Mattilsynet advarer om te

- Begrens inntaket av urtete

Mattilsynet har funnet helseskadelige plantegifter i flere typer urtete og anbefaler nå å begrense inntaket.

HELSESKADELIGE GIFTSTOFFER I URTETE: Mattilsynet oppfordrer til å begrense inntaket av urtete og å variere mellom ulike typer, etter at en større undersøkelse har avdekket funn av helseskadelige plantegifter. Teene som er undersøkt er kamillete, peppermynte-te, rooibos og ammete (blanding av ulike typer urter). Foto: NTB
HELSESKADELIGE GIFTSTOFFER I URTETE: Mattilsynet oppfordrer til å begrense inntaket av urtete og å variere mellom ulike typer, etter at en større undersøkelse har avdekket funn av helseskadelige plantegifter. Teene som er undersøkt er kamillete, peppermynte-te, rooibos og ammete (blanding av ulike typer urter). Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det finnes ikke en nedre grense for når mulig helserisiko oppstår. I likhet med flere andre land gir vi derfor et generelt råd om å begrense og variere inntaket av urteteer, sier Hanne Marit Gran, seniorrådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

Det ble gjort funn av giftstoffer i 13 av 20 undersøkte urtete-produkter.

Plantegiftene som er påvist og det som er grunnen for Mattilsynets advarsel, kalles pyrrolizidinalkaloider (PA).

Disse kan være skadelig for levra og kreftframkallende ved inntak over tid.

Teene som det spesielt advares om, og hvor det er funnet varierende nivåer av plantegifter, er både rooiboste, kamillete, peppermyntete og ammete (blanding av ulike typer urter, og noen med lakris).

Ifølge Mattilsynet, har stoffene blitt påvist i disse teene over flere år, og også i grønn te.

- Begrens inntaket

– For å redusere mulig helserisiko, anbefaler vi å begrense inntaket av denne type teer og variere mellom ulike produkter. Dette gjelder spesielt for gravide og ammende, sier Gran.

Pyrrolizidinalkaloider finnes ofte i ugress i tropiske og subtropiske strøk. Dette kan følge med under maskinell innhøsting av matplanter - og dermed havner helseskadelige plantetoksiner i maten.

Og derfor kan te fra tropiske og subtropiske områder inneholde disse plantegiftene - fordi ugresset kan blandes med urter som blir urtete. Det kan også forekomme i kosttilskudd og i planter feilaktig brukt til mat.

Gran sier til Vi.no at de ikke kan peke på enkelte land eller produsenter med større eller mindre risiko. Og på spørsmål om det vil være mindre mindre risiko for å finne disse stoffene i te som ikke fra tropiske eller subtropiske strøk, er svaret:

- Vi har ikke gjort undersøkelser i forhold til produksjonssted. Men, ut ifra generell kunnskap, så kan urter bli forurenset med ugress. Når disse er fra tropiske og sub-tropiske strøk, vil urtete fra disse strøk kunne ha høyere innhold av pyrrolizidin enn urter fra kjøligere strøk.

Hva med andre typer urtete?

I undersøkelsen har de valgt å teste te med noen utvalgte urter. Er det så slik at det kun er i disse typene urtete dette er et problem?

- I 2021 var det disse urteteene vi har undersøkte. Analyser av urtete i tidligere år, viser også varierende funn i ulike typer urtete hvor rooiboste, kamillete og peppermyntete, sier Gran.

- Kan man føle seg tryggere for akkurat dette problemet om man velger annen type urtete?

- Vi har lite grunnlag for å si om det er tryggere å velge annen urtete, men nype- og hibiscuste ser ut til å ha lavt nivå av pyrrolizidinalkaloider, sier Gran, og forteller videre:

- Innholdet av pyrrolizidinalkaloider varierer i urteproduktene, så for å redusere mulig helserisiko, anbefaler vi å begrense inntaket av denne type teer og variere mellom ulike produkter.

PLANTEGIFTER: Dette er de 20 teene som er undersøkt. Alle er kamillete, peppermynte-te, rooibos og ammete (blanding av ulike typer urter). Foto: Gunvor Viki Senneset, NIBIO
PLANTEGIFTER: Dette er de 20 teene som er undersøkt. Alle er kamillete, peppermynte-te, rooibos og ammete (blanding av ulike typer urter). Foto: Gunvor Viki Senneset, NIBIO Vis mer

Kreftframkallende og skadelig for levra

Mattilsynet forklarer at pyrrolizidinalkaloider omdannes i kroppen til stoffer som kan skade levra, eventuelt også lungene ved lengre inntak, og er kreftframkallende via en gentoksisk mekanisme (skader DNA). De kan antakelig også være fosterskadelige.

- Pyrrolizidinalkaloider kan dermed utgjøre en helsefare for voksne og barn, særlig ved inntak over lengre tid, skriver Mattilsynet.

Det er rundt 600 ulike pyrrolizidinalkaloider i planter - og flere har vist seg å være levertoksiske, utviklingstoksiske, gentoksiske og kreftframkallende i forsøksdyr, og kreftframkallende i mennesker.

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), som har gjort analysene på oppdrag for Mattilsynet, skriver i rapporten at pyrrolizidinalkaloider kan overføres via brystmelka til barnet.

- Av den grunn man ikke utelukke at PA via morsmelk kan forårsake kreft i lever hos barnet. Resultatene over tid, viser at noen urteteer og ammeteer har høye funn av pyrrolizidinalkaloider, skriver NIBIO.

Økologisk te ikke alltid bedre

EU har satt grenser for hvor store konsentrasjoner som kan tillates av ulike stoffer i mat - og for de her omtalte pyrrolizidinalkaloidene er grenseverdien for kamille, peppermynte, rooibos og blandinger som utelukkende består av disse tørkede urtene, fra 1. juli 2022 på 400 µg/kg.

- Alle funn var under denne grenseverdien, skriver NIBIO i rapporten.

Likevel er det funnet ganske store konsentrasjoner i produktene - som altså gjør at Mattilsynet nå advarer.

I urtete av typen rooibos, kamille og peppermynte (totalt 15 prøver) ble det påvist lave til moderate sumkonsentrasjoner av pyrrolizidinalkaloider; fra 18 µg/kg til 336 µg/kg.

Tre prøver peppermynte og to prøver kamille hadde ikke funn.

I én av ammeteene, som altså er en blanding med ulike urter, var giftstoffene over grenseverdiene.

Det er ikke egen grense for ammete, så denne grensen vil avhenge av hvilke urter som er iblandet.

Rapporten viser også at økologiske produkter ikke nødvendigvis bedre enn andre:

Blant prøvene av urtete som var dyrket økologisk eller prosessert i henhold til Good Manufacturing Practice (GMP), fant man store variasjoner - og det var også der de fant de høyeste konsentrasjonene:

- Blant disse prøvene fant man prøver uten PA-funn, (PA=pyrrolizidinalkaloider) men også prøver med de høyest PA-funn. De laveste funnene av PA ble funnet i peppermynte, men flest funn av PA fant man i rooibos, skriver NIBIO i rapporten.

I urtete merket ammete (totalt 5 forskjellige teer) ble det påvist PA over grenseverdi for én prøve ammete (469 µg/kg). Dette funnet overskrider grenseverdien for PA i urtete som enten er 200 µg/kg eller 400 µg/kg, avhengig av hvilke urter teen består av.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.