Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Får du besøk av barn og barnebarn kan det være fristende å dele noen øyeblikksbilder av barnebarna på Facebook, Instagram eller andre sosiale media.
- Både foreldre og besteforeldre bør tenke seg godt om før de publiserer bilder av barn på nett. Det som bestemor synes er et søtt og morsomt bilde, kan barnebarnet kanskje synes er flaut og pinlig. Det som legges ut på nett, kan jo dessuten bli liggende der «til evig tid», og det er ikke sikkert barna blir så glad for det når de blir eldre, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, til Vi.no.

To uker gammel ble Jeanette etterlatt på en trapp
Vi PlussLeif Gunnar Vestbøstad Vik, daglig leder i organisasjonen Barnevakten, som jobber for trygg mediebruk for barn og unge, sier man bør tenke over hvorfor man vil dele bildet eller bildene:
- Hvorfor vil du dele med mange? Er det for at du selv skal oppnå noe? Eller er din deling til hjelp for barnet, spør han, og legger til:
- Husk at folk har ulike personligheter. Selv om du er utadvendt og synes det er greit at andre deler bilder av deg, er det ikke sikkert at barnebarnet har samme personlighet.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi PlussReglene for å dele bilder
Ifølge Medietilsynets befolkningsundersøkelse om kritisk medieforståelse (2019), svarte tre av fire at de var usikre på reglene for bildedeling og opphavsrett. Dette gjaldt folk i alle aldrer.
Reglene for bildedeling av andre på nett er klare:
- Man må spørre dem som er på bildene om tillatelse og få et aktivt samtykke – altså et ja - før man deler. Det gjelder også dersom man deler noe i lukkede grupper, sier Velsand.
Vik forklarer at grunnen til at du ikke kan dele bilder uten samtykke selv om det er du som er fotografen, er at personbilder regnes som personopplysning.
Dersom barna er så små at de ikke kan gi samtykke selv, er det foreldrene som må gi samtykke. Vik kommenterer at det kan være en utfordring med skilte foreldre der den ene har en mer liberal holdning til deling enn den andre.
- Det kan uansett være lurt å snakke med barna i tillegg – og spørre om de synes det er greit å dele det aktuelle bildet med andre, fortsetter hun.
Reglene om barns samtykke til deling av bilder kan endres dersom man får en ny barneloven som foreløpig har vært til høring med høringsfrist i mai. Der foreslås det at barna uansett alder, må gi samtykke før man kan dele bilder av dem.

Ekstrastøtten du kan gå glipp av: – Mange blir overrasket
Vi Pluss- Mye er gjort om besteforeldre er like flinke som barnebarna
Vik sier at barn og unge, etter deres inntrykk, har blitt ganske flinke til å spørre hverandre om samtykke før de deler bilder og videoer av hverandre.
- Hvis besteforeldre er like flinke som barnebarna til å be om lov, da er mye gjort, sier Vik.
- Snakk gjerne med barnebarna om hvorfor du ønsker å ta bilde, og hva du har tenkt å gjøre med det etterpå, oppfordrer han, og legger til at en god dialog om fotografering og deling skaper forutsigbarhet og trygghet i relasjonen mellom barnebarn og besteforeldre.
- Fortell gjerne hvordan du hadde det da du ble tatt bilde av som liten, og vis gjerne bildene til barnebarna og fortell hvem som har fått sett dem i åras løp.

Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi PlussHvem deler du egentlig med?
Det er mange som ikke har kontroll på hvem de faktisk deler tanker og bilder med, når de legger ut ting på sosiale media – og de fleste er blant de eldre:
I Medietilsynets undersøkelse (2019) svarte 12 prosent av dem som brukte Facebook månedlig eller oftere, at de hadde problemer med å justere personverninnstillingene Blant de eldre var andelen over dobbelt så høy.
Personverninnstillingene er der du kan bestemme hvem som kan se det du legger ut. Dette må du kontrollere med jevne mellomrom, for når nettstedet endrer reglene, kan dette medføre at innstillingene du kanskje en gang har gjort, ikke lenger er gyldige.
- Det er lurt å gå gjennom personverninnstillingene før man publiserer bilder av barn i sosiale medier, påpeker Velsand.
Hun forteller at det er de under 45 som er best til å følge opp og kontrollere personverninnstillingene.
- Det er opplagt behov for økt kunnskap blant de eldre om dette med personverninnstillinger, uttaler hun.

Reagerer på besteforeldres drikking: - De synes det er skummelt

Grepene som sparer deg for titusenvis i formueskatt
Vi PlussHva kan skje?
Som du kan se av rådene fra Datatilsynet ovenfor, er det mye du bør tenke på rundt deling av bilder av barn på nett.
Vik understreker i tillegg at det er ekstra viktig å huske dette med samtykke dersom det er flere barn til stede, som du kanskje ikke kjenner:
- Har ditt barnebarn en venn på besøk, er det ekstra viktig at du ikke deler av det uten samtykke. For barnet som du ikke kjenner, kan leve på hemmelig adresse eller det kan være andre grunner til at barnet slett ikke skal bli tatt bilde av.
Vik understreker også, i likhet med rådene fra Datatilsynet, at man bør være forsiktig med badebilder og at man gjerne kan velge dårlig oppløsning. Et bilde med dårlig oppløsning gjør bildet mindre interessant for andre.
- Barn kan også bli utsatt for mobbing eller stygge kommentarer dersom du legger ut bilder der barnet er i en uheldig situasjon, påpeker Vik.
Barn har økende rett til medbestemmelse og jo eldre barnet er, desto mer teller barnets synspunkter.
- For å si det enkelt: Hvis foreldrene sier ja, men barnet sier nei, da bør du ikke dele, sier Vik.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.