Test avslører uønskede stoffer

Advarer om bakeformer

Bakeformer i silikon kan avgi problematiske stoffer til maten, ifølge en fersk test. Stoffene kan skade både helse og miljø.

BAKE TIL JUL? Silikonformer kan avgi uønskede stoffer til maten, ifølge en test fra det danske forbrukerrådet Tænk. Ikea er imidlertid blant de beste i testen, som du kan lese nedenfor. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
BAKE TIL JUL? Silikonformer kan avgi uønskede stoffer til maten, ifølge en test fra det danske forbrukerrådet Tænk. Ikea er imidlertid blant de beste i testen, som du kan lese nedenfor. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er den danske forbrukerorganisasjonen Tænk som har gjort testen, hvor de har handlet inn bakeformer i silikon både fra fysiske butikker og fra nett. Flere av merkene er kjente også fra norske butikker - og i tillegg er det mange som handler slike former fra nettbutikker både innad i og utenfor EU.

Tænk har testet til sammen 18 ulike bakeformer og kommer med følgende konklusjon:

Silikonformer kan avgi uønskede, problematiske stoffer til maten. 9 av de 18 testede formene avgir større mengder kjemi.

5 av de 9 produktene som får kritikk, er fra nettbutikker utenfor EU. Les mer om hva Tænk og det norske Mattilsynet sier om det lenger ned i teksten.

Tænk har målt både den totale mengden av kjemiske forbindelser fra formene og om de avgir særlig problematiske stoffer som blant annet sykliske siloksaner. De har også sjekket om formene avgir mer stoffer etterhvert som man bruker dem.

Mattilsynet: - Vi er kjent med problemstillingen

9 av 18 silokonformer får altså kritikk for å avgi større mengder kjemikalier og/eller at de har høyere avgivelse av de problematiske siloksanene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.