8 av 10 kaster mat fordi holdbarhetsdatoen er uleselig

- Det er helt klart helt unødvendig at over halvparten av befolkningen skal irritere seg og gå rundt å føle seg som synshemmede på grunn av for liten skrift på produkter og viktig informasjon.

UTGÅTT PÅ DATO? Veldig mange kaster mat bare fordi den er utgått på dato - og nå viser en fersk undersøkelse at mange også kaster mat fordi de er redde for at den kan ha gått ut på dato men de greier ikke å lese hva som står på pakken. Foto: NTB/Shutterstock
UTGÅTT PÅ DATO? Veldig mange kaster mat bare fordi den er utgått på dato - og nå viser en fersk undersøkelse at mange også kaster mat fordi de er redde for at den kan ha gått ut på dato men de greier ikke å lese hva som står på pakken. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om mange kaster unødvendig mye mat kun på bakgrunn av at best før-datoen er passert, og dette ikke er spesielt bærekraftig i et miljøperspektiv, er det også slik at det er noe mat du absolutt ikke bør spise etter at datoen er passert.

Men hva da, om du ikke greier å lese datoen som står på pakken?

Det er et stort problem for norske forbrukere, skal vi tro en fersk undersøkelse fra Blindeforbundet. Der framgår det nemlig at hele 8 av 10 kaster mat fordi holdbarhetsdatoen er uleselig.

Dette er et problem både fordi man da ikke greier å se hvor lenge matvaren er tilrådelig å spise - men det kan også være et problem fordi det kan være med på å øke matsvinnet.

Allerede er det mange som kaster mat fordi best før-datoen er passert - men her risikerer man altså at mange faktisk kan komme til å kaste mat lenge før best før datoen er passert - om de er redde for at maten er for gammel.

Matvarer som er meget lettbedervelige og som derfor kan bli helsefarlige, merkes med «siste forbruksdag» - og du bør ha spesiell oppmerksomhet rundt oppbevaring av slike matvarer. Spiser du produktet etter denne datoen, kan mikroorganismer i maten gjøre deg syk, ifølge Mattilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.