Parfyme

Advarer om populære parfymer

Populære parfymer inneholder stoffer som kan være skadelige for deg og for miljøet, ifølge europeisk test.

HVA INNEHOLDER PARFYMEN? Parfymer handler ikke bare om parfymestoffer - men kan inneholde uønskede kjemiske stoffer, ifølge en europeisk test. Dette er stoffer som ikke er farlige i seg selv - men som for eksempel kan være mistenkt å ha en hormonforstyrrende effekt. Og det store spørsmålet handler om kombinasjonseffekten; altså summen av stoffer fra alle slags produkter. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
HVA INNEHOLDER PARFYMEN? Parfymer handler ikke bare om parfymestoffer - men kan inneholde uønskede kjemiske stoffer, ifølge en europeisk test. Dette er stoffer som ikke er farlige i seg selv - men som for eksempel kan være mistenkt å ha en hormonforstyrrende effekt. Og det store spørsmålet handler om kombinasjonseffekten; altså summen av stoffer fra alle slags produkter. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At parfymer inneholder parfymestoffer, er jo forventet. Og at parfymestoffer kan gi allergiske reaksjoner er godt kjent.

- Men utover parfymestoffer kan parfymen din også inneholde andre stoffer som er uønsket for helse og miljø, ifølge det danske forbrukerrådet Tænk.

De har vurdert innholdet i 20 populære parfymer ved å sjekke varedeklarasjonen for uønskede innholdsstoffer, i samarbeid med organisasjoner i Belgia og Nederland.

De fant uønskede kjemiske stoffer i 18 av 20 parfymer; blant annet stoffer som har mistenkt hormonforstyrrende effekt eller som er mistenkt skadelige for reproduksjonsevnen - og stoffer som er miljøskadelige og som kan gi allergiske reaksjoner.

Den store bekymringen i rapporten er den såkalte «cocktaileffekten»:

Dette handler om den samlede effekten av slike stoffer som man utsettes for hver dag. For selv om de enkelte produktene er innenfor grenseverdiene for de uønskede stoffene, er spørsmålet om den samlede eksponeringen, ved bruk av for eksempel 10 eller 15 ulike produkter.

Av de populære parfymene som er testet, og hvor det ble funnet uønskede stoffer, er kjente parfymenavn som Chanel, Hugo Boss, Yves Saint Laurent og enda flere. (Se liste over de testede parfymene nederst.)

- Ikke overraskende

- Resultatene er dessverre ikke overraskende. Vi vet at mange produkter vi omgir oss med kan inneholde hormonforstyrrende stoffer, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

Han poengterer at dette er et problem som ikke gjelder kun kosmetikk - men også leker, klær, emballasje, maling, rengjøringsmidler og flere andre forbrukerprodukter.

Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) er imidlertid sterkt kritiske til testen.

- Denne type «deklarasjonstester» sier ingenting om produktenes sikkerhet. For å vurdere dette må̊ man se på både konsentrasjonen av ingrediensene, samt hvilken og hvor stor del av kroppen man bruker produktet på. Kosmetiske produkter skal sikkerhetsvurderes før de selges og denne vurderingen tar hensyn til konsentrasjon av ingrediensene som blir brukt, og eksponeringen - hvor og hvor mye - forbrukeren utsettes for, sier Finn Rasmussen, administrerende direktør i KLF.

- Testen er nytteløs

- Kjøper du anerkjente merkevarer skal du være trygg på at produktene ikke medfører helsefare. Dette er den øverste prioriteten til en seriøs kosmetikkindustri, sier Rasmussen.

Han er kritisk til slike tester som den Tænk og de andre europeiske organisasjonene her har gjort, hvor utgangspunktet er varedeklarasjonen.

- Ettersom undersøkelsen ikke kan se eller vurdere konsentrasjonen av stoffene som står oppført på produktet, kan de heller ikke uttale seg om noe er trygt eller ikke, sier Rasmussen.

Han påpeker at kosmetikkregelverket setter strenge regler for hvilke ingredienser som kan brukes i produktene og i hvilke konsentrasjoner.

Rasmussen uttaler videre at mye av det vi får i oss av mat og drikke inneholder stoffer som kan være farlige i visse mengder - men som er ufarlige fordi det er snakk om små doser.

