Sivilforsvaret

Alle under 55 år har tjenesteplikt

Er du i alderen 18 til 55 år og bosatt i Norge kan du kalles inn i Sivilforsvaret, som har som hovedoppgave å beskytte befolkningen.

SIVILFORSVARET: I utgangspunktet kan alle voksne opptil 55 år kalles inn til tjeneste i Sivilforsvaret. Her fra en skogbrann i 2021. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
SIVILFORSVARET: I utgangspunktet kan alle voksne opptil 55 år kalles inn til tjeneste i Sivilforsvaret. Her fra en skogbrann i 2021. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sivilforsvaret er til for å beskytte sivilbefolkningen, både i fredstid og i krig. Under coronapandemien ble Sivilforsvaret blant annet brukt til hjelp i grensekontroller.

Sivilforsvaret har også ansvaret for landets varslingsanlegg og tilfluktsrom.

Men hvem tjenestegjør egentlig i Sivilforsvaret?

Alle har tjenesteplikt

Sivilforsvaret skriver på sine nettsider at tjenesteplikten pålegger norske borgere å gjøre tjeneste i Sivilforsvaret hvis Sivilforsvaret finner dem egnet til tjeneste. Tjenesteplikt i Sivilforsvaret kan pålegges alle kvinner og menn mellom 18 og 55 år som oppholder seg i Norge.

Sivilforsvaret skal i størst mulig grad gjenspeile samfunnets sammensetning, og kvinner og menn rekrutteres på lik linje.

Slik er alderssammensetningen

Seksjonssjef Jørn Atle Moholdt i DSB sier til Vi.no at de tjenestepliktige i Sivilforsvaret per i dag utgjør cirka 8000 tjenestepliktige og er i aldersspennet 18 til 55 år.

Slik ser aldersfordelingen ut:

  • 18-25: 2 prosent
  • 26-30: 12 prosent
  • 31-35: 30 prosent
  • 36-40: 23 prosent
  • 41-45: 13 prosent
  • 46-50: 12 prosent
  • 51-55: 6 prosent

Men hvordan fungerer utvelgelsen av tjenestepliktige til Sivilforsvaret egentlig, rent praktisk?

Ifølge Moholdt skjer dette ved at Sivilforsvaret får tildelt navn på mulig personell fra Forsvarets personell- og vernepliktssenter.

- Aktuelle kandidater kalles inn til rekrutteringsmøter i Sivilforsvarsdistriktene. Rekrutteringsmøtene består av informasjon, samtaler og medisinsk sjekk. Etter en vurdering kan du bli pålagt tjenesteplikt i Sivilforsvaret, forklarer han.

Behov for flere tjenestepliktige?

I forbindelse med pandemien gjorde Sivilforsvaret i 2020 løpende vurderinger på om de skulle kalle inn flere tjenestepliktige, uttalte seksjonssjef Janne Sundby til Dinside.

- Gjør Sivilforsvaret liknende vurderinger nå?

- Sivilforsvaret har ikke behov for å kalle inn flere tjenestepliktige i dagens situasjon, sier Moholdt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.