Forsikring av leilighet

Advarer om vedlikeholdstabbe for deg som bor i leilighet

Mange som bor i leilighet vet ikke at de selv har et vedlikeholdsansvar, advarer forsikringsselskap. – Det kan gi ubehagelige overraskelser, for eksempel når vannlekkasjen ikke dekkes på forsikringen.

LEILIGHET I BORETTSLAG ELLER SAMEIE? Hvem har egentlig ansvaret for å passe på og gjøre vedlikehold, for å unngå at det oppstår skader i egen eller andres leilighet? Foto: Fremtind
LEILIGHET I BORETTSLAG ELLER SAMEIE? Hvem har egentlig ansvaret for å passe på og gjøre vedlikehold, for å unngå at det oppstår skader i egen eller andres leilighet? Foto: Fremtind Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvem har ansvaret når vannlekkasjen på badet er et faktum - og det lekker vann ned i leiligheten under deg? Eller når det oppstår brudd i vannledningen til oppvaskmaskina - med påfølgende katastrofe?

Forsikringsselskapet Fremtind forteller at de ofte får henvendelser med spørsmål om hvem som har erstatningsansvar i ulike situasjoner. Og noe de ofte får spørsmål om, bunner ut i uklarheter og misforståelser ved vannlekkasjer i borettslag og sameier.

– Ikke alle vil ta ansvar for at det lekker vann fra leiligheten deres. Da kan det fort oppstå en konflikt, særlig hvis vannet i tillegg finner veien til naboleiligheten, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Usikre på hvem som har ansvaret for vedlikehold

Ifølge en fersk undersøkelse som Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind, er mange som bor i leilighet usikre på hvilket ansvar de selv har for vedlikehold i egen bolig:

På spørsmål om hvem de mener har ansvar for å forhindre og forebygge skader i borettslaget eller sameiet, svarer 32 prosent at det er beboeren selv. 62 prosent mener det er borettslaget eller sameiet.

– Det er fort gjort å bli forvirret her, sier Hofstad-Nielsen.

Hun forteller at hovedregelen er at du som eier leiligheten har ansvaret for det som er innenfor leilighetens fire vegger, mens borettslag eller sameie har ansvaret for det utenfor leiligheten.

- Men det kan være unntak som gjelder spesielt hos deg, så det aller viktigste er at du leser nøye gjennom vedtektene, hun.

Skader fra oppvask- og vaskemaskin

Ifølge Fremtind, er feil på vaskemaskin og oppvaskmaskin synderne bak mange skader. Og som de påpeker: Dette er skader som kan forhindres med enkelt vedlikehold.

Hofstad-Nielsen anbefaler å ta jevnlig rengjør maskinen, at man fjerner lo og rusk fra maskin og ledninger - og at man sikrer at sluk og rør er åpne slik at vannet renner gjennom.

- Får du en skade og du ikke har fulgt vedlikeholdsansvaret ditt, risikerer du å sitte igjen med regningen, advarer hun, og legger til:

- Gjør deg godt kjent med hva du har ansvar for og hvilke forebyggende tiltak du bør gjøre, så unngår du ubehagelige overraskelser.

IKKE FETT: Stinker det matlukt på kjøkkenet før du begynner å lage maten? Er det lenge siden du byttet kullfilter? Mange glemmer å vedlikeholde ventilatoren. Da kan gammelt fett bygge seg opp og dryppe ned i maten din. Liker du videoen? Abonner for flere! https://goo.gl/1yjkaS Video: Emilie Rydning og Per Ervland Vis mer

Pass opp på kjøkkenet!

Forsikringsselskapet If har tidligere fortalt at veldig mange av de omfattende vannskadene skjer i borettslag og sameier der varmtvannstankene står i skap uten sluk på kjøkkenet. Da kan det fort bli snakk om skade på flere leiligheter, som følge av at vann renner gjennom etasjene.

– Gamle varmtvannstanker som er plassert i benkeskap på kjøkken og uten vannsensorer og vannstoppeventil kan føre til store skader, har Sigmund Clementz i If tidligere uttalt - og samtidig har If anbefalt boligsameier og borettslag å foreta årlige inspeksjoner av varmtvannsberedere.

Tidligere var det mulig å installere beredere i alle rom uten å ha sluk eller lekkasjesikring. I alle nye boliger hvor det skal installeres ny bereder på for eksempel kjøkkenet, må den sikres mot lekkasje. Det vanligste er at rørleggeren monterer en vannstoppeventil.

If anbefaler at dersom du skal bytte ut den gamle berederen, og den står i et kjøkkenskap uten sluk, så bør du få montert vannsenorer og vannstoppeventil. Det er også mulig å installere en slik ventil på berederen du har i dag.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.