- Derfor: En god eller dårlig vurdering av de enkelte stoffene man finner i innholdsfortegnelsen uten å kjenne dosen, er ikke mulig. Forbrukerrådet Tænk Kjemis «test» og rangering og klassifisering av dufter i undersøkelsen er uten vitenskapelig grunnlag og nytteløs som veiledning for forbrukerne, hevder Rasmussen.

Både L'Oréal og Chanel kommenterer til Tænk om testen at de tar forbrukernes trygghet på alvor og at de har stort fokus på at ingrediensene er lovlige og innenfor grenseverdiene.

Dette sier testen

Nedenfor kan du se alle parfymene som er omtalt i testrapporten fra Tænk og de belgiske og nederlandske organisasjonene. Du kan også klikke deg inn på rapporten og lese den her, om du ønsker det (kun på engelsk).

Men hovedkonklusjonene i rapporten er:

  • Kun to av parfymene har bare parfyme som problematisk stoff. De 18 øvrige har flere uønskede kjemiske stoffer i seg.
  • Danskene har i mange år hatt et stort fokus på uønsket kjemi i forbrukerprodukter. Med testen ønsker man å øke oppmerksomheten på spørsmålene om uønsket kjemi i hverdagsprodukter - og «cocktaileffekten» - også i andre europeiske land.
  • Den europeiske lovgivningen tar i dag ikke høyde for cocktaileffekten, heller ikke i Norge. Derfor oppfordrer Tænk og de andre organisasjonene bak denne testen, til å unngå uønsket kjemi når du kan. Ifølge Forbrukerrådet, har Norge stort sett de samme reglene og retningslinjene som EU på dette.
  • Forbrukere anbefales å unngå stoffer som er kategorisert som «mistenkt hormonforstyrrende». Du kan bruke den danske appen Kemiluppen til å skanne strekkoden på produktet i butikken dersom du er usikker (tilgjengelig på App Store og Google Play). Du anbefales også å se etter allergimerker som Svanemerket - da disse setter krav til innholdet av allergiframkallende stoffer.
  • Det danske Center for Hormonforstyrrende Stoffer uttaler ifølge Tænk at mange av kjemikaliene på markedet i dag ble introdusert før hormonforstyrrende stoffer ble et tema. Og at tusenvis av disse kjemikaliene aldri er blitt skikkelig testet for hormonforstyrrende effekter.
  • Et annet punkt i rapporten handler også om hva vi ikke vet om innholdet i parfymer: «Parfymer kan inneholde opp til 300 ulike kjemikalier - og mange av stoffene er ikke oppgitt i varedeklarasjonen fordi det er beskyttet som en «produkthemmelighet». Som et resultat av det, kan ikke forbrukere ta et informert valg for å unngå kjemikalier som kan påvirke miljø og helse negativt», heter det i rapporten.

- Har etterlyst strengere regulering

Forbrukerrådet uttrykker bekymring for at vi ikke vet nok om de hormonforstyrrende stoffene og eksponeringseffektene de har - og spesielt hvordan de påvirker oss til sammen, altså kombinasjons- eller cocktaileffekter.

- Mulige helseskadelige stoffer vurderes i dag ofte for ett og ett stoff om gangen. I det virkelige liv derimot, blir vi eksponert for mange stoffer samtidig, og ofte over lang tid. Det er bekymringsfullt, og derfor har vi etterlyst både strengere regulering og mer informasjon til forbruker, sier Instefjord.

Dette er det nå et økende fokus på, både i EU og i Norge, og ifølge Instefjord har EU varslet strengere regulering av bekymringsfulle kjemikalier, samt bedre regulering av hormonforstyrrende stoffer.

Han forteller at Folkehelseinstituttet deltar i to store EU-finansierte prosjekter hvor formålet er å få bedre kunnskap om helseeffekten av flere miljøgifter som forekommer samtidig.

- EU har også vedtatt en ambisiøs strategi der målet er å fase ut de mest helse- og miljøfarlige kjemiske stoffene. Som en del av dette skal slike stoffer forbys i forbrukerprodukter, som leker, småbarnsartikler, kosmetikk, vaskemidler, matkontaktmaterialer og tekstiler. Eksponering for hormonforstyrrende stoffer skal reduseres, risikoen for mennesker og miljøet når de utsettes for blandinger av kjemiske stoffer skal håndteres bedre og bruken av perfluorerte stoffer (PFASer) skal fases ut, sier Instefjord.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.