Valgkort

Alt du må vite om digitalt valgkort

Selv om du har fått beskjed om at du har fått digitalt valgkort, trenger du det ikke for å stemme.

VALGKORT 2021: I år får nesten alle stemmeberettigede i Norge valgkortet sitt digitalt. De som bruker Digipost eller E-boks, finner valgkortet sitt der. De som ikke har en digital postkasse får tilgang til valgkortet via valg.no eller på Altinn. Foto: Valgdirektoratet
VALGKORT 2021: I år får nesten alle stemmeberettigede i Norge valgkortet sitt digitalt. De som bruker Digipost eller E-boks, finner valgkortet sitt der. De som ikke har en digital postkasse får tilgang til valgkortet via valg.no eller på Altinn. Foto: Valgdirektoratet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er 3.887.544 stemmeberettigede til årets stortingsvalg - og like over 3,5 millioner av disse har fått digitalt valgkort.

De som bruker Digipost eller E-boks, finner valgkortet sitt der, forteller Valgdirektoratet. Og de som ikke har en digital postkasse får tilgang til valgkortet via valg.no eller på Altinn.

Om du lurer på om det er forskjell på det digitale valgkortet og det «gamle» valgkortet du er vant med å få på papir, er det enkle svaret «nei».

- Informasjonen digitalt og på papir er lik. Det eneste unntaket er at vi ikke ber mottakerne av valgkort på papir om å ha dette tilgjengelig på mobilen når de skal stemme. De blir isteden oppfordret om å ta med seg valgkortet, sier direktør for Valgdirektoratet, Bjørn Berg, til Vi.no.

- Hvordan skal jeg bruke det?

- Vi får ikke så mange henvendelser fra velgere, men det er noen velgere som lurer på hvordan de kan bruke valgkortet, eller hvordan man kan printe det ut, forteller Berg.

Hvordan eller om du ønsker å bruke det digitale valgkortet, er opp til deg.

Ifølge Valgdirektoratet kan du vise fram valgkortet slik du selv ønsker. Du kan for eksempel vise fram en skjermdump, altså et bilde av mobilskjermen, med valgkortet på.

Du kan også skrive det ut og ta med utskriften, hvis du ønsker det.

Og får du ikke logget på eller lastet ned valgkortet, har det ingen konsekvens:

- Du får enkelt og greit stemt uten valgkort. Det eneste du må ha med deg er legitimasjon med fullt navn, bilde og fødselsdato. Har du dette, så får du stemt, sier Berg.

- Å få valgkortet er først og fremst en bekreftelse på at du har stemmerett ved årets stortingsvalg, understreker han.

Ifølge Valgdirektoratet skal det imidlertid være enklere og raskere å få stemt om du kan vise valgkortet. Og du finner en del informasjon om valgsted, -tid og annet der.

Du må uansett, som tidligere, vise legitimasjon i tillegg til valgkortet.

Du må fortsatt stemme i et valglokale

Selv om valgkortet er digitalt, er det ikke mulig å stemme digitalt.

- Noen lurer på om det er mulig å stemme på nett med digitalt valgkort, men det er det ikke. Det er ikke gjort endringer i hvordan valget gjennomføres, og velgerne må møte opp i et valglokale og stemme på papirstemmesedler som tidligere, sier Berg til Vi.no.

Dersom du du har behov for å stemme hjemmefra eller trenger hjelp til å komme deg til et valglokale, er oppfordringen å ta kontakt med kommunen. Og rådet da er å ta kontakt i god tid før forhåndsstemmingen avsluttes den 10. september.

- De fleste foretrakk digitalt valgkort

I 2019 ble det gjennomført et forsøk med digital utsendelse av valgkort - og ifølge Valgdirektoratet viste evalueringen fra forsøket at de aller fleste syns valgkortet var enkelt å benytte og foretrakk å få det på denne måten.

- Det har sørget for at flere har fått valgkortet uavhengig av hvor de er, for eksempel studenter som ikke har postadresse på sitt studiested. Valgkortet er også lettere tilgjengelig når du trenger det siden du kan åpne det rett i mobilen, forklarer Valgdirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.