Aldersgrense på utesteder

60-åring skulle på utested med døtrene: - Ble nektet adgang på grunn av alder

Mannen på 60 år slapp ikke inn da han skulle på byen med sine voksne døtre. Men å ha øvre aldersgrenser på et utested er aldersdiskriminerende.

ØVRE ALDERSGRENSE: Kan et utested sette en øvre aldersgrense for å unngå å slippe inn eldre gjester? Illustrasjonsfoto: NTB
ØVRE ALDERSGRENSE: Kan et utested sette en øvre aldersgrense for å unngå å slippe inn eldre gjester? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du noen gang opplevd å bli stoppet i døra fordi utestedet du ville på kun ønsker yngre gjester?

Det fikk denne 60-åringen oppleve, da han fikk beskjed i døra om at utestedet ikke slapp inn de over 40 år.

Det har de derimot ikke lov til, ifølge Vi over 60-ekspert og advokat Erik Råd Herlofsen i Storeng, Beck&Due Lund.

Ulovlig med øvre aldersgrense

Mannen dette eksempelet gjelder, forteller om følgende opplevelse til Vi over 60-eksperten:

«Jeg er 60 år og ble nylig invitert av mine to døtre på henholdsvis 20 og 24 år ut på byen. Vi gikk på et sted som har en nedre aldersgrense på 23 år, og jeg var litt bekymret for at min datter på 20 år ikke skulle slippe inn. Men til min store overraskelse var det jeg som ble nektet adgang på grunn av min høye alder. Dørvakten opplyste at de ikke ønsket eldre menn på stedet og at de derfor opererte med en øvre aldersgrense på 40 år. Er dette lovlig»?

– Nei, lyder svaret fra Råd Herlofsen, og forklarer:

– Tidligere var aldersdiskriminering kun forbudt i arbeidslivet, men fra og med 1. januar 2018 er aldersdiskriminering også forbudt utenfor arbeidslivet. I forarbeidene til lovendringen er det uttalt at øvre og nedre aldersgrenser for å komme inn på utesteder er ulovlig forskjellsbehandling, med mindre aldersgrensen har grunnlag i aldersgrensene for alkoholservering. Dette innebærer at både 23-årsgrensen og 40-årsgrensen er ulovlig og at både du og din datter kunne insistert på å slippe inn, svarer advokaten.

Dette sier Likestillingsombudet om aldersdiskriminering på utesteder

Likestillings- og diskrimineringsombudet skriver på sine nettsider at det som hovedregel er forbudt å ha andre aldersgrenser enn de som samsvarer med grensene for alkoholservering, som er enten 18 år eller 20 år.

Altså er det også diskriminerende å ha 23-årsgrense på utesteder, slik denne saken fra 2020 viser, ifølge rett24.

De viser til at Diskrimineringsnemnda i flere saker har konkludert med at både øvre og nedre aldersgrenser ikke er lovlige, blant annet i denne saken fra 2018 da en kvinne ble nektet inngang på utestedet som hadde satt en øvre aldersgrense på 35 år.

Diskrimineringsnemnda viser i sitt vedtak til forarbeidene til loven, hvor departementet slår fast at øvre og nedre aldersgrense for å komme inn på utesteder vil være ulovlig forskjellsbehandling, med mindre aldersgrensen samsvarer med grensene for alkoholservering – som altså er 18 og 20 år.

Ønsker et utested å ha et bestemt konsept basert på alder, må utestedet finne andre måter enn aldersgrenser for å tiltrekke seg den aktuelle aldersgruppen, ifølge nemnda.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.