Test avslører uønskede stoffer

Advarer om bakeformer

Bakeformer i silikon kan avgi problematiske stoffer til maten, ifølge en fersk test. Stoffene kan skade både helse og miljø.

BAKE TIL JUL? Silikonformer kan avgi uønskede stoffer til maten, ifølge en test fra det danske forbrukerrådet Tænk. Ikea er imidlertid blant de beste i testen, som du kan lese nedenfor. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
BAKE TIL JUL? Silikonformer kan avgi uønskede stoffer til maten, ifølge en test fra det danske forbrukerrådet Tænk. Ikea er imidlertid blant de beste i testen, som du kan lese nedenfor. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er den danske forbrukerorganisasjonen Tænk som har gjort testen, hvor de har handlet inn bakeformer i silikon både fra fysiske butikker og fra nett. Flere av merkene er kjente også fra norske butikker - og i tillegg er det mange som handler slike former fra nettbutikker både innad i og utenfor EU.

Tænk har testet til sammen 18 ulike bakeformer og kommer med følgende konklusjon:

Silikonformer kan avgi uønskede, problematiske stoffer til maten. 9 av de 18 testede formene avgir større mengder kjemi.

5 av de 9 produktene som får kritikk, er fra nettbutikker utenfor EU. Les mer om hva Tænk og det norske Mattilsynet sier om det lenger ned i teksten.

Tænk har målt både den totale mengden av kjemiske forbindelser fra formene og om de avgir særlig problematiske stoffer som blant annet sykliske siloksaner. De har også sjekket om formene avgir mer stoffer etterhvert som man bruker dem.

Mattilsynet: - Vi er kjent med problemstillingen

9 av 18 silokonformer får altså kritikk for å avgi større mengder kjemikalier og/eller at de har høyere avgivelse av de problematiske siloksanene.

- Avgivelsen av stoffene fra det enkelte produkt er ikke i seg selv helseskadelig. Problemet er den samlede effekten fra ulike kilder over tid, den såkalte coctaileffekten, påpeker Tænk Kemi i testresultatene.

Seniorrådgiver Signe Bergljot Sem i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet sier til Vi.no at denne informasjonen er nyttig for Mattilsynet.

- Det er noe vi tar med oss når vi skal vurdere videre planer for området emballasje og matkontaktmaterialer. Vi er også kjent med problemstillingen siloksaner i silikonprodukter og har tidligere gjennomført analyser, i 2016, sier Sem.

Mattilsynet konkluderte da, i 2016, med at matemballasje som inneholder silikon ikke avgir siloksaner i helseskadelige mengder og at målingene viste at restene av siloksaner som kan overføres til maten ikke overskred de verdiene som Mattilsynet anså som akseptable.

- Bør man være redd for å bruke silikonformer og bør man unngå å bruke dem?

- Det er et krav om at matkontaktmaterialer skal være trygge. Dette er produsenten eller importørens ansvar, svarer Sem, og sier videre at for forbruker er det er viktig å følge den bruksanvisningen som skal medfølge produktet, for eksempel informasjon om temperatur og tid i ovn.

Hun viser til at bruksanvisning for produktet eller informasjon om bruksbegrensninger skal følge med på produktet enten ved en etikett eller ved oppslag i butikken eller på hyllekant.

- Dersom forbruker er i tvil, bør du kontakte butikken der du har kjøpt produktet eller importør eller produsent av varen, anbefaler Sem.

Problemet med silikonformer og siloksaner

Silikon kan avgi kjemikalier - særlig dersom stoffet ikke er herdet nok i produksjonen og deretter brukes ved høye temperaturer, skriver Tænk. I testen avslører de også at det er noen av formene som faktisk gjør det; de avgir mer stoffer etterhvert som de brukes.

