Bruke friske eller frosne bær? Pass på disse bærfellene

Riktig behandling av bær, enten de er frosne eller friske, er viktig om du vil unngå uønskede parasitter og virus. Dessuten bør allergikere være obs på allergifaren ved inntak av jordbær.

FROSNE ELLER FRISKE BÆR: Vær obs på hvordan du behandler bærene før bruk. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
FROSNE ELLER FRISKE BÆR: Vær obs på hvordan du behandler bærene før bruk. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Visste du at frosne bær bør kokes før du spiser dem? Mattilsynet anbefaler at bærene kokes i ett minutt før bruk hvis de skal brukes i retter som ikke varmes opp, skriver Godt.no.

Årsaken er at importerte fryste bær kan føre til sykdommer som Hepatitt A og Norovirus. Forsker Trond Møretrø, som jobber med mattrygghet i Nofima opplyser til Godt.no at det har vært mange sykdomsutbrudd knyttet til frosne bær internasjonalt og i Norge.

Viruset overlever godt på frosne bær, men dør ved varmebehandling.

Ifølge Møretrø blir det antatt at håndtering av bærene er årsaken - altså at smitten kan komme fra sykepersoner som har smitte på hendene. Infisert vannings- eller vaskevann kan også være en smittekilde.

Mattilsynet opplyser til Godt.no at risikoen også øker i varme land som har høyere forekomst av sykdomsfremkallende bakterier og virus enn i Norge.

ADVARER: Bær fra frysedisken kan føre til flere sykdommer. Video: Berit B. Njarga. Klipp og reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Skyll ferske bær i eddik

Men hvordan bør ferske bær håndteres?

Ifølge Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er det viktig å vaske bærene for å fjerne parasitter. På verdensbasis er parasitter i maten et stort problem. Hvert eneste år er det 90 millioner tilfeller av matforgiftning og 50 000 dødsfall.

Men hvordan bør bærene egentlig vaskes?

Forsker Tamirat Tefera Temesgen ved NMBU Veterinærhøgskolen har i sin doktorgrad testet hva som må til for å få parasittene fjernet.

I forsøket ble bringebær og blåbær utsatt for tre forskjellige parasitter. Parasittene Cyclospora cayetanensis, Cryptosporidium parvum og Giardia duodenalis. Dette er parasitter som fører til diaré, luft i magen, kvalme, oppkast og kramper.

Deretter ble det testet ulike måter å vaske bærene på. Det viste seg at å skylle dem i sil under kaldt vann i ett minutt fjernet de fleste parasittene, men skylling med eddik eller skylling av bærene i en salatspinner fjernet enda flere.

Ved den ene metoden ble bærene lagt i en bolle med en del husholdningseddik og tre deler vann før de ble rørt rundt i bollen og deretter skylt i sil under vann i 30 sekunder.

Ved den andre metoden ble bærene lagt i salatspinner som var full av kaldt vann og skylt for hånd i ett minutt. Etter at vannet ble fjernet ble bærene spunnet ti sekunder den ene veien og så ti sekunder den andre veien.

Det viste seg at vasking med eddikvann og salatspinner fjernet mer enn 80 prosent av alle de tre parasittene. Ved å skylle bærene under kaldt vann ble 80 prosent av to av parasittene fjernet mens kun 35 prosent av den ene parasitten ble fjernet ved denne metoden.

Jordbær kan gi allergi

Selv om vi fortsatt må vente på de første, norske jordbærene, får du tak i utenlandske jordbær i butikkene nå. Men kjenner du til allergifaren fra jordbær?

De vanligste matvarene deles inn i fareklasser etter hvor ofte og kraftig allergi de kan gi. Blant nøtter, skalldyr og sitrusfrukter finner vi jordbær i den øverste fareklassen. For noen kan imidlertid jordbær føre til både diaré, elveblest og eksem, for å nevne noen av nedsidene. Dette kan skyldes allergi mot jordbær, kryssallergi - eller intoleranse.

- Jordbær hører til fareklasse 1 fordi de ofte gir plager med akutt elveblest og angioødem eller oppbluss av atopisk eksem. Dette kan følges av diaré, men reaksjoner i luftveiene er sjeldne, ifølge Allergiviten, Norges astma- og allergiforbund (NAAF).

De vanligste matvarene deles inn i grupper etter hvor ofte og kraftig de gir allergi, i fareklasse 1, 2, 3 og «vanligvis trygg».

Det er mange som reagerer med overfølsomhet mot bestemte bærsorter, men ifølge NAAF er reaksjonene vanligvis ufarlige selv om de kan være plagsomme.

Jordbæret inneholder et protein som forårsaker allergi hos noen. Man kan også være overfølsom for andre bær, men jordbær er spesielt kjent for å kunne gi allergisk reaksjon - og er også kjent for å kunne gi kryssallergi til de som er allergiske mot bjørkepollen.

- Jordbærplanten, bringebær og multer hører til rosefamilien (Rosaceae) som omfatter cirka 3000 arter der man finner velkjente allergenkilder særlig for kryssreaksjoner ved allergi mot bjørkepollen, ifølge Allergiviten.

De skriver at forskning viser at et protein i jordbær tilsvarer allergenaktive proteiner som er påvist i bjørkepollen og i rå epler.

Det er godt kjent at særlig bjørkepollen og epler kan gi kryssallergi, og også mandler, pærer og plommer. Undersøkelser viser imidlertid at allergenene i jordbær er mindre aktive enn tilsvarende allergener i rått eple.

At jordbær likevel ofte gir sterke kliniske reaksjoner kan ha sammenheng med andre stoffer i jordbærene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.