Restaurant i Trondheim

Bjørn driver restaurant hjemme i egen stue

- Velkommen, kom inn, kom inn! Bjørn Fjeldvær slår opp døra på det lille trehuset og ruller ut rød løper for kveldens gjester. Bjørn er den eneste i Trondheim som har skjenkebevilling i egen stue.

ÅPNER HJEMMET SITT: Bjørn Fjeldvær driver restaurant fra stua si hjemme i Trondheim, hvor han spiller, synger og serverer gode historier fra eget liv - i tillegg til å lage mat og servere. Her er det god stemning, løse kommentarer - og åpent for nye bekjentskaper. Foto: Kristin Sørdal
ÅPNER HJEMMET SITT: Bjørn Fjeldvær driver restaurant fra stua si hjemme i Trondheim, hvor han spiller, synger og serverer gode historier fra eget liv - i tillegg til å lage mat og servere. Her er det god stemning, løse kommentarer - og åpent for nye bekjentskaper. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dagen har vært ganske grå i Trøndelag. Regnet har kommet og gått - og sølepyttene har samlet seg på de skakke fortauene rundt Ilevoldsparken, en av Trondheims eldste bydeler.

Vi er en av 17 som skal på middag på «Visit Bjørn» denne torsdagskvelden i september og det har allerede samlet seg flere gjester utenfor den unike restauranten i Ilevollen. Og ja, som restaurantnavnet kan antyde: Restauranten er faktisk hjemme hos Bjørn.

GJEMT BAK EN BOLIGDØR: Det er ikke lett å gjette at det skjuler seg en skikkelig restaurantperle her. Men det er ikke bare å møte opp, om du vil spise hos Bjørn på Visit Bjørn i Trondheim: Du må bestille plass på forhånd - og det er kun for et begrenset antall. Foto: Kristin Sørdal
GJEMT BAK EN BOLIGDØR: Det er ikke lett å gjette at det skjuler seg en skikkelig restaurantperle her. Men det er ikke bare å møte opp, om du vil spise hos Bjørn på Visit Bjørn i Trondheim: Du må bestille plass på forhånd - og det er kun for et begrenset antall. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Visit Bjørn er nylig plukket ut til å være en av vertene for «European Region of Gastronomy» som foregår i Trondheim i 2022.

Duftene som siver ut fra kjøkkenvinduene over den doble inngangsdøra ymter om en lovende kveld.

Smilet er stort og bredt når Bjørn slår opp dørene og ber kveldens gjester innafor. Og i kveld rulles det ut rød løper, for det er ikke bare en helt ordinær torsdagskveld i Trondheim: Det er i attpåtil bursdagen til Bruce Springsteen - og det skal feires med Springsteen-musikk servert av Bjørn - akkompagnert av Bjørns egenproduserte retter.

Gjestene trer inn, jakker henges i gangen og sko settes i skohylla. En smal vindeltrapp leder opp i restauranten - altså stua - til Bjørn og familien.

Fra stua og kjøkkenet har Bjørn Fjeldvær drevet restaurant siden 2019. Og om du tror dette er en hvilken som helst annen restaurant hvor du bestiller det du vil ha fra en meny og får maten servert ved bordet, må du tro om igjen:

Her får du ikke bare mat, men også levende musikk og morsomme historier - og alt er det Bjørn selv som står for.

ENMANNSSHOW: Bjørn er både kokk, servitør, musiker og ryddegutt. - Jeg prøver å holde det ryddig gjennom kvelden, sier Bjørn - men når det kommer til desserten så lar jeg det bare stå. Men jeg må rydde alt før jeg legger meg, avslører han. Foto: Kristin Sørdal
ENMANNSSHOW: Bjørn er både kokk, servitør, musiker og ryddegutt. - Jeg prøver å holde det ryddig gjennom kvelden, sier Bjørn - men når det kommer til desserten så lar jeg det bare stå. Men jeg må rydde alt før jeg legger meg, avslører han. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Jeg har tidligere drevet sommerrestaurant på Hitra, og også den utvikla seg til å bli mye mer enn et spisested: Musikk og teater innendørs og utendørs, med syngende servitører i sommersesongen. Men inspirasjonen til hjemmerestauranten er hentet fra mine mange reiser i Spania og Portugal, der jeg ofte befinner meg i private hjem med musikk, mat og vin, sier Bjørn til Vi.no.

