Vask av undertøy

Årsaken til truse-problemet

Blir ikke undertøyet skikkelig rent? Årsaken kan ligge i bomullskilen.

VASK AV UNDERTØY: Rent på 40 grader? Eksperter anbefaler 60-graders vask på trusene. Men problemet kan være når trusene er laget av ulike materialer - og har en bomullskile. Foto: NTB/Shutterstock
VASK AV UNDERTØY: Rent på 40 grader? Eksperter anbefaler 60-graders vask på trusene. Men problemet kan være når trusene er laget av ulike materialer - og har en bomullskile. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når blir undertøy egentlig rent? Hvor høye temperaturer kan trusene vaskes på - og hvor varmt må vaskevannet være for at trusene skal bli rene?

Problemet med vask av truser oppstår når trusene er laget av ulike typer stoff. Og her har nok kanskje dametruser den største utfordringen:

«Finere» truser er ofte laget av glatte, syntetiske materialer - men har en bomullskile innlagt i skrittet. Det er kanskje komfortabelt - men vaskemessig er det dumt:

Bomull er et stoff som holder på fukt og lett blir skittent. Det kan jo være greit dersom hele plagget er i bomull og dermed tåler å vaskes på 60 grader. Men problemet oppstår når trusene er laget av en kombinasjon av to stoffer - og det syntetiske materialet ikke tåler så høye vasketemperaturer som bomull. Da merkes plagget med vaskeanvisning laget for det materialet som er mest ømfintlig - og du sitter igjen med en bomullskile som ikke blir ren.

Det blir ikke reint på 40 grader

Syntetiske truser er som oftest merket med en vasketemperatur på 40 grader. Men det er egentlig ikke anbefalt å vaske undertøyet på så lave temperaturer:

Både vaskeekspert Ingunn Grimstad Klepp hos Sifo OsloMet og den danske Sundhedsstyrelsen (tilsvarende det norske Folkehelseinstituttet (FHI)) anbefaler at truser bør vaskes på 60 grader:

  • I boka «Lettstelt» - som handler om nettopp klesvask - skriver Klepp blant annet om vask av undertøy. Der skriver hun at det ikke anbefales å vaske undertøy i bomull - eller undertøy med bomullskile - på kun 30-40 grader. Da blir det ikke rent. Dette har også Klepp tidligere sagt til Dinside.no
  • Danske Sundhedsstyrelsen anbefaler at du vasker trusene på minst 60 grader, av hensyn til bakterier. 60 grader skal være nok til å fjerne de fleste bakterier, ifølge vaskeekspert Anne Grete Rasmussen i vitensenteret Bolius (i en artikkel i Dansk Radio (dr.dk))
RENGJØRING: Vasker du mye klær på 30 og 40 grader, kan dette gi rom for bakterievekst. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Trusene kan ofte vaskes varmere

Men hva gjør du dersom trusene er merket med 40-graders vask og du ikke får dem rene - eller du bare har et ønske om å vaske dem på varmere temperatur?

Rasmussen sier til den danske avisa Videnskab.dk at du godt kan vaske trusene på 60 grader - og at det er noe både bomullstruser og truser i viskose godt kan tåle, selv om de er merket for vask ved lavere temperaturer.

Hun sier at mange truser kan være undermerket på grunn av at de er fargesterke - og at produsenten ikke ønsker reklamasjoner dersom trusene mister farge ved høyere temperaturer. Men ser du bort fra eventuelt fargetap, kan altså trusene dine i teorien godt tåle å vaskes på høyere temperaturer enn det de er merket med.

Både Rasmussen og Klepp understreker at du mister reklamasjonsretten dersom du har vasket trusa varmere enn det vaskeanvisninger sier.

Spørsmålet du kanskje da står igjen med, er: Vil du ha rene truser uten reklamasjonsrett - eller skitne truser med reklamasjonsrett?

Begge vaskeekspertene anbefaler at du kjøper truser som tåler 60-graders vask, dersom du ønsker å ha truser som tåler en slik vask.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.