Beredskapsmat? Ta en svensk vri

Mens krisemat som Joikakaker og frysetørret turmat flyr ut av butikkhyllene i Norge, kan svenskene by på en mer variert meny av beredskapsmat.

MAT I BEREDSKAP HJEMME? Svenskene har en mer rikholdig liste for mat i sin «krislåda» enn det norske forslaget til beredskapslager - som for eksempel tortillas og grønnsaker. Foto: NTB
MAT I BEREDSKAP HJEMME? Svenskene har en mer rikholdig liste for mat i sin «krislåda» enn det norske forslaget til beredskapslager - som for eksempel tortillas og grønnsaker. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Matbutikkene melder om kjempeøkning i salg av langtidsholdbar mat den siste tiden, etter Russlands invasjon av Ukraina.

Vi bunkrer opp med Joikakaker, Real turmat og Snurring på boks - på oppfordring fra norske myndigheter om å ha et beredskapslager hjemme i tilfelle en krise eller en nødsituasjon. Sportsbutikkene melder om stort salg av stormkjøkken og turbrennere. Apotekene er utsolgte for Jodix. Og hus- og hjem-butikker melder om kjempesalg av vanndunker.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har en liste med anbefalinger for hva nordmenn bør ha i beredskapslager i tilfelle hendelser og kriser. På listen er både jod, DAB-radio, medisiner, mat og annet utstyr - og selvsagt vann.

Men mens nordmenn altså bes bunkre opp med knekkebrød og havregryn - og utstyr til å klare seg i tre døgn hjemme, er anbefalingene i våre naboland noe annerledes.

Svenskene, for eksempel, har en langt mer variert liste med beredskapsmat å velge i. Nedenfor kan du se de svenske tipsene for nødmat - til inspirasjon dersom norske butikkhyller går tomme for joikakaker og turmat - eller kanskje bare fordi du muligens ikke føler for å spise et ukeslager av Snurring rett før utløpsdato.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.