie drømte hun om litt mer komfort.

– Man tenker kanskje litt annerledes som 20-åring enn i 50-åra. En uke påskeferie uten dusj er ikke like fristende lenger. Så nå har vi heller bygd en hytte som vi kan kjøre til, og til og med komme oss inn i med gåstol, sier hun og ler.

Hjemmekontor og frisone på fjellet

Familien bor i Stavanger, og for siddiser er Sirdal nærmeste skidestinasjon. Men Ingrid og Hans Petter så mot nord da hytteplanene begynte å ta form. Ingrid, som er fra Vik i Sogn, liker at naturen på Seljestad minner henne om hjemtraktene. Men det var også et poeng å ha hytta ett eller annet sted nord for Stavanger, i retning Sogn. På Seljestad er de plassert omtrent midtveis, og det gjør det lettere å ta turen nordover til familien også.

Utsikt: Vanligvis har laftehytter små vinduer, men ikke her. Fra sofakroken ser de helt til Folgefonna. Peisen er kjøpt hos Peiskongen i Stavanger. Sofaene er fra Halvor Bakkes Bohus-kolleksjon. Foto: Irene Jacobsen
Utsikt: Vanligvis har laftehytter små vinduer, men ikke her. Fra sofakroken ser de helt til Folgefonna. Peisen er kjøpt hos Peiskongen i Stavanger. Sofaene er fra Halvor Bakkes Bohus-kolleksjon. Foto: Irene Jacobsen Vis mer

Her i fjellheimen midt mellom Odda og Røldal var de allerede godt kjent. Gode venner hadde hatt hytte her i mange år, og mens ungene var små, tilbrakte de ti vinterferier her på Seljestad. Her var alt de ønsket seg; fjell og utsikt, fine turløyper, her var snøsikkert og på rette siden av de stengte fjellovergangene. Men en egen hytte skulle det gå mange år før det ble noe av. Ingrid drømte om hytte lenge før resten av familien ble med på notene. Hun leste og tegnet, skisserte og lagde til og med små papirmodeller av hyttedrømmene sine. Men da det smått om senn gikk opp for resten av familien at mor virkelig har lyst på hytte, var ikke tenåringene lenger interesserte i å henge med foreldrene i helgene. Derfor skulle det gå enda flere år mens Ingrid leste hyttereportasjer, studerte hyttetegninger og detaljerte beskrivelser av laftehytter. Det var nemlig det hun hadde mest lyst på.

– Jeg var ikke helt gira på hyttebygging, jeg heller, innrømmer Hans Petter Bukkholm med et smil.

– Men jammen har jeg blitt frelst. Nå skjønner jeg kollegene som sa at en hytte er en investering i livskvalitet.

At det ble en hytte i fjellet i stedet for ved sjøen, skyldes rett og slett at de fant ut at det var om vinteren de var mest inaktive. En vinterhytte ville få dem ut i helgene, opp av sofaen og ut i naturen.

I 2016 begynte kommunen med en omregulering som påvirket tomta de nå har bygd på. Men tiden var på deres side, for da planen endelig var klar, hadde de lov til å bygge 20 kvadratmeter større enn det hadde sett ut til i starten. De bestemte seg tidlig for at det var laft de ville ha; kraftig, rustikt tømmer. Hele denne tiden mens tomtereguleringen pågikk, hadde de kontakt med et firma på Østlandet som leverer laftehytter, men alltid hadde det dukket opp en unnskyldning for ikke å komme over til Vestlandet og kikke. Til slutt ga Ingrid og Hans Petter opp, og fant en lokal leverandør.

Derfra gikk det raskt unna. Grunnmuren ble støpt 12. juli 2019, og allerede i den siste uken i oktober begynte de å montere møbler. Tidlig i november kunne de flytte inn og fyre opp i peisen for første gang.

Spesialbygd seng: De hadde sett bilder av en tømmerseng som denne, men rommet var litt for kort for den ferdige varianten. Så de tok en skisse med til det lokale sagbruket og fikk sagd og høvlet akkurat de lengdene de trengte. Den samme grå lasuren er brukt på alle rom i hele hytta: Ett strøk Osmo Terra 3073. Foto: Irene Jacobsen
Spesialbygd seng: De hadde sett bilder av en tømmerseng som denne, men rommet var litt for kort for den ferdige varianten. Så de tok en skisse med til det lokale sagbruket og fikk sagd og høvlet akkurat de lengdene de trengte. Den samme grå lasuren er brukt på alle rom i hele hytta: Ett strøk Osmo Terra 3073. Foto: Irene Jacobsen Vis mer

Store vinduer

– Laftehytter er ofte litt mørke, vi ønsket oss derfor en mer moderne variant med store vinduer. Akkurat den miksen finnes det ikke så veldig mange av, forteller Ingrid.

All planleggingen hennes viste seg å være nyttig da det endelig gjaldt. Valgene var enkle å ta, hun hadde allerede tenkt på alt fra gulv til fliser og dørhåndtak. Etter å ha vært gjennom noen runder med husrenovering i Stavanger hadde de nyttig erfaring å ta med inn i hytteprosjektet.

– De store vinduene gjør hytta lys og åpen på dagtid. Men det en kanskje ikke tenker over, er at de gjør det også helt svart på kvelden, sier Hans Petter.

Derfor gjelder det å ikke overdrive mengden vinduer. Fra stua har de utsikt til Folgefonna, breen ligger der og blinker i sola. Så store vinduer kunne blitt et problem og gjort det altfor varmt på dager med sol, men fordi vinduene er nordvendte, har det vært helt problemfritt. For å være på den sikre siden, har de latt den nederste vindusrekken være vinduer som kan åpnes om de skulle trenge utlufting. Og ved spisebordet satte de inn en terrassedør i stedet for vindu.

Skreddersydd: Der kjøkkenet ligger, var det egentlig planlagt et soverom. Ingrid og Hans Petter valgte også å ha det åpent mellom trappa og kjøkkenet og erstattet veggen med glassrekkverk. Foto: Irene Jacobsen
Skreddersydd: Der kjøkkenet ligger, var det egentlig planlagt et soverom. Ingrid og Hans Petter valgte også å ha det åpent mellom trappa og kjøkkenet og erstattet veggen med glassrekkverk. Foto: Irene Jacobsen Vis mer

Dype farger

Interiøret hadde Ingrid sett for seg lenge før hytta sto ferdig. Tømmerveggene har fått en lys grå lasur. Veluren går igjen i både møbler, gardiner og sengetepper. Vinrødt, blått, grønt, lilla, oransje og gull.

– Til alt det grå og svarte trenger en farger, vi er fornøyd med hvordan resultatet har blitt. Og da det blå kjøkkenet dukket opp, var valget lett. Det passer helt perfekt her, sier Ingrid.

Da hytteforbudet endelig var over i fjor sommer, tilbrakte de mye tid på hytta. Det siste året har de begge to hatt hjemmekontor. En av ulempene med det er at å være hjemme kjennes ut som jobb nå om dagen.

– Så akkurat nå er hytta eneste frisonen vår. Når vi setter oss i bilen fredag ettermiddag, da har vi virkelig fri!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.