Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Regjeringen har åpnet for at kommunene kan ta i bruk koronapass. Flere kommuner, blant annet Tromsø og Trondheim, har sagt de vurderer det.
Det er imidlertid ikke helt klart for utrulling ennå: Regjeringen må fastsette en forskrift; de tekniske løsningene må på plass - og arrangørene må legge til rette for å kunne ta det i bruk.
Da nyheten om den mulige bruken av koronapass innenlands i Norge kom, førte det til så høyt press på Helsenorge.no at mange ikke fikk logget inn.
Det er på Helsenorge du finner koronapasset. Du kan laste det ned og bruke det digitalt, fra mobiltelefonen din, eller du kan skrive det ut på papir.
Du kan også få koronasertifikatet på papir tilsendt i posten. Dette er en tjeneste som først og fremst er tiltenkt «ikke-digitale brukere», som er de som ikke har tilgang på smarttelefon, PC eller nettbrett - og som dermed ikke har tilgang til helsenorge.no

Eksen kan arve alle pengene - og du får ingenting
Vi PlussGun Peggy Knudsen, assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, sier til Vi.no at de forventer at tjenesten vil bli mer etterspurt fremover:
- Ja, vi regner med at det vil bli mer etterspurt - men det er avhengig av hvor mange kommuner som tar det i bruk, og hva bruksområder blir.
Du må imidlertid forvente at det kan være noe ventetid for å få en papirutskrift av koronapasset:
- Det vil alltid kunne være noe ventetid, men det skal kunne gjøres i løpet av 1-2 uker, sier Knudsen.
Hun forteller at de så langt har sendt ut i overkant av 56.000 sertifikater.

Bjørn bor i Thailand: - Kommer du for nattelivet, blir du skuffet
Bruk koronapass på Helsenorge
Selv om koronasertifikatet kan fås tilsendt som papirutskrift i posten, oppfordrer Knudsen til bruk av den digitale tjenesten.
- Målet vårt er naturligvis at alle som trenger det, skal kunne få koronasertifikat på papir. Men det enkleste og raskeste er å hente sertifikatet digitalt, sier hun til Vi.no
Ved å bruke den digitale tjenesten, hvor du logger deg inn på Helsenorge.no, har du alltid tilgang på en oppdatert versjon av sertifikatet. Og derfra kan du selv skrive ut når som helst.

Det er ingen forskjell på den utskriften du gjør selv og den utskriften du får tilsendt i posten.
- Noen tror at de får et plastkort tilsendt i posten, men denne løsningen dreier seg kun om en papirutskrift av koronasertifikatet, understreker Knudsen.
Tjenesten er gratis: Du betaler ingenting for å få tilsendt en utskrift av koronasertifikatet.
- Husk at det ikke er nødvendig med utskrift; du kan vise sertifikatet digitalt eller laste det ned digitalt på mobiltelefonen.
Disse kan få papirkopi
- Løsningen er forbeholdt de som ikke klarer å bruke mobiltelefon (smarttelefon med app) eller PC, forteller Knudsen i Folkehelseinstituttet.
Myndighetene anslår at det er rundt 110.000 som er i denne «ikke-digitale» gruppen. Er du selv usikker på om du er i denne gruppa?
- Hvis du ikke bruker apper eller innloggingstjenester på smarttelefonen, eller aldri har brukt smarttelefon eller PC, er du blant dem vi tenker er ikke-digitale brukere, sier Knudsen.
Men det er ikke slik at det finnes et register over ikke-digitale brukere. Så har du utfordringer eller ønsker en utskrift tilsendt, vil du ikke bli nektet hjelp med en papirutskrift:
- Vi kan ikke kontrollere at de som ringer inn faktisk ikke har en reell mulighet til å benytte den digitale løsningen på Helse-Norge.
Slik finner du koronapasset - og kan skrive ut selv
Alle har tilgang til koronasertifikatet sitt via Helsenorge.no. Tjenesten er tydelig merket «koronasertifikat».
Du kan velge om du ønsker å bruke mobiltelefonen din til å vise sertifikatet eller om du vil skrive det ut og få en papirutskrift som du kan vise.
Det er en egen lenke du må trykke på for å få tilgang til en utskriftsvennlig utgave.

Nord-Norge-ferie? Bo hos Oddveig og kamelene
Ingen krav om farger - men pass på bretten!
Det er ingen krav til at utskriften må være i farger: Koronapasset kan fint skrives ut i svart-hvitt.
- Det brukere må være oppmerksomme på er å ikke brette eller krølle papiret. Dette kan redusere lesbarheten på papiret, sier Knudsen.
Og til alle som vurderer å laminere sertifikatet for bedre holdbarhet: Dropp det!
- Man bør ikke laminere sertifikatet da det kan gjøre det vanskelig å skanne QR koden.

Drømmer om feriehus på Kreta: - Pandemien har ikke skremt meg
Har du ikke en printer selv, råder Knudsen til å spørre noen du kjenner om de kanskje har en - eller å høre med barn eller barnebarn eller andre.
- Og husk at koronasertifikatet inneholder helseinformasjon om deg, som vaksinasjon og test, vær bevisst på hvem du eventuelt deler det med! oppfordrer Knudsen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.