Råd til hobbygartnere:

Advarer mot plantetrend

Frykter vekst av plantesykdommer vi ikke tidligere har hatt i Norge.

POTET I POTTE: Du kan dyrke poteter selv om du ikke eier en åker. Nå kan du også kjøpe sertifiserte settepoteter i mindre kvanta som passer bedre for balkongbønder enn de store eskene som ble solgt på hagesentre før. Slik håper Mattilsynet å gjøre det enklere å dyrek trygt også i småskala. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
POTET I POTTE: Du kan dyrke poteter selv om du ikke eier en åker. Nå kan du også kjøpe sertifiserte settepoteter i mindre kvanta som passer bedre for balkongbønder enn de store eskene som ble solgt på hagesentre før. Slik håper Mattilsynet å gjøre det enklere å dyrek trygt også i småskala. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da nedstengingen av Norge hadde vart noen uker våren 2020, var det i hovedsak to næringer som opplevde økt omsetning: Dagligvarehandelen og butikker som selger utstyr til oppussing, hage og uterom. Felleskjøpet meldte om en salgsvekst på 22 prosent i kategorien hage og uterom målt mot samme tid året før. Salget av såvarer til hage ble tredoblet, og salget av jordprodukter hadde en 50 prosent vekst.

Med mer tid hjemme, økte interessen for de nære ting - som dyrking av prydplanter og mat. Og med det kommer trendene og videoene som går viralt: Mange av dem viser hvordan du kan dyrke nye grønnsaker ved å ta frø fra grønnsakene du kjøper i butikken. Det er en trend Mattilsynet nå håper vil ta slutt. I verste fall kan du bidra til å spre plantesykdommer som kan legge norsk jordbruksmark brakk i inntil førti år.

Syke poteter og tomater

Reglene for omsetting av såvarer er strengt. Og selv om det primært er skrevet for dyrking i større skala, gjelder det også for hobbygartnere med en liten hageflekk eller balkongkasse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.