Førerkort

Beholder krav om helseattest for bilførere over 80 år

Regjeringen opprettholder krav om helseattest for eldre bilførere.

KRAV TIL FØRERKORT: Eldre over 80 år som ønsker å opprettholde førerkortet, må vise helseattest. Foto: NTB
KRAV TIL FØRERKORT: Eldre over 80 år som ønsker å opprettholde førerkortet, må vise helseattest. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det har vært mye fram og tilbake rundt spørsmålet om helseattest for eldre bilførere. Nå har regjeringen landet på et svar. Eldre over 80 år som ønsker å opprettholde førerkortet, må vise helseattest.

– I Norge bor folk spredt, og bilen er et viktig transportmiddel for mange. For regjeringen er det viktig å utforme politikk som tar hensyn til dette, samtidig som vi skal ivareta trafikksikkerheten for alle. Derfor vil regjeringen opprettholde krav om helseattest for eldre bilførere, men vi vil gjøre endringer og presiseringer når det gjelder bruk av kognitive tester og kjørevurderinger, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Går mot Stortingsvedtak

Det var daværende samferdselsminister Knut Arild Hareide som i oktober 2021 besluttet at han ikke ville iverksette vedtaket fra Stortinget om å oppheve kravet om helseattest for eldre bilførere.

Hareides beslutning kom etter en utredning gjort av Statens vegvesen og Helsedirektoratet, hvor det ifølge Hareide var en sterk faglig anbefaling om å beholde kravet om helseattest.

Han sendte imidlertid stafettpinnen videre til Støre-regjeringen, som har brukt tid på å sette seg inn i utredningene. Nå har de altså landet, og skriver i en pressemeldig at utredningene fra de to fagetatene viser at det er sannsynlig at vi får flere bilførere som kjører uten å oppfylle helsekravene, og at dette vil kunne gi flere drepte og hardt skadde, dersom kravet til helseattest oppheves.

Justerer kravene

Det gjøres imidlertid noen endringer i førerkortveilederen, hvor det presiseres at kognitive tester bare skal benyttes ved mistanke om kognitiv svikt.

Samferdselsdepartementet vil også igangsette arbeid med å videreutvikle ordningen med kjørevurdering, blant annet for å gjøre det enklere for fastlegen å henvise eldre førerkortinnehavere til kjørevurdering hos Statens vegvesen. I tillegg vil det bli utredet bruk av kjøresimulator.

– Det er ikke slik at man nødvendigvis blir en dårligere sjåfør når man fyller 80 år. Men fordi dette er en aldersgruppe hvor mange etter hvert får en svekket helse og sykdommer som påvirker kjøreevnen, ønsker vi å opprettholde dagens ordning med helseattest fra fylte 80 år. Samtidig gjør vi noen justeringer ved blant annet å presisere at kognitive tester kun skal brukes ved mistanke om kognitiv svikt, sier Nygård.

Entydig faglig anbefaling

Ifølge Samferdselsdepartementet er det en entydig faglig anbefaling om å beholde kravet til helseattest for eldre bilførere.

Det er vurdert andre tiltak som alternativ, som utvidet bruk av kjørevurdering og krav til egenerklæring ved fornyelse - men hovedutfordringen der er ifølge departementet at mange eldre med behov for videre oppfølging ikke vil bli fanget opp av disse tiltakene.

De konkluderer dermed med at det ikke finnes alternative ordninger som kan fange opp de som ikke oppfyller helsekravene.

– Svært sterke faglige råd, hvor et samlet trafikksikkerhetsmiljø og tunge helseaktører advarer mot tiltaket, samt mangelen på alternative tiltak, tilsier at ordningen med krav om helseattest for eldre bilførere bør opprettholdes, sier Nygård.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.