Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Den største årsaken til dødsbranner er åpen ild. For eksempel røyking og bruk av stearinlys, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Landets brannvesen antar at levende lys var tennkilde i 92 bygningsbranner siste 12 måneder, ifølge brannstatistikk.no.
Sturle Hagen i Norsk brannvernforening understreker at brannrisiko er knyttet til menneskelig atferd og ikke nødvendigvis alder.
- Samtidig vet vi at risikoen for å omkomme i brann øker etter hvert som man blir eldre. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme brann enn resten av befolkningen, forteller Hagen.
- Med stigende alder er man ikke like kjapp til beins. En brann kan raskt bli krevende å håndtere, og det viktigste blir å komme seg ut med livet i behold, sier Arnt E. Folvik i Vestfold Interkommunale Brannvesen til Vi.no.

- Den beste dagen å handle på: 9 knalltips til de beste gavekuppene
Vi Pluss- Kan føre til dødsbranner
Ifølge forsikringsstatistikken ble det i 2020 utbetalt skadeserstatninger på 326 millioner etter 607 branner der årsaken oppgis til «åpen ild og varme» - som er fyrstikker, røyking, stearinlys og grill.
Ved hver brann går verdier for over 500 000 kroner opp i røyk.
- Levende lys kan føre til dødsbranner. Et stearinlys er glemt, brann oppstår og uten tilstrekkelig antall røykvarslere hørbare i alle rom kan være scenario, forteller Folvik.
Et annet scenario han trekker frem er at klær kan ta fyr:
- Særlig puffermer eller vider ermer er farlig. Da er det så himla fort gjort å sveipe borti stearinlysflammen når man lener seg over et bord. Det er vel egentlig unødvendig å utbrodere hvor farlige og smertefulle disse kroppsnære brannene er.

- Fokuset blir hvor mange julekalendere de har hver
- Blås alltid ut stearinlys!
Levende lys var altså tennkilde i 92 bygningsbranner i 2020.
Akkurat hvor ille, men likevel hvor bra, det kan gå, viser denne Facebookposten fra Vestfold Interkommunale Brannvesen:
Et stearinlys, trolig med lysmansjett, hadde blitt glemt og det hadde brent litt i bordplata. En nabo hadde kjent røyklukt og ringt brannvesenet.
- Vi gjentar vårt mantra: blås alltid ut stearinlys når du forlater rommet, selv for en kort stund. Fordi det er fort gjort å glemme, uttaler brannmester Svein Helge Skjerdal i Facebook-innlegget:
I dette tilfellet var en lysmansjett med i bildet. Generelt advarer DSB mot levende lys og brennbare materialer som mose, drivved, kvister, kongler og så videre.
Folvik sier at en bitte liten brann i startfasen ofte kan slukkes med et glass vann eller en slokkespray - men understreker:
- Er brannen raskt økende i omfang, dropp slokkeforsøket, første prioritet er å komme seg ut. Ring 110, og la brannvesenet ta slokkejobben.
Og sørg for å ha mange nok røykvarslere.
- Sitter du og dormer i stolen må du noen ganger ha hjelp av den hylende røykvarsleren for i det hele tatt kunne reagere om det oppstår brann, sier Folvik.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi Pluss- Bruk LED-lys
Både brannvernforeningen, DSB og brannvesenet anbefaler elektriske lys for å være på den sikre siden.
- Det er lekende lett å hindre at levende lys blir en lys levende brann som truer liv og verdier, sier Folvik, og fortsetter:
- Bruk batteridrevne vokslys med LED-pære. Mange av de har blitt riktig fine og er en super erstatning for parafin/stearin-bålet du har på bordet eller i vinduskarmen.
Velger du fortsatt lys som brenner, er oppfordringen klinkende klar:
- Vi gjentar vårt mantra: Blås alltid ut stearinlys når du forlater rommet, selv for en kort stund. Fordi det er fort gjort å glemme. Og hver gang du forlater boligen eller før du legger deg tar du en rask sjekk: at komfyren er skrudd av og at du ikke har glemt annet som kan føre til brann, sier brannmester Svein Helge Skjerdal.
Hagen i brannvernforeningen påpeker også at man skal være oppmerksom ved bruk av telys:
- Forsøk har vist at telys kan inneholde lommer av parafin som kan føre til oppflamming over kort tid. Du må derfor passe på at telys har god avstand til brennbart materiale og at du ikke setter mange telys tett sammen ved siden av hverandre.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.