Billig mat

Billig mat som kan holde matbudsjettet nede

Matvareprisene øker veldig - og spesielt på brød, kjøtt og kornprodukter. Men det finnes måter å spise både billig og sunt, fremdeles.

DYRERE MAT: Vi gir deg råd om hvordan du kan spise næringsrik men billigere mat, for å holde matbudsjettet nede. Foto: NTB/Shutterstock
DYRERE MAT: Vi gir deg råd om hvordan du kan spise næringsrik men billigere mat, for å holde matbudsjettet nede. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Som de fleste av oss har merket: Prisene øker mye om dagen, både på strøm, drivstoff og mat.

Statistisk sentralbyrå (SSB) forteller at det har vært en uvanlig høy prisvekst på mat det siste året, og det er kjøtt, brød og kornprodukter som har bidratt mest til prisoppgangen, med økninger på henholdsvis 9,8 og 5,2 prosent sammenliknet med juni i fjor. Totalt sett, all mat og alkoholfrie drikkevarer sett under ett, steg matvareprisene med 5,6 prosent fra juni 2021 til juni 2022.

Mange har merket de økte matvareprisene allerede - og som statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte til pressen under en pressekonferanse fra statsministerboligen før sommeren: Mange vil merke både høye priser og høyere rente framover - og høsten kan bli krevende for mange.

Vi har samlet noen gode råd til hvordan du kan handle og spise smart slik at du kanskje ikke merker så mye til økte matvarepriser som du ellers ville:

Her er maten som holder matbudsjettet nede.

Tørket, fryst eller hermetisert?

Noen matvarer kan konserveres på mange ulike måter, og selges i ulike varianter i butikkene. Ta for eksempel erter, bønner og linser: De kan fås tørket, frosne og hermetiserte.

Men er du bevisst på hvilken variant du velger? Det kan du spare mye penger på:

Bønnespirer:

  • Hermetikk (Rema 1000, egen merkevare): 32,90 kr/kg
  • Ferske: 126,67 kr/kg

Erter:

  • Tørkede grønne erter (Rema 1000): 21,80 kr/kg
  • Ferske sukkererter: 164 kr/kg
  • Fryste grønne erter (Rema): 28,29 kr/kg
  • Hermetikk, grønne erter (Rema): 36,34 kr/kg

Ernæringsmessig bør du merke deg at spesielt bønner, kikerter og produkter av soya er noen av de beste vegetabilske kildene til proteiner - som er spesielt viktig for godt voksne når de passerer 65 og muskeltap for alvor setter inn.

Frosne grønnsaker

Vi har vært inne på det ovenfor, men for deg som automatisk handler all frukt og grønt i ferskvaredisken:

Mye grønnsaker kan være billigere og vel så bra med tanke på næringsinnhold, om du velger det som er fryst i stedet for ferskt, litt avhengig av hvordan du bruker dem:

En undersøkelse fra matforskningsinstituttet Nofima viser at det er andre faktorer enn om grønnsakene er ferske eller frosne som avgjør næringsverdien. Forsøkene viste blant annet at frysebehandling reduserte vitamin C-innholdet med maksimalt 23 prosent mens ved koking gikk 50-67 prosent av vitamin C-innholdet tapt.

Prisforskjellene på fryst og ferskt:

  • Brokkoli fersk: 69,80 kr/kg for stor/24,90 kr/kg for liten
  • Brokkoli fryst: 25,33 kr/kg (Rema egen merkevare)

Frossen fisk

Fisk er både sunt og viktig - og ifølge ernæringsrådene bør du spise fisk 2-3 ganger i uka.

Også her kan det være penger å spare på å sjekke prisen på fryst fisk kontra den du finner i ferskvaredisken:

  • Fryst torskefilet: fra 110, 25 kr/kg
  • Fersk torskefilet: fra 214,75 kr/kg
  • Fryst ørret, 4-pk.: 159,60 kr/kg
  • Fersk ørret, 4-pk.: 199,75 kr/kg

Kraft

Koker du kraft på bein, har du en god og næringsrik base for smakfulle retter som supper, sauser, gryter og mer.

Svineknoke og høne er både forholdsvis rimelige og gode til kraftkoking.

Priser:

  • Svineknoke: 119 kr/kg
  • Høne: 87,65 kr/kg (Meny)
MAT: Ferdig skivet, hakket, revet, kokt eller pisket kan være både smart og kjekt i noen tilfeller - men det koster å ikke gjøre jobben selv. Video: Kristin Sørdal. Vis mer

Løk

Løken er jammen allsidig og kan brukes til både å lage en rett eller som tilbehør i seg selv - eller som ingrediens til å trylle fram de mest smakfulle retter sammen med noe som kanskje ellers er kjedelig og trøtt. Og noe av det som er bra med løk, er at den er billig!

Men velg rett: Kjøp løken som du plukker selv, ikke den som er ferdigpakket og som ligger i strømpe. Løk i løsvekt er vanligvis mye billigere enn ferdigpakket. Eksempelvis koster det 12,90 per kilo rød eller gul løk i løsvekt sammenliknet med 30,80 kr/kilo for to gule løk i strømpe - eller 39,73 kr/kg for to røde løk i strømpe.

Uunnværlig i supper - og en tryllekunstner med rester:

Restemat

Når matprisene er så høye, gjelder det mer enn noensinne å spise opp maten. Ta vare på restene - eller som vi hørte en stjernekokk uttale om restemat en gang: Det er ikke «rester» - det er ekstra porsjoner!

Om du fryser ned, spiser dagen etter eller om du lager helt nye retter som for eksempel supper av smårester av grønnsaktilbehør eller slappe grønnsakrester fra kjøleskapet - som sammen med løk kan bli magisk! Hva med treretters restefest på en helt vanlig torsdag?

Sjekk prisene, alltid!

Vi har gitt noen tips om hvilken type mat som kan være billig og næringsrik. Du har likevel kanskje dine favoritter som du ikke kan unnvære?

Uansett hvilke matvarer du skal ha, er det fremste rådet å alltid sjekke kilosprisen på tilsvarende produkter i butikkhylla. Kanskje er det samme produsent som har laget osten du helst kjøper - men bare at det er et annet merke på den. Og husk: Selv om «økonomipakke» kanskje høres billigere ut så er det ikke alltid sikkert at stor pakke alltid er billigere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.