Parfyme

Advarer om populære parfymer

Populære parfymer inneholder stoffer som kan være skadelige for deg og for miljøet, ifølge europeisk test.

HVA INNEHOLDER PARFYMEN? Parfymer handler ikke bare om parfymestoffer - men kan inneholde uønskede kjemiske stoffer, ifølge en europeisk test. Dette er stoffer som ikke er farlige i seg selv - men som for eksempel kan være mistenkt å ha en hormonforstyrrende effekt. Og det store spørsmålet handler om kombinasjonseffekten; altså summen av stoffer fra alle slags produkter. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
HVA INNEHOLDER PARFYMEN? Parfymer handler ikke bare om parfymestoffer - men kan inneholde uønskede kjemiske stoffer, ifølge en europeisk test. Dette er stoffer som ikke er farlige i seg selv - men som for eksempel kan være mistenkt å ha en hormonforstyrrende effekt. Og det store spørsmålet handler om kombinasjonseffekten; altså summen av stoffer fra alle slags produkter. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At parfymer inneholder parfymestoffer, er jo forventet. Og at parfymestoffer kan gi allergiske reaksjoner er godt kjent.

- Men utover parfymestoffer kan parfymen din også inneholde andre stoffer som er uønsket for helse og miljø, ifølge det danske forbrukerrådet Tænk.

De har vurdert innholdet i 20 populære parfymer ved å sjekke varedeklarasjonen for uønskede innholdsstoffer, i samarbeid med organisasjoner i Belgia og Nederland.

De fant uønskede kjemiske stoffer i 18 av 20 parfymer; blant annet stoffer som har mistenkt hormonforstyrrende effekt eller som er mistenkt skadelige for reproduksjonsevnen - og stoffer som er miljøskadelige og som kan gi allergiske reaksjoner.

Den store bekymringen i rapporten er den såkalte «cocktaileffekten»:

Dette handler om den samlede effekten av slike stoffer som man utsettes for hver dag. For selv om de enkelte produktene er innenfor grenseverdiene for de uønskede stoffene, er spørsmålet om den samlede eksponeringen, ved bruk av for eksempel 10 eller 15 ulike produkter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.