Hetebølge i Europa

Bruker du disse medisinene? Da bør du styre unna den kraftige varmen

Barn og eldre, og spesielt eldre som går på visse medisiner, bør utsette ferien om de har tenkt seg til et av områdene der hetebølgen herjer, ifølge lege Gunnar Hasle.

HETEBØLGE: Styr unna den ekstreme varmen, spesielt hvis du går på visse medisiner, lyder rådet. Illustrasjonsfoto: NTB
HETEBØLGE: Styr unna den ekstreme varmen, spesielt hvis du går på visse medisiner, lyder rådet. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hetebølger over store deler av sydlige Europa gir temperaturer over 40 grader disse dager, temperaturer som for de fleste av oss vil være for høye. Men noen bør dessuten være ekstra obs på de høye temperaturene med tanke på egen helse.

Da hetebølgene herjet i Europa i fjor, anbefalte FHI eldre om å unngå å bli for varme og dehydrerte.

Lege Gunnar Hasle uttaler dessuten til NRK at det er enkelte eldre som ikke bør reise til områdene som er rammet av hetebølgene.

Bør passe ekstra godt på i varmen

– Hjertet slår raskere i varmen, og ved 40 grader blir det kanskje en dobling av minuttvolumet. De som går på vanndrivende medisiner bør utsette ferien, eller reise et sted der det ikke er 40 varmegrader, sier Hasle til NRK, som er overlege ved Kry Reiseklinikken.

Da FHI gikk ut for å advare eldre under fjorårets hetebølge, pekte de på at følgende grupper eldre er særlig utsatt for skade og død ved hetebølger:

 • skrøpelige eldre
 • personer med demens
 • personer med alvorlige kroniske sykdommer, for eksempel hjerte- og karsykdommer
 • personer som bor under dårlige sosiale forhold. Dette kan være personer som bor alene i byer og i høye etasjer i blokker der det er lite avkjøling og mulighet for å gå ut til kjøligere steder.

En ny studie hevder at fjorårets ekstreme sommervarme kan ha forårsaket over 61.000 dødsfall i 35 europeiske land. I studien har forskerne sett nærmere på dødstall fra 35 europeiske land fra mai til september i 2022. Forskerne fant en økning i antall dødsfall, sammenlignet med gjennomsnittet for de siste 30 årene.

Tegnene på heteslag

FHI har tidligere anbefalt at eldre og syke må unngå å bli for varme og dehydrerte, og gir følgende råd for å unngå heteslag i varmen:

 • drikk rikelig
 • bruk lette, luftige og lyse klær
 • dusj eller bad i kjølig vann, eventuelt legg våte håndklær på huden
 • opphold deg i kjølige rom
 • reduser fysisk aktivitet

Anette Hylen Ranhoff, professor ved Universitetet i Bergen og forsker ved FHI, sier til NRK at heteslag er ganske sjelden. Samtidig er det en alvorlig tilstand der den ukontrollert høye kroppstemperaturen kan gi skade på indre organer.

Dette er tegn man skal være oppmerksom på, som kan være faresignaler for heteslag:

 • slapphet
 • fall og økt tendens til å falle
 • at du spiser og drikker minimalt
 • akutt forvirring
 • sparsom og mørk urin

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.