Send post fra din egen postkasse

-Bruken av tjenesten har økt med flere hundre prosent

Stadig flere oppdager at vi nå kan sende brev og pakker uten å oppsøke postkontoret eller en rød postboks. Slik gjør du det.

Koden til høyre er en engangskode du kjøper på Posten.no. Den erstatter frimerke, og kan brukes om du bestiller henting av brev og pakker hjemme, eller om du leverer på postkontoret eller i en rød postkasse selv. Foto: Posten
Koden til høyre er en engangskode du kjøper på Posten.no. Den erstatter frimerke, og kan brukes om du bestiller henting av brev og pakker hjemme, eller om du leverer på postkontoret eller i en rød postkasse selv. Foto: Posten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er to år siden Posten opprettet tilbudet om å hente brev og pakker under to kilo hjemme i din egen postkasse. Kriteriet er at du selv frankerer konvolutten, enten ved bruk av gyldig frimerke eller ved å skrive på en engangskode som du kjøper på Posten.no samtidig som du bestiller henting av pakken.

Hittil har det kostet 15 kroner, i tillegg til porto, å få postbudet til å hente pakken for deg. I mars strøk Posten dette gebyret, som et tilbud til mennesker som ikke kan eller vil forlate hjemmet under corona-utbruddet. I tillegg doblet de vektgrensen, slik at du nå kan legge pakker på inntil fire kilo og bestille henting i din egen postkasse.

REN MOBIL: Her er de beste rådene for å holde mobilen ren og for å unngå smitte. Video: Ellen Karin Moen Vis mer

Nye vaner

Siden da har bruken av tjenesten eksplodert.

- Økningen har vært på mange hundre prosent. Det handler nok ikke bare om at det er blitt billigere, men at vi alle har fått helt nye hverdager og vaner og tar forholdsregler, sier Kenneth Pedersen, pressesjef i Posten, til Vi.no.

- Vi har ikke tatt stilling til hvor lenge prisavslaget vil bestå, annet enn at det gjelder så lenge samfunnet er i den krisesituasjonen vi er i nå. Vi ønsker å gjøre hverdagen litt enklere for de som ikke kan, bør eller ønsker å oppsøke postkontor eller post i butikk i disse dager.

Selv om brevvolumet går ned, også i coronatiden, sendes det veldig mye mer pakker enn tidligere. Mange handler i nettbutikker, men Posten ser også at mange sender brev og oppmerksomheter til hverandre.

- Vi har fått flere henvendelser fra mennesker som plutselig har fått håndskrevne brev og kort i posten som det er lenge siden de har fått, sier Pedersen.

- I tillegg ser vi en økning i nettbestilling av varer som vi tidligere gikk i butikken og kjøpte, som garn og leker. Og flere vil ha pakkene sine levert helt hjem på døra, denne tjenesten har økt med 400 prosent i denne perioden.

Bud og ekspresslevering

Posten er ikke alene om å tilby seg å hente og levere pakker for deg:

Helt hjem leverer pakker opptil tjue kilo fra dørmatta eller postkassen med avisbud, prisen er fra kr 75 inntil fem kilo, fra kr 139 inntil ti kilo og fra kr 259 inntil tjue kilo. På sine nettsider varsler de om økt pågang og forsinkelser i distribusjonen. Sjekk først om din og mottakers adresse er inkludert i ordningen.

Tjenesten Meg til deg er slått sammen med Helt hjem. Har du tidligere brukt denne, blir du nå henvist til Helt hjem som fungerer på akkurat samme måte.

Postnord leverer små pakker under to kilo hjem i postkassa eller på døra, men avsender må selv levere den på et inn- og utleveringssted for Postnord. Som regel er disse i en butikk. Prisen varierer med hvor langt pakken skal sendes, for en liten pakke mellom ett og tre kilo betaler du fra kr 240 til kr 314. Større pakker koster mer, og må uansett hentes på utleveringssted.

FORKLARER: Sykepleier Molly Lixey var lei av å se folk ta på matvarer med hansker, uten å tenke på bakterier. Reporter: Christian Wehus. Video: Molly Lixey. Vis mer

Lokale budfirma henter og leverer pakker lokalt, prisene her varierer. Selskap som Jetpak og DHL tilbyr også ekspresslevering over natta om det skulle haste å få noe levert. Prisen avhenger av pakkens størrelse og hastegraden av levering. Som priseksempel tar Jetpak kr 633 for å levere en pakke på inntil ett kilo fra en adresse i Oslo til Ålesund i løpet av et døgn.

Til sammenligning koster det kr 149 å sende en pakke på inntil ti kilo og 120x60x60 centimeter fra postkasse til postkasse med Posten. Leveringstida her varierer.

FedEx oppgir på sine nettsider at innenlands levering ikke er tilgjengelig akkurat nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.