Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Å dra en skjøteledning til julebelysningen gjennom et vindu er en risiko. Dra heller ikke ledningen gjennom vinduet når du setter opp julelys. Ledningen kan bli klemt i stykker og risikoen for brann eller elektrisk støt øker, advarer Elsäkerhetsverket - som er svenskenes elmyndighet.
Dette er også oppfordringen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB):
- Skal du pynte med lys på ute, må du bruke belysning som er egnet for utendørs bruk. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet. Der kan den komme i klem og bli skadet, ifølge Sikkerhverdag.no.
Elmyndigheten anbefaler heller å bruke lyslenker med batteri - eller å få fagfolk til å sette opp et utendørs strømuttak.

Nytt EU-krav ventes før jul: Vil bety millionregning til norske boligeiere

Privat AFP: Alders- og uføretabbene som kan koste deg over 1 million
Vi PlussAndreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If forsikring, poengterer at en skjøteledning ikke er å regne som et permanent, godt alternativ.
- Den vil lett kunne bli utsatt for skader ved å ligge i klem i vinduer eller dører, poengterer Handeland.
Elmyndigheten oppfordrer også til å se over alt av belysning før man bruker det - og å sjekke at man følger eventuelle bruksbegrensninger: Det er ikke all julebelysning som er godkjent for utendørsbruk - og du kan lese hvordan du kan vite hva lysene er godkjent for lenger nede i artikkelen.
Forsikringen
- Dersom det skulle oppstå en brann på grunn av at ledningen er klemt gjennom en dør eller et vindu og det er den åpenbare årsaken, kan det i verste fall ende med at du ikke får full dekning på forsikringen, advarer Elsäkerhetsverket - og oppfordrer til å sjekke dette med forsikringsselskapet.
Handeland sier det skal endel til for å få avkortning i en slik sak: Det må foreligge en tydelig årsakssammenheng mellom skaden og bruken - og forsikringsselskapet må vi kunne bevise at kunden har vært uaktsom ved å bryte sikkerhetsforskriften.
- Og denne inneholder ingen isolerte punkter som går på bruk av skjøteledning. Derfor ønsker vi heller å komme med preventive råd, slik at vi sammen kanskje kan unngå at skaden skjer i det hele tatt, sier Handeland.

550 kroner ekstra for å lade på hytta

Gitte (60) sluttet i jobben, solgte huset - og kjøpte bobil
Vi PlussPass på ledningen
Når en ledning ligger i klem i et vindu eller en dør, kan isoleringen rundt ledningen skades. Og i tillegg kan det oppstå materialtretthet og slitasje på utendørsprodukter etter mange års bruk - med fare for at det oppstår sprekker og at man kan få elektrisk sjokk om man kommer i berøring med de strømførende delene.
- I tillegg vil en ledning som ligger over gresset, innkjørselen eller gårdsplassen fort kunne bli glemt, og bli et offer for en snøfreser eller lignende. Derfor bør man være nøye med hvordan den ligger hvis man først skal bruke en skjøteledning, og heller vurdere en mer permanent løsning fra en elektriker dersom denne julebelysningen skal opp år etter år, sier Handeland.
Joel Lee Antman, inspektør ved det svenske Elsäkerhetsverket, understreker at man ikke skal ta lett på faren for elsjokk:
- Om du kommer borti strømførende deler på en ødelagt ledning kan du risikere å få et elektrisk sjokk. Det høres kanskje ikke så farlig ut med «sjokk» og at det kun er snakk om boligstrøm - men dette er livsfarlig, uttaler Antman.
Ytre og indre forbrenninger, hjerte- og pusteproblemer og nyresvikt er noen eksempler på skader du kan få som følge av strøm eller kraftig "støt". Noen skader kan også oppstå en stund etter ulykken. Slike senskader kan være psykiske plager, nerveskade, eller muskel- og skjelettlidelser, ifølge Sikker hverdag.

Kommunen kan ta av pensjonssparingen din
Vi Pluss
Boligen kan ikke selges «som den er»: Dette betyr nye regler for boligsalget
Vi Pluss- Sjekk julelys og elektriske produkter
- Det er du som er ansvarlig for dine elektriske produkter, sier Antman - og råder til å se over alle elektriske produkter med jevne mellomrom, også det som ikke handler om jul eller julelys.
For julelys og andre typer lyslenker bør du alltid gå over og sjekke at lenken lyser som den skal og at støpselet er intakt. DSB anbefaler å slukke lyslenker og elektriske lysestaker om natten.
- Lyslenker består av mange små lamper. Hvis en eller flere lamper slutter å virke, er lenken koblet slik at resten lyser, men med økt styrke. Dette kan føre til at lampene blir for varme. Da kan julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten ta fyr. Skru alltid av lyslenker om natten eller før du reiser bort, oppfordrer DSB via Sikker hverdag.
- Produkter som skal brukes utendørs skal ha minst IP-klasse 44, som betyr at produktet er laget slik at det kan tåle vær og vind.
- Det skal stå på produktet om det er godkjent for bruk utendørs. Se etter IP-klasse-merke, og bruk IP44 eller høyere.
- Elmyndigheten oppfordrer til å forsøke å unngå bruk av skjøteledninger utendørs. Og ikke legg ledninger på bakken der biler skal kjøre eller der du pleier å måke snø; måker du og kommer borti ledningen, kan den lett få skade.
- Følg bruksanvisningen.
- Ikke koble skjøteledning på skjøteledning.
- Elprodukter som selges innenfor EU skal være CE-merket og skal inneholde opplysninger om produsent, importør og bruk.

Superrot med dokumentert helseeffekt - men disse bør styre unna
Vi Pluss
- Den beste dagen å handle på: 9 knalltips til de beste gavekuppene
Vi Pluss
Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.