Sem viser til en anbefaling fra det den danske Fødevarestyrelsen, som anbefaler å varme opp silikonformen før første gangs bruk:

«Hvis silikonproduktet ikke er herdet tilstrekkelig, vil det kunne avgis kjemiske stoffer til matvaren. Hvis forbruker vil være ekstra forsiktig, kan man derfor varme opp den tomme silikonformen i ovnen, før du bruker den første gang», skriver Fødevarestyrelsen.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Tænk forteller at silikon ofte også inneholder rester av en gruppe stoffer som heter sykliske siloksaner - som har en rekke negative effekter:

- Noen sykliske siloksaner er på EU’s liste over særlig problematiske stoffer; noen er mistenkt for å være hormonforstyrrende og en av de sykliske siloksanene er også klassifisert som mistenkt for å skade forplantningsevnen, skriver Tænk.

Sem i Mattilsynet forteller til Vi.no at det er flere siloksaner, og at et av de (D4) er klassifisert som reproduksjonsskadelig og er mistenkt for å kunne skade forplantningsevnen.

- De har også effekter på miljøet ved at de brytes sakte ned og hoper seg opp i næringskjeden, sier Sem.

Flere siloksaner reguleres i kjemikalieregelverket som Miljødirektoratet forvalter.

Ingen regler for silikonformer

Det finnes ikke detaljert regelverk for silikonprodukter, som det gjør for plastemballasje.

- Matkontaktforskriften sier at produktet skal være trygt men det finnes ikke detaljert regelverk for silikonprodukter, slik som for plastemballasje. Produktene skal likevel overholde det generelle kravet om at stoffer ikke skal overføres fra emballasjen til mat eller drikke i mengder som kan være helseskadelige, sier Sem.

Hun forteller at EU-kommisjonen nettopp har gått i gang med å endre reglene, og forventningen er at reglene for kjemiske stoffer i matkontaktmaterialer i fremtiden blir mer enhetlige på tvers av de forskjellige materialtyper.

- Uansett; produsentene av silikonmaterialer har et spesielt ansvar for å kjenne til uheldige effekter ved stoffene de bruker og skal kunne dokumentere at det er trygt i bruk, kommenterer hun.

Danske Tænk jobber for at det må komme mer spesifikke krav til alle typer materialer beregnet til kontakt med mat inklusiv silikon.

- Vi kan fra testen vår og undersøkelser se at det er mulig å lage kjøkkenutstyr som silikoneformer uten at forbrukerne utsettes for disse problematiske stoffene gjennom maten. Så derfor bør de mest problematiske stoffene bare forbys i kjøkkenutstyr og matemballasje, uttaler testansvarlig Stine Müller i Forbrukerrådet Tænk Kemi.

RIS: Ris er digg, men det er flere ting man bør huske på dersom den skal smake best og unngå å være farlig! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Ikke kjøp kjøkkenutstyr fra utenfor EU

Av de 9 bakeformene som får kritikk fra Tænk for migrasjon av uønskede stoffer, er 5 av dem kjøpt utenfor EU fra nettsidene Aliexpress, Amazon og Wish.

- Derfor anbefaler vi ikke å kjøpe bakeformer og annet kjøkkenutstyr utenfor EU, råder Tænk.

På spørsmål om dette er et godt råd, svarer Sem til Vi.no at Mattilsynet og de andre europeiske tilsynsmyndigheter fører tilsyn med virksomheter som er registrert og geografisk befinner seg i Norge (og det enkelte europeiske land).

Med andre ord: Det du får kjøpt fra utenfor EU er utenfor tilsynets kontroll - og du bær være ekstra påpasselig:

- På internett kan forbrukerne enkelt kjøpe produkter fra virksomheter som ikke nødvendigvis befinner seg i Norge (eller EU). Det er derfor viktig at forbruker er spesielt kritisk når man handler produkter på internett og at man kjøper av virksomheter som fremstår som seriøse og gir tilstrekkelig informasjon omvirksomheten, produktet og riktig bruk, sier Sem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.