Middagstips for to

Bli kreativ med restemat og ingredienser til overs

– Nå som det ofte er både rester og ingredienser til overs, har jeg blitt mer kreativ med tanke på hva disse kan brukes til, sier matblogger Tove Holter.

KAN LAGE MYE AV LITE: Matblogger Tove Holter har som uskreven regel at det ikke er lov til å åpne kjøleskapet og si at det ikke er noe å lage mat av. Foto: Studio Oscar
KAN LAGE MYE AV LITE: Matblogger Tove Holter har som uskreven regel at det ikke er lov til å åpne kjøleskapet og si at det ikke er noe å lage mat av. Foto: Studio Oscar Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Alt skal brukes, og jeg fokuserer gjerne på forskjellige retter som kan lages av de samme ingrediensene, sier matblogger Tove Holter.

Da sønnene i huset ble voksne ble familien plutselig to ved middagsbordet i hverdagen. Å lage middag til to i stedet for fire innebar at Holter måtte tenke annerledes for å få brukt opp restematen og ingrediensene som ble til overs.

I matbloggen Mat for 2 deler hun blant annet tips om hvordan du bruker opp en pakke kjøttdeig når du ikke spiser opp hele pakken den første dagen.

– Det handler rett og slett om å bruke det man har. Jeg lagde større porsjoner før, og brukte da som regel opp alle ingrediensene. Nå som det ofte er både rester og ingredienser til overs, har jeg blitt mer kreativ med tanke på hva disse kan brukes til, sier hun.

Tenk kreativt

En kjapp tomatsaus til pastaen kan lages på flere måter, basert på det man har av ingredienser.

– Tre-fire tomater, revet gulrot, litt vann og krydder, kan bli til den beste tomatsausen. Husk bare litt sukker for rundere smak. Man kan også bruke hakkede tomater og urter, eller spe et glass rød pesto ut med litt fløte eller andre væsker fra kjøleskapet eller springen, sier hun.

Svinekoteletter eller kyllingfileter som blir til overs, kan brukes til en annen rett dagen etter. Del den i biter og stek dem. Deretter kan de bakes i ovnen sammen med eventuelle rester og kanskje litt nykokt makaroni, en kremete saus og litt ost.

På en halvtime

Holter understreker at det handler om å lage lettvinte, smakfulle og gjerne raske retter.

– Fokuset mitt er å bruke opp det vi har. Jeg lager for det meste ting som går fort og som maks tar en halvtime å lage. Vi har lite matsvinn. Det er ikke lov til å åpne kjøleskapet og si at det ikke er noe å lage mat av, for det er utrolig hva man kan servere til middag av «ingenting».

– Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage. Hva med et restesmørbrød toppet med ost? Jeg ser for meg at det må bli kjempegodt, sier hun.

Fryser full av mat

– Da tre voksne barn flyttet ut satt jeg med frysere fulle av mat. Det var kanelsnurrer, pizzasnurrer, bakte brød, bær og saft. Da rulleringen på maten stoppet opp ble fryserne fulle av verneverdig mat, sier Aase Dotterud, matjournalist i Allers.

Hun forteller at det tok litt tid før hun lærte å nedskalere mengdene av mat. Brød må fortsatt handles inn, men når det bare er til to deler hun brødet i skiver og fryser ned.

– Et godt råd er å lage større porsjoner av middagen slik at man får to middager. Frys ned eller oppbevar maten i kjøleskap til dagen etter, sier hun.

Store pakker i butikken kan bli et problem når man skal kjøpe mat til én eller to personer. Da er det viktig å huske at mat holder seg lenger enn holdbarhetsdato og at man kan lukte og smake. Dotterud påpeker at det alltid er rester i grønnsaksskuffen man kan bruke.

– Det er kjempefint å bruke til en grønnsakssuppe eller man kan mose alt og bruke i en pastasaus. Det er helt utrolig hvor triste grønnsakene ser ut på forhånd, men når de er skrelt og skylt opp blir de fantastisk gode supper eller tilskudd i en bolognesesaus. Det kan være en skalk selleri eller rester av urter og løk.

Litt revet ost, en fløteskvett eller en kremost kan også brukes som ingredienser i en god suppe eller pastasaus.

Masse potet!

Dotterud framhever også at noen ingredienser har mange bruksmuligheter.

– Jeg lager masse lapskaus av rester. Jeg bruker alltid potet som gjør lapskausen fyldig. Jeg blander de grønnsakene jeg har og kjøttbiter av forskjellige typer kjøtt. Det blir alltid godt og alle liker jo lapskaus.

Melk som har gått ut på dato er kjempefint å bruke i en mengde retter. Dotterud lister opp vafler, pannekaker, rundstykker, boller og brød.

– Du kan til og med koke grøt av gammel melk som ikke lukter vondt. Man kan også lage brødpudding og arme ridder av gammelt brød, tipser Dotterud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.