Hvordan fjerne brunsnegler

Brunsnegler: Dette bør du gjøre nå

Kulda har neppe drept særlig mange brunsnegler, ifølge eksperter - som anbefaler deg å starte kampen mot brunsneglene allerede nå.

BRUNSNEGLER: Kulda i vinter har nok ikke tatt knekken på brunsneglene, ifølge ekspertene - så du bør rydde opp i hagen nå, for å fjerne gjemmestedene. Foto: Kristin Sørdal
BRUNSNEGLER: Kulda i vinter har nok ikke tatt knekken på brunsneglene, ifølge ekspertene - så du bør rydde opp i hagen nå, for å fjerne gjemmestedene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du forhåpninger om at frost og kulde i vinter har tatt rotta på brunsneglene? Da må du sannsynligvis tro om igjen, ifølge ekspertene:

- Kulda i vinter har neppe drept særlig mange snegler, den pleier ikke det. Sneglene er flinke til å finne frostfrie hulrom å overvintre i, de trenger ikke mye plass, sier kommunikasjonsrådgiver Erling Fløistad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) til Vi.no.

Heller ikke Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo (UiO), kan tilby forhåpninger og en sneglefattig sommer etter en kald vinter:

- Det har jo vært en god del snø, så kulda i vinter har nok ikke gjort storeslem i brunsneglebestanden, sier Bøckman til Vi.no.

Han legger til at det selvsagt kan variere veldig lokalt, selv om man har hatt en del snø på Østlandet i vinter.

- Snøen legger seg som en dyne i terrenget og skaper gjemmesteder for både brunsnegler, mus, flått og hoggorm, forteller han.

Felle med øl og sprit tar rotta på brunsneglene Vis mer

To uker med sprengkulde

Så hvor kaldt må det egentlig være for at brunsneglene skal dø?

Akkurat det er det egentlig ingen som vet, ifølge Bøckman. Det man imidlertid vet, er at brunsneglene egentlig er på grensen til sin utbredelse i Norge - og at den hovedsakelig er å finne i kystnære strøk og lengst sør i Norge. Det er ikke mye brunsnegler i høyfjellet og i Nord-Norge.

- For at kulda skal ta livet av brunsneglene, må det være to uker med sprengkulde og barfrost, sier Bøckman.

Et annet problem for alle som helst hadde vært brunsneglene foruten, er ifølge Bøckman at brunsneglene har paret seg med andre sneglearter som er tilpasset det norske klimaet - og dermed har man fått en brunsnegleart som tåler norsk vær og føre bedre:

- De har paret seg med «Arion ater», svartskogsnegl, og skapt en hybrid, som er mørkebrun, forteller Bøckman.

Brunsneglene våkner nå

Det begynner å bli vår i hagen - og brunskogsneglene har begynt å våkne noen steder i landet.

- Ja, brunsneglene begynner å komme fram nå, sier Bøckman - men presiserer at det selvsagt er avhengig av hvor i landet du bor.

Ifølge Fløistad, dør de aller fleste voksne brunskogsneglene om høsten, etter at de har lagt eggene sine. Og det er de unge sneglene som overvintrer:

- Eggene klekker om høsten, og de unge sneglene overvintrer. Som hovedregel våkner brunskogsneglene når temperaturen i jorda eller der de gjemmer seg kommer over cirka 6 grader, sier Fløistad til Vi.no, og kommenterer at dette skjedde rundt 20. april på Ås i fjor.

- I år ser det ut til å bli noe seinere, legger han til.

Men ifølge Bøckman er det for tidig til at du kan begynne å plukke brunsnegler i hagen riktig ennå:

- Det er de nyklekkede sneglene som har overvintret, og de må vokse seg litt til for at du skal kunne se dem, sier han, og legger til:

- De er ennå kun et par millimeter lange, så du ser dem ikke uansett, ennå. Det er først når de er store, at du begynner å se dem krype rundt i hagen, sier han.

Dette hjelper mot brunsneglene

Selv om det er for tidlig for snegleplukking, er det mye annet du allerede nå bør gjøre for å forsøke å begrense brunsnegleproblemet for sommeren:

- Har du snegler i hagen, er det lurt å begynne tidlig med å luke ugras og plukke de sneglene man finner. Brunsnegler har mye til felles med ugras, om man ignorere dem, blir de fort flere. Om man plukker og fjerner ugras og andre gjemmesteder, blir det færre, sier Fløistad.

Brunsnegler er avhengige av gode skjulesteder der de kan gjemme seg på dagtid.

- Luking og fjerning av de gjemmestedene sneglene bruker i din hage har best virkning på antall snegler over tid. Feller og ulike sneglemidler har også en virkning, men mest for å beskytte enkeltplanter og deler av en hage. Vidundermidlet som fjerner sneglene fra hagen, finnes ikke, sier Fløistad.

Bøckman er enig i at det viktigste tiltaket mot brunsneglene er å rydde i hagen.

- Det viktigste er å rydde for egen dør, sier han.

- Hauger med hageavfall i rusleavstand til hagen, er brunsneglesentral. Det er flotte steder for brunsneglene å gjemme seg, sier han, og understreker at man ikke bør ha slike dunger.

- Komposter hageavfallet ordentlig eller kjør det bort til et gjenvinningsanlegg. Pass også på å rake når du har slått gresset - og ta de nederste grenene av tujaen eller hekken: Det blir beskyttende steder mot sola om sommeren, hvor brunsneglene vil søke for å gjemme seg, forteller han.

Blir det snegleår?

Det er været gjennom våren og sommeren som i stor grad vil påvirke hvor stort brunsnegleproblem du får:

- Med en fuktig vår og forsommer, vil mange snegler være aktive og bli tidlig store. Dersom våren blir tørr, blir det mindre snegleaktivitet, forteller Fløistad.

Bøckman har en trøst å komme med for dem som ikke ser ende på snegleproblemet:

- Om du har mye brunsnegler, går det over etter noen år. Det er for mye mat på ett brett, og det vil gå over, sier han, og poengterer at sneglene likevel er mest ute på natta eller når det er fuktig vær og regn - og det er kanskje ikke da du helst bruker hagen din uansett.

- Ha is i magen og dyrk eventuelt planter som brunsneglen ikke liker, oppfordrer han.

Dette er planter som enten smaker veldig kraftig eller som er vonde å tygge. Som roser - i stedet for tulipaner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.