Koronasertifikat

Alt du trenger å vite om koronasertifikat på papir

- Noen tror at de får et plastkort tilsendt i posten, men denne løsningen dreier seg kun om en papirutskrift av koronasertifikatet, forteller helsemyndighetene. Tjenesten med utskrift tilsendt er i utgangspunktet for dem som ikke får til å bruke den digitale løsningen selv.

PAPIR-UTGAVEN AV KORONASERTIFIKATET: Du kan like godt printe det ut selv, om du kan. Koronasertifikatet du får tilsendt i posten dersom du ber om det, er nemlig bare en utskrift - og ikke noe annerledes enn om du skriver ut hjemme. Foto: Kristin Sørdal
PAPIR-UTGAVEN AV KORONASERTIFIKATET: Du kan like godt printe det ut selv, om du kan. Koronasertifikatet du får tilsendt i posten dersom du ber om det, er nemlig bare en utskrift - og ikke noe annerledes enn om du skriver ut hjemme. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hva er reglene for reising, testkrav ved grensepasseringer, karantene og innreiseregistrering?

Etter at koronasertifikatet ble lansert og verden har åpnet seg litt mer for utenlandsreiser, har Helsedirektoratets informasjonstelefon fått veldig mange henvendelser og spørsmål, som de vi nevner ovenfor.

De får også veldig mange spørsmål om koronasertifikatet og hva som er reglene for bruk av det.

I utgangspunktet er koronapasset tenkt som en digital tjeneste som lar deg vise sertifikatet på telefonen din - eller du kan skrive ut passet selv.

Men det er ikke alle som har en smarttelefon eller som får til å bruke den digitale løsningen.

Disse, som omtales som «ikke-digitale brukere», kan ringe inn og bestille en papirkopi av sertifikatet tilsendt i posten.

Stor pågang: - Bruk den digitale tjenesten

Gun Peggy Knudsen, assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, forteller at det kan være lang ventetid på informasjonstelefonen.

Per 29. juni har de sendt ut drøye 3.300 utskrifter av koronasertifikater.

- Målet vårt er naturligvis at alle som trenger det, skal kunne få koronasertifikat på papir. Men det enkleste og raskeste er å hente sertifikatet digitalt, sier Knudsen til Vi.no

Ved å bruke den digitale tjenesten, hvor du logger deg inn på Helsenorge.no, har du alltid tilgang på en oppdatert versjon av sertifikatet. Og derfra kan du selv skrive ut når som helst.

KORONAPASS PÅ HELSENORGE: Du finner koronasertifikatet ditt på Helsenorge.no. Der kan du velge å skrive det ut på et ark - som du selvsagt også kan gjøre fra en PC. Foto: Kristin Sørdal
KORONAPASS PÅ HELSENORGE: Du finner koronasertifikatet ditt på Helsenorge.no. Der kan du velge å skrive det ut på et ark - som du selvsagt også kan gjøre fra en PC. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Det er ingen forskjell på den utskriften du gjør selv og den utskriften du får tilsendt i posten.

- Noen tror at de får et plastkort tilsendt i posten, men denne løsningen dreier seg kun om en papirutskrift av koronasertifikatet, understreker Knudsen.

Tjenesten er gratis: Du betaler ingenting for å få tilsendt en utskrift av koronasertifikatet.

- Husk at det ikke er nødvendig med utskrift; du kan vise sertifikatet digitalt eller laste det ned digitalt på mobiltelefonen.

Disse kan få papirkopi

- Løsningen er forbeholdt de som ikke klarer å bruke mobiltelefon (smarttelefon med app) eller PC, forteller Knudsen i Folkehelseinstituttet.

Myndighetene anslår at det er rundt 110.000 som er i denne «ikke-digitale» gruppen. Er du selv usikker på om du er i denne gruppa?

- Hvis du ikke bruker apper eller innloggingstjenester på smarttelefonen, eller aldri har brukt smarttelefon eller PC, er du blant dem vi tenker er ikke-digitale brukere, sier Knudsen.

Men det er ikke slik at det finnes et register over ikke-digitale brukere. Så har du utfordringer eller ønsker en utskrift tilsendt, vil du ikke bli nektet hjelp med en papirutskrift:

- Vi kan ikke kontrollere at de som ringer inn faktisk ikke har en reell mulighet til å benytte den digitale løsningen på Helse-Norge.

Papirutskrift i posten? Slik gjør du det

  • Du kan ringe informasjonstelefonen for korona og be om en papirutskrift. Telefon: 815 55 015
  • Hos Helsenorge er det nærmere forklart hvordan du gjør det (klikk her for å komme dit).
  • Du må ha personnummer og folkeregistrert adresse klar når du ringer.
  • Du kan kun få skrevet ut koronasertifikat på vegne av deg selv - om det ikke foreligger en fullmakt. Det kan ta 30 dager eller mer å få utstedt en fullmakt.
  • Ifølge Helsenorge kan det ta cirka en uke før du mottar sertifikatet, avhengig av postgang.
  • Gyldighetsdatoen for passet er 90 dager fra utskriftsdatoen.

Slik finner du koronapasset - og kan skrive ut selv

Alle har tilgang til koronasertifikatet sitt via Helsenorge.no. Tjenesten er tydelig merket «koronasertifikat».

Når du har logget inn med bank-id eller liknende, kan du klikke på «vis kontrollside» - og da vises koronasertifikatet i to versjoner: En for Norge og en EU/EØS-versjon.

Du kan velge om du ønsker å bruke mobiltelefonen din til å vise sertifikatet eller om du vil skrive det ut og få en papirutskrift som du kan vise.

Du må klikke på EU/EØS-fanen for å få tilgang til en utskriftsvennlig utgave.

Ingen krav om farger - men pass på bretten!

Det er ingen krav til at utskriften må være i farger: Koronapasset kan fint skrives ut i svart-hvitt.

- Det brukere må være oppmerksomme på er å ikke brette eller krølle papiret. Dette kan redusere lesbarheten på papiret, sier Knudsen.

Og til alle som vurderer å laminere sertifikatet for bedre holdbarhet: Dropp det!

- Man bør ikke laminere sertifikatet da det kan gjøre det vanskelig å skanne QR koden.

Har du ikke en printer selv, råder Knudsen til å spørre noen du kjenner om de kanskje har en - eller å høre med barn eller barnebarn eller andre.

- Og husk at koronasertifikatet inneholder helseinformasjon om deg, som vaksinasjon og test, vær bevisst på hvem du eventuelt deler det med! oppfordrer Knudsen.

Trenger du egentlig konronasertifikat?

Hun understreker også at man kun trenger et koronasertifikat dersom man skal på reise i utlandet, på større arrangementer i Norge eller på kystcruise.

- Du trenger ikke koronasertifikat med mindre du skal ut og reise til land som krever koronasertifikat for innreise, for å unngå karantene når du reiser inn i Norge - eller om du ønsker å delta på større arrangementer eller kystcruise med krav om koronasertifikat, poengterer Knudsen.

Skal du ikke noe av dette, trenger du heller ikke å bry deg med å finne fram koronasertifikatet.

Reise i høst? - Ikke ring nå!

Helsemyndighetene oppfordrer alle som kan, til å bruke den digitale løsningen, slik at de som ikke har andre alternativer kan få hjelp.

- Vi forventer ekstra pågang nå som sommerferien starter, og vi oppfordrer de som eventuelt skal på utenlandsferie først i høst med å vente litt med å ringe, sier Knudsen til Vi.no

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer