«Alle» ville ha Sonjas trend-jakke. Men hvor ble den av?

På 70-tallet var den største mote. Hvor i all verden ble det av Sonjas sportsjakke, og hvem sto bak designet?

Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Den var del av dronning Sonjas vinter-signaturlook på 70-tallet og jakka «alle» skulle ha. Men det er nesten ikke spor av it-jakka på nettet.

Hvor i all verden ble det av «sportsjakka»?

Les også: Jeg var innbitt pelsmotstander. Nå er jeg ikke sikker lenger

Den unge kronprinsesse Sonja var det store moteforbildet på denne tida, og alle ville ha jakka som hun gjerne kombinerte med store solbriller og en svær pelslue.

Men hva het jakka, og hvor kom den fra? Pierre sport, sier noen. Ski Pierre, foreslår andre. Av navnene som dukker opp, er Ski-Peer det mest folkelige.

MOTEPRINSESSE: Kronprinsesse Sonja ser alpint under mesterskapet Holmenkollen Kandahar i Kirkerudbakken i 1975. Foto: Jan Dahl / NTB / SCANPIX
MOTEPRINSESSE: Kronprinsesse Sonja ser alpint under mesterskapet Holmenkollen Kandahar i Kirkerudbakken i 1975. Foto: Jan Dahl / NTB / SCANPIX Vis mer

Alle jenter på Frogner hadde boblejakke

Vi må snakke med noen som har vært lenge i mote-gamet:

- Sonja var jo ganske fancy. De solbrillene er skikkelig kick ass. Hun var ganske stilig i tøyet. Snøkrystallnålen var hot, men det kom an på hvor man kom fra, sier Sissel Hoffengh, motereporter i Dagsavisen.

Hun kjenner ikke til logoen på jakka hvor det står «Pierre» med røde bokstaver.

Det Hoffengh minnes fra 1975 var at det var veldig sossete å gå med boblejakke og dynejakke. Hun biter seg også merke i brosjen på den lyseblå jakka som er formet som en snøstjerne.

- Det var en klassisk sosseting å gå med sånn stjerne. Hennes er sikkert laget av emalje. Alle jenter fra Frogner hadde sånn på boblejakka.

I dag synes Hoffengh at jakka ser ganske kul ut, men:

- Du hadde ikke fått meg til å gå i jakka i 1975. Lua og brillene ja. Snøstjerna: Aldri, men spør du en fra Holmenkollen var dette ganske hot.

Freaker vs. soss

Motejournalisten påpeker at jakka ser litt ut som en biker-jakke.

- Denne var nok hakket mer tolerert, også for de som ikke var fra Frogner, men noen av disse sossejakkene kunne man ikke bli sett i. I hvert fall ikke på Forsøksgym der jeg gikk, ler Hoffengh.

Hun forteller at moten på den tida var veldig polarisert.

- I Oslo var man enten freaker eller soss. Freakerne gikk i second hand og gamle pelser. Her var ikke en fin, isblå boblejakke noen icebreaker.

- Fungerer jakka i dag?

- I aller høyeste grad. Jeg tror den kunne slått an. Retro er stort for mange. Hvis man finner en autentisk jakke fra den gangen er det gjevest, men det lages også kopier av sånne jakker. Forskjellig sportstøy har vært kjempepopulært lenge. Vi klarer ikke å gi slipp på den trenden for det er så komfortabelt. Vi slutter ikke å gå i sneakers, og boblejakker er veldig innafor.

VM I FALUN: , SVERIGE 1974. En ivrig Kronprinsesse Sonja under VM på ski i Falund kledd i grønn med kikkert, strikkelue og i grnn sportsjakke.
Foto: NTB arkiv / Scanpix
VM I FALUN: , SVERIGE 1974. En ivrig Kronprinsesse Sonja under VM på ski i Falund kledd i grønn med kikkert, strikkelue og i grnn sportsjakke. Foto: NTB arkiv / Scanpix Vis mer

It-jakke

Men vi har fortsatt ikke fått svar på hva slags jakke dette var.

