Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Planlegger du for Norgesferie og har tenkt deg ut å fly i sommer? Da bør du holde tunga rett i munnen, for det er mange potensielle bestillings- og avbestillingsfeller som kan koste deg dyrt.
Det fikk for eksempel en Norwegian-kunde erfare:
Norwegian-kunden hadde bestilt en flyreise i Norge - og hadde kjøpt en «avbestillingsbeskyttelse».
Men da hun kom i en situasjon hvor hun ville avbestille reisen, og ba om refusjon fordi hun trodde dette var dekket i avbestillingsbeskyttelsen, fikk hun seg en overraskelse:
Avbestillingsbeskyttelsen hun hadde betalt ekstra for, ga ikke rett til refusjon av billettkostnaden - fordi hun ikke var syk.
Og hun er ikke den eneste:
Forbrukerrådet har fått flere henvendelser om Norwegians «avbestillingsbeskyttelse» fra forbrukere som har trodd at dette var en fullverdig avbestillingsdekning.

Norgesferie? Fellene som kan koste deg dyrt
Vi PlussMen det eneste Norwegians avbestillingsbeskyttelse gjelder for, er ved sykdom. Og da stilles det flere krav, for at «beskyttelsen» skal gjelde.
- Dersom du har en vanlig reiseforsikring, eller betaler med et kort med innebygd avbestillingsdekning eller forsikring, så er det helt unødvendig å kjøpe noe ekstra hos flyselskapet Pia Høst, Forbrukerrådet
Dette er langt fra den eneste bestillingsfella du kan gå i, om du planlegger for norgesferie i sommer - og fellene kan bli dyre. Her er det du bør lese med lupe, før du bestiller:
Husk generelt også dette: Dersom du ønsker å avlyse norgesturen på grunn av endrede smittevernråd eller anbefalinger fra myndighetene, er dette ikke noe som en avbestillingsbeskyttelse eller en forsikring vil gjelde for. Så lenge det kun er anbefalinger fra myndighetene, gjelder ikke det samme som ved et offisielt reiseråd for utenlandsreiser.
Avbestilte - men avbestillingsbeskyttelsen gjaldt ikke
Norwegian-kunden hadde bestilt en reise mellom Tromsø og Bergen i september 2020 - og trodde hun hadde sikret seg mot økonomiske fallgruver ved å kjøpe til en «avbestillingsbeskyttelse».
Når situasjonen ble slik at hun avbestilte reisen, fikk hun imidlertid ikke refusjon fra Norwegian.
I avslaget til kunden skriver Norwegian at de avviser kravet om refusjon ettersom flygingene ikke ble kansellert av selskapet.
Overfor kunden kommenterer imidlertid ikke Norwegian at klager hadde kjøpt en avbestillingsbeskyttelse. De refererer kun til at flygingene gikk som normalt.

Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi Pluss- Gis ikke medhold
Norwegian-kunden har klaget saken inn til Transportklagenemnda for fly, som er en uavhengig klagenemnd som behandler saker mellom forbruker og selskap når disse ikke blir enige.
Transportklagenemnda behandler også klagesaker innenfor andre typer reiser og transport, som kollektivreiser og båtreiser. Kravet er at du først må ha rettet klage til selskapet.
Det er vanlig prosedyre ved klagesaker til Transportklagenemnda at det innhentes forklaringer fra begge partene i saken. Du som kunde må selvsagt legge ved all dokumentasjon i saken din - og så vil selskapet du klager på få en mulighet til å framlegge sin side av saken.
Akkurat i dette tilfellet, har imidlertid ikke Norwegian svart på Trapsportklagenemndas henvendelse om tilsvar.

Du kan spare mange tusen: Matbutikken med den beste medlemsrabatten
Vi Pluss
«Hemmelig» flått-triks!
Nemnda har derfor lagt informasjonen som foreligger, til grunn for sitt vedtak. De har sett på hva Norwegian gir av informasjon om avbestillingsforsikringen overfor kunder, i tillegg til informasjonen fra klageren.
Nemnda konkluderer med at klageren ikke får medhold i saken - og at de ikke anbefaler at hun skal få refusjon for reisen.
I vedtaket anbefaler de at Norwegian refunderer refunderbare skatter og avgifter dersom dette ikke allerede er blitt gjort - men at de ut over dette anbefaler at klager ikke gis medhold.
Du har alltid krav på refusjon av refunderbare skatter og avgifter for flybilletter du ikke bruker. Dette er et krav du selv må rette til transportøren - og er altså ikke noe du automatisk får tilbakeført.

Dra utenlands - i Norge!
Norwegian viser til vilkårene
Eline Skari, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, sier til Vi.no at dersom kundene ønsker mye fleksibilitet, anbefaler Norwegian at man kjøper en Fleksibillett med mulighet for endring og ombooking.
Om «avbestillingsbeskyttelsen», sier Skari:
- I tillegg til vilkårene som gjelder for billettkjøp, har vi et tilbud som heter avbestillingsbeskyttelse. Dersom kundene kjøper denne og likevel ikke kan reise, kan de få full refusjon om de oppfyller vilkårene, hvorpå hun henviser til Norwegians informasjonsside med beskrivelse av vilkårene.
- Har dere informert godt nok om vilkårene og begrensningene i avbestillingsbeskyttelsen?
- Informasjon om hva som gjelder i avbestillingsbeskyttelsen kommer tydelig fram ved kjøp. Informasjonen er kort og konsis for å unngå misforståelser for hva beskyttelsen dekker, hevder Skari.
Hun forklarer det manglende tilsvaret til Transportklagenemnda med at Norwegian har måttet permittere en del ansatte på grunn av pandemien - og at det kan ha medført at de har hatt saker de ikke har rukket å behandle før fristen for tilsvar har gått ut.

- Flere henvendelser om avbestillingsbeskyttelsen
Pia Høst, avdelingsdirektør for forbrukerrettigheter og veiledning i Forbrukerrådet, forteller til Vi.no at Norwegian var på henvendelsestoppen i Forbrukerrådets coronastatistikk i fjor.
- Flere av disse henvendelsene handlet om avbestillingsbeskyttelsen, der forbrukerne var av den tro at dette var en fullverdig avbestillingsdekning ved ekstraordinære omstendigheter, sier Høst.
Hun forteller at de da henviste disse forbrukerne til sine reiseforsikringsselskaper eller til Norwegian direkte for refusjon av flybilletten for de flygingene som ble kansellert – som da gjaldt og de fleste.

Stor guide til hytteutleie: Slik blir hytta «gratis»
Vi Pluss- Unødvendig å kjøpe noe ekstra
- Flere flyselskaper opererer med både fleksible billetter og såkalt «avbestillingsbeskyttelse», sier Høst - og råder forbrukere til å merke seg at avbestillingsbeskyttelse og tilsvarende produkter kun er relevant dersom du ikke har reiseforsikring.
- Selv om ordet «avbestillingsbeskyttelse» høres ut som det dekker alle former for avbestilling, så viser stikkprøver hos flere flyselskaper at det generelt sett blir gitt informasjon om at dette omfatter sykdom hos noen i reisefølget, samt at det må framlegges legeerklæring, sier Høst, og poengterer at der vil en reiseforsikring være mest gunstig ettersom den også dekker andre typer hendelser, som skader på turen, tapt bagasje eller tyverier.
- Dersom du har en vanlig reiseforsikring, eller betaler med et kort med innebygd avbestillingsdekning eller forsikring, så er det helt unødvendig å kjøpe noe ekstra hos flyselskapet, sier Høst.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.