Stell av grønne planter

6 tips som redder plantene dine gjennom vinteren

November, desember og januar er beinharde for de grønne plantene i stua di. Men med riktig stell kan du hjelpe dem å holde ut til våren kommer.

STELL AV GRØNNE PLANTER: Den norske vinteren er beinhard for mange stueplanter, men med riktig stell tåler de den mørke årstiden bedre. Foto: NTB
STELL AV GRØNNE PLANTER: Den norske vinteren er beinhard for mange stueplanter, men med riktig stell tåler de den mørke årstiden bedre. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- November, desember og januar: Jeg kaller dem bare dødsmånedene. Det er da de fleste potteplanter i Norge går i døden.

Anders Røyneberg er forfatter av bøkene Plantebonanza og Plantelykke, og står bak den populære instagramprofilen @arcticgardener.

Han er vokst opp på gård, er utdannet agronom, har vært glad i planter hele livet og har fylt opp alle hjemmene sine med stadig flere planter. Nylig flyttet han og samboeren fra leilighet i byen til enebolig på landet - i hovedsak for å få mer plass til planter.

- Det er i utgangspunktet mangelen på lys som er problemet om vinteren. Lys er mat for plantene, så om vinteren sulter de, forklarer han.

Stressreduserende

Mange av de grønne plantene vi fyller husene våre med her i Norge er egentlig tropiske planter som vil ha jevnt gode lysforhold hele året. Når de må komme seg gjennom den mørke vinteren her i nord, er konsekvensen at de - lik mange av oss mennesker - blir litt slappe og henger med nebbet noen måneder.

Men klarer du å berge dem gjennom det verste vintermørket, vil det hjelpe deg å holde ditt eget humør oppe - og stressnivåene dine nede, viser forskning.

En rekke studier har vist at det å ha grønne planter innendørs virker positivt på vår psykiske helse og trivsel, både hjemme og på jobben. En studie fra 2015, der deltakernes stressnivåer ble målt mens de utførte oppgaver på en datamaskin og mens de pottet om en plante, viste at deltakerne hadde betydelig lavere stressnivåer mens de holdt på med planten. Forskerne konkluderte med at det å holde på med planter virker stressreduserende, både fysisk og psykisk.

PLANTEGLAD: Anders Røyneberg er forfatter av boka Plantebonanza og mannen bak den populære instagramkontoen Arcticgardener. Foto: Inger Marie Grini
PLANTEGLAD: Anders Røyneberg er forfatter av boka Plantebonanza og mannen bak den populære instagramkontoen Arcticgardener. Foto: Inger Marie Grini Vis mer

Flytt nær vinduet

Under pandemien var det svært mange nordmenn som fikk en ny interesse for planter. Plantekjeden Mester Grønn meldte om tidvis dobling av salget enkelte uker i 2020 sammenlignet med året før, og både hos Plantasjen og Hageland økte også salget voldsomt. Særlig populært er grønne stueplanter, som har fått en skikkelig renessanse.

Ulempen er at mange av de mest trendy potteplantene ikke akkurat er skapt for det norske vinterhalvåret. Og dersom plantene dine visner og mistrives, forsvinner den positive effekten de har på din psykiske helse.

Men ikke fortvil: Det finnes flere grep du kan ta for å sikre at plantene dine overlever dødsmånedene november, desember og januar.

- Det første du bør gjøre er å flytte plantene dine så nær vinduene som mulig, slik at de får det lille dagslyset som er tilgjengelig, råder Røyneberg.

Vær gjerrig på vannet

Selv om det er vintermørket som er roten til problemet, er det som regel ikke lysmangelen i seg selv som tar knekken på plantene. Det er vannet.

- Når plantene får lite lys, går de i dvale. Da vil de helst ikke ha så mye av verken vann eller gjødsel. En vanlig dødsårsak for planter om vinteren er rett og slett drukning, sier Røyneberg.

Med andre ord: Skal du hjelpe plantene dine gjennom vinteren, bør du i stor grad la dem være i fred. Gir du lite vann og ingen gjødsel fram til dagene blir lysere i mars og april, øker du sjansen for at plantene går våren friskt i møte.

- Vanner du for mye vil røttene bli stående i vann, og det skaper råte i jorda. Da blir bladene gule og dvaske, og planten kan til slutt dø. Så vær heller litt gjerrig på vannet - det er bedre med for lite enn for mye, sier han.

JULEBLOMST: Visste du at den populære juleblomsten tåler kulde svært dårlig? Selv plussgrader kan være tøft for julestjerna, ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Dusj med grønnsåpevann

Reduserer du vanningen til en tredjedel av det du gjør om sommeren, er mye gjort. Litt vann et par ganger i måneden er ofte nok, mens gjødsel og ompotting bør vente til våren.

- Er du i tvil, kjenn med fingeren om jorda er fuktig eller tørr. Løft potten, er den tung? I så fall gir du for mye vann, sier Røyneberg.

Vinteren er i tillegg høysesong for skadedyr på inneplanter. Når plantene dine har mer enn nok med å overleve mørketida, er de mindre robuste og motstandsdyktige mot angrep utenfra.

- For å forebygge luseangrep, er det lurt å dusje plantene med grønnsåpevann et par ganger i løpet av vinteren. Da blir det vanskeligere for skadedyr å feste seg på bladene, forklarer Røyneberg.

Dusjing bidrar også til å fjerne støv, men det kan være lurt å dra over bladene med støvkluten av og til i tillegg.

- Støvete blader gjør det vanskelig for planten å puste. Tørker du av dem støvet vil de trives bedre, sier han.

Bruk vekstlys

Vil du hjelpe naturen litt, kan du la plantene dine få hjelp av et vekstlys. Dette er spesielle lyspærer som kan skrus inn i vanlige lamper, og er lett tilgjengelige både i gartnerier og en rekke andre butikker.

- Særlig tropiske planter vil trives bedre med et vekstlys, ettersom de ikke er særlig glade i den norske vinteren. Men middelhavsplanter liker vinterdvalen, så de klarer seg også godt uten, sier han.

Husk bare at vekstlyset ikke skal stå på hele døgnet. Skru det på når du står opp og av når du legger deg. Husk også at dersom du bruker vekstlys, vil planten tro at det fortsatt er sommer og trenge like mye vann og gjødsel som ellers.

Se til bestemor

Anders Røynebergs siste tips er på mange måter også det enkleste: Velg planter med omhu.

- Den beste metoden for å få planter som overlever vinteren, er å velge de riktige plantene. Se etter robuste planter med kraftige, grønne blader, for eksempel smaragdpalme, monstera eller yuccapalme. Plantene bestemoren din hadde i vinduskarmen er ofte et godt valg, det er stort sett planter som man vet klarer seg i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.