Gjestene får anvist plass rundt små bord og trommer som fungerer som bord. Veggene er pyntet med gitarer og stuen huser både piano og orgel.

Bjørn ønsker velkommen og forteller om kveldens meny. Han informerer om doregler og skjenkebevilling. Han forteller om bestemors bacalao og om Anne B. Ragde som han kjøpte huset av - og historien om den noe spesielle innredningen på toalettet og Ragdes formaninger rundt den.

GJESTEBOK PÅ DO: Bjørn forteller at han fikk pålegg fra Mattilsynet om at han måtte ha en egen do for de ansatte - selv om han ikke har andre «ansatte» enn seg selv. Dermed måtte han innrede et ekstra toalett i huset - som gjestene riktignok også kan tillates å bruke. Gjesteboka er plassert på do - og det mangler ikke på lovordene fra fornøyde gjester. Foto: Kristin Sørdal
GJESTEBOK PÅ DO: Bjørn forteller at han fikk pålegg fra Mattilsynet om at han måtte ha en egen do for de ansatte - selv om han ikke har andre «ansatte» enn seg selv. Dermed måtte han innrede et ekstra toalett i huset - som gjestene riktignok også kan tillates å bruke. Gjesteboka er plassert på do - og det mangler ikke på lovordene fra fornøyde gjester. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Det skåles blant gjestene og når forretten er servert og mens Bjørn forsvinner på kjøkkenet for å forberede bacalaoen og tapasrettene, går praten lett og livlig mellom gjestene - også mellom dem som ikke kjenner hverandre fra før.

- Dette er så hyggelig, nå har jeg blitt kjent med alle de andre som sitter rundt meg, sier en av gjestene sprudlende når hun stikker hodet inn på kjøkkenet til Bjørn der han står og legger opp til tapasbord for selvbetjening.

Hun har vært hos Bjørn flere ganger tidligere - og er overstrømmende fornøyd. Og hun er ikke den eneste: De fleste av de vi treffer hos Bjørn denne torsdagskvelden, har vært der før, og kan ikke få rost opplevelsene nok.

Mens kokken, musikeren og servitøren Bjørn er opptatt på kjøkkenet, tar gjestene på seg ryddejobben etter forretten - som ble servert på keramikk laget av kokkens kone.

KONA STÅR FOR SERVISET: Tallerknene som forretten serveres på, er laget av Bjørns kone. - Og fargen er laget av tomflasker fra restauranten, forteller Bjørn. Fisken er fra Bjørns hjemtrakter, Hitra og Frøya. Foto: Kristin Sørdal
KONA STÅR FOR SERVISET: Tallerknene som forretten serveres på, er laget av Bjørns kone. - Og fargen er laget av tomflasker fra restauranten, forteller Bjørn. Fisken er fra Bjørns hjemtrakter, Hitra og Frøya. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Bjørn forteller at han har drevet restaurant sammen med kona i 15 år - og at de egentlig hadde blitt enige om at de var ferdige med restaurantdrift.

- Jeg hadde til og med tatt henne i hånda på at vi var ferdige med det, forteller Bjørn.

Familien kjøpte huset i 2016. Og når barna hadde flyttet hjemmefra og han lanserte ideen om å starte opp restaurant i stua, fikk han klart svar fra kona:

- Mette sa klart ifra om at hun var ferdig med restaurant og at dette var mitt prosjekt, forteller Bjørn - og legger til at han selv synes det har gått langt over alle forventninger, både når det gjelder besøk, lønnsomhet og ikke minst respons og positive tilbakemeldinger.

I løpet av kvelden blir vi kjent med Bjørn og hans mange opplevelser som restaurantør og musiker. Han forteller om barndommen og oppveksten på Fjellværøya på Hitra. Han forteller om ungdomstid og Bruce Springsteen, om reiser til andre land og om møter med både Kongen og Dronninga.

