Levende lys

Advarer om stearinlys

- Levende lys kan føre til dødsbranner, advarer brannvesen. Vær spesielt varsom med lysmansjetter, kongler, mose og annen brennbar pynt.

LEVENDE LYS TIL ADVENT OG JUL? Pass på bruk av brennbart materiale. Og pass spesielt på de eldre i familien: Risikoen for å omkomme i brann øker med alderen. Foto: Shutterstock/NTB
LEVENDE LYS TIL ADVENT OG JUL? Pass på bruk av brennbart materiale. Og pass spesielt på de eldre i familien: Risikoen for å omkomme i brann øker med alderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Den største årsaken til dødsbranner er åpen ild. For eksempel røyking og bruk av stearinlys, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Landets brannvesen antar at levende lys var tennkilde i 92 bygningsbranner siste 12 måneder, ifølge brannstatistikk.no.

Sturle Hagen i Norsk brannvernforening understreker at brannrisiko er knyttet til menneskelig atferd og ikke nødvendigvis alder.

- Samtidig vet vi at risikoen for å omkomme i brann øker etter hvert som man blir eldre. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme brann enn resten av befolkningen, forteller Hagen.

- Med stigende alder er man ikke like kjapp til beins. En brann kan raskt bli krevende å håndtere, og det viktigste blir å komme seg ut med livet i behold, sier Arnt E. Folvik i Vestfold Interkommunale Brannvesen til Vi.no.

- Kan føre til dødsbranner

Ifølge forsikringsstatistikken ble det i 2020 utbetalt skadeserstatninger på 326 millioner etter 607 branner der årsaken oppgis til «åpen ild og varme» - som er fyrstikker, røyking, stearinlys og grill.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.