Bobletøyet fra OL selges for flere tusen kroner

- Et sjeldent eksempel på ikonisk norsk design som jeg tror har appell hos unge voksne i dag, sier kunst- og motekulturhistoriker. Ville du ha tatt på deg plaggene fra Lillehammer-OL igjen?

I NORSK DESIGN: Kong Harald og dronning Sonja under super-G på Kvitfjell. Kong Harald har på seg den offisielle OL-jakka som selgere nå ønsker flere tusen kroner for. Foto: Jan Greve NTB
I NORSK DESIGN: Kong Harald og dronning Sonja under super-G på Kvitfjell. Kong Harald har på seg den offisielle OL-jakka som selgere nå ønsker flere tusen kroner for. Foto: Jan Greve NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi glemmer aldri Juan Antonio Samaranchs ord under avslutningsseremonien for OL på Lillehammer i 94: «The best Olympic Winter Games ever».

For oss som opplevde hvor kaldt og vakkert det hele var, betød det lite at IOC-presidenten sa det samme fire år etter under OL i Nagano i 1998.

Hvem husker ikke stemningen, OL-pins, vadmelshatter og bobletøyet som ble brukt under de iskalde dagene på Lillehammer?

De siste årene har tøyet fått en renessanse. Akkurat nå ligger det flere annonser for salg av det karakteristiske bobletøyet ute for flere tusen kroner på Finn.no. For eksempel ligger komplett funksjonærsett med jakke og bukse ute til 4500 kroner. Også den offisielle strikkegenseren selges for flere hundre kroner. Den dyreste som ligger ute på nett selges for 1300 kroner. For jakkeversjonen ønsker en annen selger 1500 kroner.

Men det er kanskje ikke en trend de som opplevde titusen tommeltotta og OL-floka kaster seg på?

- Motehilsen fra sportslandet Norge

- Hvis du skal selge jakka di, gjør det nå mens 90-tallsestetikken er i motebildet, sier Ragnhild Brochmann, kunst- og motekulturhistoriker og Morgenbladet-spaltist, til Vi.no.

Brochmann har tidligere kikket på plaggene hos kostymeavdelingen hos NRK. Hun beskriver dem som en motehilsen fra sportslandet Norge.

- De er varme og av god kvalitet. Et sjeldent eksempel på ikonisk norsk design som jeg tror har appell hos unge voksne i dag, som stadig vekk er inspirert av 90-tallet. Dekoren på jakka er veldig fin med den pikselerte morgedalsilden, og sier noe om fascinasjonen for den tidlige dataalderen vi var i da - tiden som skapte Internett-samfunnet slik unge kjenner det, blandet opp med tradisjonsorientert nostalgi.

OL-KLÆR: Er 5000 kroner for stivt for OL-dress og sekk? Eller er det verdt prisen? Skjermdump: Finn.no
OL-KLÆR: Er 5000 kroner for stivt for OL-dress og sekk? Eller er det verdt prisen? Skjermdump: Finn.no Vis mer

I fjor vinter stilte Brochmann til intervju i NRK P3 i forbindelse med at artisten Unge Ferrari tok i bruk en fakkeljakke fra OL på Lillehammer i en musikkvideo. Etterpå fikk hun henvendelser fra folk som eide OL-tøy og som lurte på hvor mye de kunne få for klærne. På Finn.no akkurat nå ligger det ute flere hele fakkeldresser til 3000 kroner. Den dyreste koster 4000 kroner.

FAKKELDRESS: Vi husker dressen fakkelbærerne løp i da OL-ilden skulle tennes på Lillehammer. Skjermdump: Finn.no
FAKKELDRESS: Vi husker dressen fakkelbærerne løp i da OL-ilden skulle tennes på Lillehammer. Skjermdump: Finn.no Vis mer

For stiv pris?

Ifølge Brochmann har samtidsmoten et romantisk forhold til 80- og 90-tallet. Hun mener fascinasjonen for Dianas stil er et eksempel på det.

- Det er ikke rart at noen går ut høyt på pris, men jeg blir overrasket om de får solgt klærne til den prisen de vil. Nasjonalpatriotismen og forelskelsen i det norske er kanskje ikke så sterk blant kjøperne. Det er nok ikke de som var med på OL selv som er kjøpere, men de som er tidlig i 20-åra. De oppdager en tid de såvidt duppet tåa i, og synes det er gøy å prøve på seg en annen tid. Akkurat slik midten av 90-tallet var forelsket i 70-tallet, og 80-tallet i 50-tallet. Det er mye som tyder på at jo mer moderne vi blir, jo bedre liker vi å romstere i klesskapet til den nære fortiden.

Brochmann tror det ligger en del bobletøy som OL-funksjonærene brukte under OL på loft rundt omkring.

- Rollen som stolt funksjonær på Lillehammer er nok ikke en rolle folk vil bli kvitt selv om noen pragmatikerne har levert klærne til Fretex for lenge siden.

- Mye for en ubrukt ullgenser

De strikkede OL-genserne fra Dale of Norway varierer i pris fra 600- 2000 på Finn.no.

- Det er mye for en brukt ullgenser, sier Brochmann, men påpeker at slike ullgensere også har et oppsving i popularitet.

Brochmann spår at den amerikanske julegenseren i år må gi tapt for norsk Morgedalstrikk og Setesdalkofte.

- Bare det siste året har utvalget av ullgensere med fargerike lusemønster og ullgensere av ulike slag blitt stort på Fretex, sier hun.

- Det er i alle fall lov til å håpe at de danker ut amerikanske rudolfer produsert i Kina!

BRUKT STRIKK: OL-genseren strikket etter mønster fra Dale of Norway kan kjøpes for noen hundrelapper eller for et par tusen kroner. Skjermdump: Finn.no
BRUKT STRIKK: OL-genseren strikket etter mønster fra Dale of Norway kan kjøpes for noen hundrelapper eller for et par tusen kroner. Skjermdump: Finn.no Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.