Matsvinn og dagligvarebransjen

- Ærlig talt, er dette det beste dere greier?

KOMMENTAR: Rema og Kiwi har nå startet å selge brød som ellers ville gått til dyrefor, til forbrukere i butikken til halv pris. Det selges inn med merkelapper som «bærekraft» og «bekjempelse av matsvinn» i god, norsk dugnadsånd - men ærlig talt, halv pris for brød som ellers ville gått til dyrefor? Det er ikke verdt en stjerne i vår bok!

MATPRISER OG MATSVINN: - Kjære Rema og Kiwi: Skal dere selge varer som er minutter unna å havne i fôrbingen, bør dere da virkelig kunne gi en bedre rabatt enn halv pris! Foto: NTB
MATPRISER OG MATSVINN: - Kjære Rema og Kiwi: Skal dere selge varer som er minutter unna å havne i fôrbingen, bør dere da virkelig kunne gi en bedre rabatt enn halv pris! Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er klart datoen ikke er tilfeldig valgt:

«Fra og med i dag, på selveste Matsvinndagen 29. september, vil alle dagsferske brød og bakervarer hos Rema 1000 settes til halv pris fra klokken 22. Dette gjør vi for å kunne gi et godt tilbud til kundene våre og for at vi sammen skal bekjempe matsvinn.»

Store nyheter fra milliardbedriften Rema der, altså, på selveste Matsvinn-dagen! Og det bare to uker etter at Kiwi kunne annonsere omtrent samme budskap: Kiwi starter salg av gårsdagens brød til halv pris:

«Brød er en av de mest svinnutsatte varegruppene i norske dagligvarebutikker. For å bidra til mindre matkasting, setter Kiwi nå ned prisen på gårsdagens brød og bakervarer», melder Kiwi i sin kundeinformasjon, og forteller at brødvarer som ikke var blitt solgt, tidligere har blitt til dyrefôr, men at det fra «et bærekraftperspektiv er best at mat som er spiselig går til mennesker. Nå vil brød som ikke selges til halv pris på formiddagen dagen etter at de er dagsferske, gå til produksjon av dyrefôr».

Bærekraft og god, norsk dugnadsånd, der altså. Eller?

Kiwi-eier Norgesgruppen omsatte for 49,4 milliarder kroner første halvår 2022, noe ned fra de 50,4 millionene de omsatte for i 2021 - men likevel kan man vel si at det synes som ganske solid butikk å drive butikk, selv i de økonomiske tidene som har vært og er.

Rema 1000 omsatte for 5,6 milliarder kroner i 2021. Rema 1000-kongen sjøl, Odd Reitan, er nummer to på Kapitals rikingliste, med en formue på 64 milliarder kroner. Reitan-familien er den rikeste familien med adresse i Norge.

Det er ikke annet å si enn gratulerer!

Gratulerer Kiwi, gratulerer Rema. Dere selger brød som dere ellers ikke ville solgt, som ellers ville havnet som dyrefor ... til halv pris?

Ærlig talt, er dette det beste dere greier? Snakk om vinn-vinn, i form av klingende kroner inn i kassa!

Og dette for at vi sammen skal bekjempe matsvinn?

Seriøst, Kiwi og Rema, den eventuelle matreddingen her er det vel egentlig ikke dere som kan ta æren for – her er det fullt og helt all ære til kundene som aktivt velger å oppsøke butikken etter leggetid eller midt i arbeidstida, for å kjøpe brød som dere ellers ville kastet kun få minutter seinere ... og attpåtil betale halv pris?

Kristin Sørdal er journalist i Vi.no. Foto: Morten Ek
Kristin Sørdal er journalist i Vi.no. Foto: Morten Ek Vis mer

Kjære Rema, Kiwi og øvrige matbutikker som miljøvasker salgsstunt med mål om mer salg og økt omsetning: Kan dere ikke bare gjøre en skikkelig og ærlig bærekraftsjobb? Og gi en rabatt som faktisk er en nesten for gammel vare verdig?

Halv pris er i alle fall ikke verdt en stjerne i vår bok:

Halv pris er jo det dere ellers bruker for å trekke folk til butikken i form av kampanjetilbud - som ikke handler om nesten for gamle produkter:

Sjokoladeplater selges alltid til minst halv pris i en eler annen butikk – og da uten å nærme seg utløpsdato; Bind og tamponger selges til halv pris for lojalitetskunder – også det uten at varene er gamle eller utgått på dato.

Dersom dere virkelig mener at dette er et initiativ med utgangspunkt i miljø, bærekraft og bekjempelse av matsvinn, bør dere vel kunne gjøre det så det monner?

Daligvarebransjen har også et stort krav om å få ned matsvinnet:

Nettavisen skriver at Norge har forpliktet seg til FNs bærekraftsmål og at målet er en halvering av matavfall innen 2030 på verdensbasis. Brød og bakervarer står for 42 prosent av matsvinnet i dagligvarebransjen - og er sammen med frukt og grønnsaker de varene som bransjen har slitt mest med å få ned svinnet av.

Kjære Rema og Kiwi: Skal dere selge varer som er minutter unna å havne i fôrbingen, bør dere da virkelig kunne gi en bedre rabatt enn halv pris!

Brød og bakevarer er også den varegruppen vi kaster mest av, hjemme: Vi kaster i gjennomsnitt 7,3 kilo brød og bakervarer hvert år og totalt 160 kilo mat i året, som tilsvarer 10 000 kroner.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.