Matpriser

Bør disse matvarene bli enda billigere?

Matvarer med kort holdbarhet prises ned hos dagligvarekjedene, men bør disse varene bli enda billigere? Nå skal et eget utvalg se på dette, og en rekke andre tiltak, som kan få ned matsvinnet.

HOLDBARHETSDATO: Kanskje er en høyere rabatt på matvarer med kort hodlbarhetsdato, en av løsningene for å få ned matsvinnet? Foto: Berit B. Njarga
HOLDBARHETSDATO: Kanskje er en høyere rabatt på matvarer med kort hodlbarhetsdato, en av løsningene for å få ned matsvinnet? Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Regjeringen har utnevnt et utvalg som skal utrede tiltak for å nå målet om en reduksjon av matsvinn med 50 prosent innen 2030. De skal også komme med utkast til en ny matkastelov.

- Regjeringen har allerede et godt samarbeid med matbransjen om å redusere matsvinn, og det er redusert med ti prosent fra 2015. Dette er et skritt i riktig retning, men langt fra nok. Vi viderefører nå samarbeidet ved å nedsette et utvalg som også inkluderer andre aktører, som miljøorganisasjonene. Vi har tro på at vi sammen skal klare det ambisiøse målet om å halvere matsvinnet innen 2030, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide i en pressemelding.

Kan ett av tiltakene for å kutte matsvinnet, være at butikkene selger matvarer som er i ferd med å gå ut på dato, enda billigere enn i dag?

Billigere mat med kort holdbarhet?

Ifølge NRK etterlyser flere et tiltak som handler om nettopp pris - nemlig å selge varer som holder på å gå ut på dato enda billigere.

– Jeg tenker at det er et godt innspill som vi skal ta med oss, sier lederen for utvalget, Petter H. Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, til NRK.

– Jeg er enig i at vi må sørge for at folk kjøper den maten som nærmer seg utløpsdato. Hva som er de riktige grepene, gleder jeg meg til å se hva utvalget foreslår, sier Eide.

Dette gir dagligvarebutikkene i rabatt i dag

To av dagligvareaktørene som gir rabatt på matvarer med kort holdbarhet, er Rema 1000 og Coop. Mens de enkelte Rema-butikkene selv velger hvor mye rabatt de gir på disse matvarene, har Coop en felles ordning med 40 prosent rabatt på varer med kort holdbarhet.

- Vi opplever at nedprisede varer som nærmer seg utløpsdato, er et populært tilbud blant kundene våre, sier Emilie Våge, leder for samfunnsansvar og bærekraft i Rema 1000.

- Vi opererer ikke etter en felles policy på nedprising av mat, og det er opp til den enkelte franchisetaker å bestemme hvordan de priser ned mat som nærmer seg utløpsdato, forteller hun til Vi.no.

- For noen år siden ble rabatten på denne maten på en lokal Rema 1000-butikk satt ned fra 50 til 30 prosent. Tenker Rema 1000 at dette er gunstig med tanke på matsvinn?

- En av årsakene til at du har opplevd at prosenten er lavere nå enn tidligere er at flere franchisetakere velger å prise ned tidligere enn før, men da til en lavere prosent. For eksempel at de heller reduserer prisen med 30 prosent tre dager før utløpsdato, enn 50 prosent siste forbruksdag. På denne måten kan kunden få litt bedre tid/holdbarhet mens franchisetaker får en større andel av maten ut av butikken i spiselig form, framfor at det ender som matsvinn, forklarer Våge.

40 prosent standard-rabatt

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop sier til Vi.no at de gjennom en årrekke iverksatt en rekke tiltak for å redusere matsvinnet men at noen av tiltakene er ikke synlige, som automatisk varesupplering, bedre prognoser, bedre emballasje for lenger holdbarhet og så videre.

- Nedprising av varer med kort holdbarhet har vist seg som et svært effektivt og populært tiltak blant våre kunder og medeiere. Dette gjør at stadig flere produkter blir solgt og at kundene gjør en god «deal». Coop har 40 prosent rabatt på nedprisede varer med kort holdbarhet. Dette er en standard Coop-butikkene har fulgt i mange år og som vi mener fungerer veldig godt, sier Kristiansen.

TØFFE TIDER: I takt med skyhøye strømpriser, dyrere matvarer og stigende rente er det svært mange som sliter med å få endene til å møtes. Men det er mulig å stable økonomien på beina igjen, mener ekspertene. Her får du deres beste tips! Video: Storyblocks. Foto: DNB / Nordea / forbrukerøkonomen.no / Storebrand Vis mer

Også her har enkeltbutikker hatt 50 prosent rabatt på matvarer med kort holdbarhet for noen år tilbake.

Ifølge kommunikasjonssjefen solgte Coop nedprisede varer til en verdi på over 1 milliard i 2022 og registrerte en svinnandel i verdi på vel 1,6 prosent totalt, som er en nedgang sammenliknet med 2021.

- Den absolutt største kategorien i verdi er kjøtt og delikatesse. Dette er produkter med relativt høyt klima- og miljøavtrykk og det er således viktig at disse blir spist, sier Kristiansen.

Ikke bry deg om best før-datoen

Også Vi.no har tidligere forklart hvordan man kan unngå matsvinn etter å ha fått maten i hus, og at det er mye å lære av de eldre - som jevnt over kaster mindre mat enn resten av befolkningen.

Det er også verdt å merke seg at datomerkingen ikke ble innført før i 1975 her til lands - før det måtte man smake og lukte seg fram til om maten var spiselig eller ikke.

Spesielt mat merket best før, kan holde langt over holdbarhetsdatoen, som melk, yoghurt, rømme, og forskjellige tørrvarer, er vår erfaring. Nettopp på disse matvarene bør man smake seg fram til om de fortsatt er holdbare - og slike varer kan man også kjøpe om man finner dem til redusert pris i matbutikkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.