Helsenorge

Advarer om svindel

Helsenorge advarer om svindelforsøk: Ikke klikk på lenker i falske e-poster som utgir seg for å være fra Helsenorge.

HELSENORGE ADVARER: Det er en svindelkampanje i omløp hvor svindlere sender e-poster hvor de utgir seg for å være fra Helsenorge. - Vi sender ikke «Logg inn» lenke i e-post eller SMS, advarer Helsenorge. Foto: Kristin Sørdal
HELSENORGE ADVARER: Det er en svindelkampanje i omløp hvor svindlere sender e-poster hvor de utgir seg for å være fra Helsenorge. - Vi sender ikke «Logg inn» lenke i e-post eller SMS, advarer Helsenorge. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Helsenorge advarer nå om svindel i en melding på nettsida og i Helsenorge-appen. Det advares om svindelforsøk som sendes på e-post, fra kilder som utgir seg for å være Helsenorge - men som er forsøk på svindel.

Vi har ingen «Logg inn»-lenke i meldingene vi sender. Vi sender heller ikke lenker uoppfordret i e-post eller SMS, presiserer Helsenorge.

Det er kjent at svindelkampanjer ofte dukker opp i forbindelse med hendelser hvor folk kan forvente meldinger eller e-poster, som for eksempel ved utsendelse av skatteoppgjør og i forbindelse med jul og forsendelser/pakkehenting av julegaver. Nå er det tid for influensa- og koronavaksiner for mange - som gjør at man kanskje har en litt lavere terskel for å klikke på informasjon fra helsemyndighetene.

Varsler om svindel

Nina Ulstein, produktansvarlig for Helsenorge, forteller til Vi.no at det dessverre relativt ofte skjer forsøk på svindel der man henviser til kjente aktører eller løsninger, blant annet Helsenorge.

Og nå er det en slik svindelkampanje på gang:

- Vi har som prosedyre å legge ut en varseltekst når vi får meldinger fra innbyggere om svindelkampanjer som utgir seg for å være Helsenorge. Vi har fått noen meldinger om det nå, og derfor har vi lagt ut en melding, sier Ulstein.

Denne svindelkampanjen som utgir seg for å være fra Helsenorge, er på e-post.

- Vi har enda ikke fått informasjon om svindel per sms som henviser til Helsenorge, men behovet for å være årvåken gjelder både for mail og sms, oppfordrer Ulstein.

DETTE ER SVINDEL: Eksempel på svindelforsøk som utgir seg for å være fra Helsenorge. Foto: Kristin Sørdal
DETTE ER SVINDEL: Eksempel på svindelforsøk som utgir seg for å være fra Helsenorge. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Helsenorge oppfordrer til å logge inn direkte på nettsida eller i appen, for å unngå å bli rammet av svindel:

«Den beste beskyttelsen du har mot svindel er at du aldri gir fra deg sensitive opplysninger uten å være logget inn med BankID eller annen trygg pålogging på helsenorge.no eller Helsenorge-appen,» skriver Helsenorge, og presiserer videre:

 • All vår elektroniske kommunikasjon med deg som omfatter sensitiv informasjon skjer innlogget via helsenorge.no eller Helsenorge-appen.
 • Når du har logget inn kan du trygt bruke lenker som er mottatt i meldinger som ligger i Innboks på Helsenorge.

Ta forholdsregler

Formålet med de falske e-postene er å lure til seg sensitiv informasjon og penger - som ved all svindel.

Ulstein forteller at man skal være oppmerksom på at svindelmail ofte spiller på følelser eller at noe haster.

Helsenorge har en side med informasjon og eksempler på svindel som utgir seg fra å være fra Helsenorge - og med tips om hvordan du kan avsløre svindelen (klikk her for å lese informasjonen på Helsenorge).

I tillegg til det de skriver innledningsvis, at de aldri sender lenker med innlogging på mail, har de føere råd som kan hjelpe deg å avsløre at det er snakk om svindel. Og pass alltid på å sjekke nettadressen, dersom du skulle ha klikket på en lenke - for den kan avsløre at du har kommet til en helt annen side enn helsenorge.no.

Slik kan du avsløre svindel:

 • Ukjent avsender av e-post
 • Avsendernavn og e-post stemmer ikke overens
 • Merkelig tittel i emnefelt
 • Henviser til korrespondanse som aldri har foregått
 • Ber om opplysninger om deg
 • Noe haster
 • Link som fører til en merkelig side. Dette kan du sjekke ved å holde musepekeren over lenken
 • Dårlig språk. Bærer preg av at det er automatisk oversatt med for eksempel Google translate
 • Ber deg åpne et vedlegg
 • Forteller deg at brukerkontoen din er låst og for å åpne den igjen så må du klikke på en link innen en tidsfrist

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.