På Vi.nos Instagram-konto har noen kommentert at den kunne kjøpes hos luksusbutikken Ferner Jacobsen.

Innkjøper hos Ferner Jacobsen forsøker å finne det ut for oss. Men nei. De har aldri solgt jakka, men de kjenner til den.

- Merket heter Ski Pierre. Det var en skikkelig IT-jakke på 70-tallet, sier Chris Nikolaisen, innkjøper ved luksusbutikken.

Han forteller at jakka var svært populær og at vertinnene i Holmenkollen gikk med disse gjennom hele 70-tallet.

Helnorsk design

Vi ringer forskere ved høyskolen OsloMet. Ingen har hørt om jakka eller merket.

Til slutt ringer vi modellmamma Eivor Øvrebø. Hun har jo vært i gamet lenge, og vi satser på at hun vet.

- Det er en Pierre Sport-jakke, konstaterer Øvrebø.

- Det var Peer Poppe som designet klærne. Jeg vet at han lagde mer enn ett antrekk for Sonja den gangen, mye skiklær. Han var veldig populær. Jeg vil tro at jakka ble populær hvis hun hadde den.

Pierre var altså ikke så fransk som han hørtes ut. Jakka er helnorsk design.

- Sonja var nok den første som fikk gå med designet hans. Det var jakke med skibukse, jeg gjenkjenner Poppe sin logo. Jeg kan ikke tenke meg at det kan være noe annet. Jeg var «innsyingsdukke» da han sydde til henne og fikk en skidress av ham som gave. Seinere lånte jeg den bort til en fotoshoot, men jeg fikk den aldri tilbake. Jeg skulle jo hatt den nå.

- Men hva med navnet Ski Pierre?

- Jeg mener det het Pierre Sport, men det kan hende at en spesiell kolleksjon het Ski Pierre. Han likte også litt internasjonale navn, sier Øvrebø.

- Hva synes du om jakka?

- Den gangen var jakka kjempefin. De var veldig smale, jeg husker at snittet var veldig linjeformet ut fra kroppen. Akkurat nå er alt som har med boblejakker å gjøre veldig oversized, men jeg ser ikke bort fra at den får et comeback. Sonja var jo veldig fancy med solbriller på det bildet.

Peer Frølich Poppe

Mannen bak merket Ski-Peer var Peer Frølich Poppe, faren til filmregissør Erik Poppe. Han var en prominent figur i norsk klesindustri i en årrekke. I tillegg til å lage flere plagg til kongefamilien laget han også kolleksjonen til OL i Grenoble i 1968. Ikke minst holdt han «Star Wars»-stjernene varme på Finse under innspillingen av filmen «Empire Strikes Back», skriver Filter Magasin for Dagbladet.

For noen år siden fant sønnen Erik Poppe et signert bilde av Mark Hamill og Carrie Fisher. De var kledd i farens klær under filminnspillingen på Finse.

STILIG KONGEPAR: Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja under OL i Innsbruck, februar 1976. Sonja kombinerte sportsjakka med pelslue på hodet. Foto: NTB / Scanpix
STILIG KONGEPAR: Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja under OL i Innsbruck, februar 1976. Sonja kombinerte sportsjakka med pelslue på hodet. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

«Takk for å ha holdt oss varme og glade», står det skrevet på bildet.

- Vi blir jo stolte av at det dukker opp igjen. Jeg tør ikke si at han var boblejakkas sanne far, men han regnes i hvert fall av kunstindustrimuseet som han som oppdaget boblejakka, uttalte Erik Poppe til Filter.

Vintertøyet signert Peer Frølich Poppe kan også være verdt noen kroner. I hvert fall om rett person har gått i dem.

Harrison Fords jakke fra «Star Wars»-innspillingen ble solgt for 30 000 kroner i 2002 via auksjonshuset Christies.

- Han laget veldig fine og dyre klær, men selv kjørte han rundt i en Ford Transit, fortalte Erik Poppe i et Youtube-intervju i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.