Koronasertifikat fra Helsenorge

Alt du trenger å vite om koronapass på papir

- Noen tror at de får et plastkort tilsendt i posten, men denne løsningen dreier seg kun om en papirutskrift av koronasertifikatet, forteller helsemyndighetene. Tjenesten med utskrift tilsendt er i utgangspunktet for dem som ikke får til å bruke den digitale løsningen selv.

KORONAPASS PÅ PAPIR: Du kan like godt printe det ut selv fra Helsenorge.no, om du kan. Koronasertifikatet du får tilsendt i posten dersom du ber om det, er nemlig bare en utskrift - og ikke noe annerledes enn om du skriver ut hjemme. Foto: Kristin Sørdal

KORONAPASS PÅ PAPIR: Du kan like godt printe det ut selv fra Helsenorge.no, om du kan. Koronasertifikatet du får tilsendt i posten dersom du ber om det, er nemlig bare en utskrift - og ikke noe annerledes enn om du skriver ut hjemme. Foto: Kristin Sørdal

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Regjeringen har åpnet for at kommunene kan ta i bruk koronapass. Flere kommuner, blant annet Tromsø og Trondheim, har sagt de vurderer det.

Det er imidlertid ikke helt klart for utrulling ennå: Regjeringen må fastsette en forskrift; de tekniske løsningene må på plass - og arrangørene må legge til rette for å kunne ta det i bruk.

Da nyheten om den mulige bruken av koronapass innenlands i Norge kom, førte det til så høyt press på Helsenorge.no at mange ikke fikk logget inn.

Det er på Helsenorge du finner koronapasset. Du kan laste det ned og bruke det digitalt, fra mobiltelefonen din, eller du kan skrive det ut på papir.

NYE TILTAK: Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad deltok under pressekonferansen om den økende smittesituasjonen i landet, fredag 12. november 2021. Vis mer

Du kan også få koronasertifikatet på papir tilsendt i posten. Dette er en tjeneste som først og fremst er tiltenkt «ikke-digitale brukere», som er de som ikke har tilgang på smarttelefon, PC eller nettbrett - og som dermed ikke har tilgang til helsenorge.no

Gun Peggy Knudsen, assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, sier til Vi.no at de forventer at tjenesten vil bli mer etterspurt fremover:

- Ja, vi regner med at det vil bli mer etterspurt - men det er avhengig av hvor mange kommuner som tar det i bruk, og hva bruksområder blir.

Du må imidlertid forvente at det kan være noe ventetid for å få en papirutskrift av koronapasset:

- Det vil alltid kunne være noe ventetid, men det skal kunne gjøres i løpet av 1-2 uker, sier Knudsen.

Hun forteller at de så langt har sendt ut i overkant av 56.000 sertifikater.

Bruk koronapass på Helsenorge

Selv om koronasertifikatet kan fås tilsendt som papirutskrift i posten, oppfordrer Knudsen til bruk av den digitale tjenesten.

- Målet vårt er naturligvis at alle som trenger det, skal kunne få koronasertifikat på papir. Men det enkleste og raskeste er å hente sertifikatet digitalt, sier hun til Vi.no

Ved å bruke den digitale tjenesten, hvor du logger deg inn på Helsenorge.no, har du alltid tilgang på en oppdatert versjon av sertifikatet. Og derfra kan du selv skrive ut når som helst.

KORONAPASS PÅ HELSENORGE: Du finner koronasertifikatet ditt på Helsenorge.no. Der kan du velge å skrive det ut på et ark - som du selvsagt også kan gjøre fra en PC. Foto: Kristin Sørdal
KORONAPASS PÅ HELSENORGE: Du finner koronasertifikatet ditt på Helsenorge.no. Der kan du velge å skrive det ut på et ark - som du selvsagt også kan gjøre fra en PC. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Det er ingen forskjell på den utskriften du gjør selv og den utskriften du får tilsendt i posten.

- Noen tror at de får et plastkort tilsendt i posten, men denne løsningen dreier seg kun om en papirutskrift av koronasertifikatet, understreker Knudsen.

Tjenesten er gratis: Du betaler ingenting for å få tilsendt en utskrift av koronasertifikatet.

- Husk at det ikke er nødvendig med utskrift; du kan vise sertifikatet digitalt eller laste det ned digitalt på mobiltelefonen.

Disse kan få papirkopi

- Løsningen er forbeholdt de som ikke klarer å bruke mobiltelefon (smarttelefon med app) eller PC, forteller Knudsen i Folkehelseinstituttet.

Myndighetene anslår at det er rundt 110.000 som er i denne «ikke-digitale» gruppen. Er du selv usikker på om du er i denne gruppa?

- Hvis du ikke bruker apper eller innloggingstjenester på smarttelefonen, eller aldri har brukt smarttelefon eller PC, er du blant dem vi tenker er ikke-digitale brukere, sier Knudsen.

Men det er ikke slik at det finnes et register over ikke-digitale brukere. Så har du utfordringer eller ønsker en utskrift tilsendt, vil du ikke bli nektet hjelp med en papirutskrift:

- Vi kan ikke kontrollere at de som ringer inn faktisk ikke har en reell mulighet til å benytte den digitale løsningen på Helse-Norge.

Slik finner du koronapasset - og kan skrive ut selv

Alle har tilgang til koronasertifikatet sitt via Helsenorge.no. Tjenesten er tydelig merket «koronasertifikat».

Du kan velge om du ønsker å bruke mobiltelefonen din til å vise sertifikatet eller om du vil skrive det ut og få en papirutskrift som du kan vise.

Det er en egen lenke du må trykke på for å få tilgang til en utskriftsvennlig utgave.

Ingen krav om farger - men pass på bretten!

Det er ingen krav til at utskriften må være i farger: Koronapasset kan fint skrives ut i svart-hvitt.

- Det brukere må være oppmerksomme på er å ikke brette eller krølle papiret. Dette kan redusere lesbarheten på papiret, sier Knudsen.

Og til alle som vurderer å laminere sertifikatet for bedre holdbarhet: Dropp det!

- Man bør ikke laminere sertifikatet da det kan gjøre det vanskelig å skanne QR koden.

Har du ikke en printer selv, råder Knudsen til å spørre noen du kjenner om de kanskje har en - eller å høre med barn eller barnebarn eller andre.

- Og husk at koronasertifikatet inneholder helseinformasjon om deg, som vaksinasjon og test, vær bevisst på hvem du eventuelt deler det med! oppfordrer Knudsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.