- Siden oppstarten i 2019 har konseptet utviklet seg til å bli mer personlig, der jeg byr mere på min egen oppvekst og historie. All maten jeg lager har en personlig historie. Jeg ønsker å gi mine gjester en god og annerledes opplevelse, som gir dem gode minner, forteller Bjørn.

Og nettopp det vil vi si at han greier til det fulle: Å spise middag hos «Visit Bjørn» er noe helt annet enn å gå på en hvilken som helst tilfeldig restaurant. Her får du hjemmestemning. Du får nye bekjente. Du får historier, en god latter - og underholdning. Og når du går, er du rikere og på veldig mange andre måter enn kun å være mett i magen.

- Det var en terskel å ta imot de første gjestene her hjemme. Det er noe helt annet å servere fremmede i sitt eget kjøkken, og å la gjester benytte sitt private bad! sier Bjørn.

På kjøkkenbenken står tre-fire nystekte brød. Det ene er med tang, som Bjørn selv har hentet i fjæra.

TAPAS: Hovedretten er to typer bacalao samt spanske kjøttboller og annen tapas, anrettet rundt kjøkkenbordet. Foto: Kristin Sørdal
TAPAS: Hovedretten er to typer bacalao samt spanske kjøttboller og annen tapas, anrettet rundt kjøkkenbordet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Når tapasen står på bordet og gjestene har forsynt seg, spiller Bjørn opp med en egenprodusert bacalaosang. Gjestene nikker gjenkjennende og synger med på refrenget til den lokallåta «Hitra, Frøya og Fjellværøya». Og det skåles rundt bordene når verten drar i gang med Bruce Springsteen-låter, som gitt bursdagen er kveldens høydepunkt for mange.

Og mellom underholdningsinnslagene er det inn på kjøkkenet for å ordne med maten. Bjørn er alene om alt fra tillaging, servering, underholdning og rydding - men sier han liker det; han liker stresset.

- Det er forskjell på positivt stress og negativt stress - men dette er positivt stress, og det liker jeg, sier Bjørn over tallerkenene på kjøkkenet.

Både yngre og eldre nynner med og nikker når Bjørn drar i gang med Springsteen-låter. Smilene sitter løst. Mellom underholdningen går praten mellom gjester som ikke kjente hverandre før de møttes hos Bjørn denne kvelden. Og det skåles over trommesettene i stua.

BRUCE-KVELD: Vi besøkte Visit Bjørn på bursdagen til Bruce Springsteen, og da var det hovedtema for den musikalske underholdningen. Bjørn spiller alle instrumentene i stua, og det er ikke få! Foto: Kristin Sørdal
BRUCE-KVELD: Vi besøkte Visit Bjørn på bursdagen til Bruce Springsteen, og da var det hovedtema for den musikalske underholdningen. Bjørn spiller alle instrumentene i stua, og det er ikke få! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Det var ikke gitt at vi skulle få skjenkebevilling, for en slik bevilling har ikke blitt tildelt noen som driver i egen bolig siden 70-tallet! forteller Bjørn.

Mye av hemmeligheten for at han faktisk fikk det, er beliggenheten: I Ilevollen der huset ligger, var det ikke regulert for slikt - og derfor gikk det gjennom.

- Jeg er veldig stolt over dette jeg har skapt, for jeg føler jeg bidrar til mangfold og nytenking når det gjelder både servering og underholdning- og kanskje levemåte, sier Bjørn, og legger til at han er ekstra stolt over å berøre folk, når han drar fram historier fra besteforeldrene på heimgården, og hvor privilegerte vi er i dag.

- Jeg ønsker at hver kveld skal ha litt alvor, gjerne med en liten tåre, samt bejubling over livet med morsomme historier og sanger. Jeg fryder meg alltid mens jeg forbereder maten og baker brød, vel vitende om at huset snart skal fylles med nye fornøyde gjester!

Når siste runde er skjenket og kvelden snart skal avsluttes, setter Bjørn seg ned med gjestene. Han vil høre hvem de er - at de skal fortelle noe om seg selv eller sin historie. Og gjestene deler villig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.