Lys ute

Advarer om julelys

Pass på at julebelysningen er godkjent for bruk utendørs - og pass spesielt på ledningen.

JULELYS PÅ BATTERI ELLER STRØM? Utendørs lyslenker lyser fint opp i den mørke tida før jul, men sjekk at du bruker godkjent belysning - og pass på hvor du legger ledningen dersom du bruker lyslenker på strøm. Julelys på batteri er et alternativ som gjør at du slipper å tenke på ledinger og strømuttak. Foto: NTB/Shutterstock
JULELYS PÅ BATTERI ELLER STRØM? Utendørs lyslenker lyser fint opp i den mørke tida før jul, men sjekk at du bruker godkjent belysning - og pass på hvor du legger ledningen dersom du bruker lyslenker på strøm. Julelys på batteri er et alternativ som gjør at du slipper å tenke på ledinger og strømuttak. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Å dra en skjøteledning til julebelysningen gjennom et vindu er en risiko. Dra heller ikke ledningen gjennom vinduet når du setter opp julelys. Ledningen kan bli klemt i stykker og risikoen for brann eller elektrisk støt øker, advarer Elsäkerhetsverket - som er svenskenes elmyndighet.

Dette er også oppfordringen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB):

- Skal du pynte med lys på ute, må du bruke belysning som er egnet for utendørs bruk. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet. Der kan den komme i klem og bli skadet, ifølge Sikkerhverdag.no.

Elmyndigheten anbefaler heller å bruke lyslenker med batteri - eller å få fagfolk til å sette opp et utendørs strømuttak.

Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If forsikring, poengterer at en skjøteledning ikke er å regne som et permanent, godt alternativ.

- Den vil lett kunne bli utsatt for skader ved å ligge i klem i vinduer eller dører, poengterer Handeland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.