5 ting du ikke visste om kaffe

Kaffebarer og espressomaskiner til tross - kokekaffen er slett ikke død her til lands.

KAFFEVANER: Nordmenn drikker mye kaffe i snitt per person. Samtidig selges det fortsatt like mye kokekaffe, som det selges kapsler og puter til kaffemaskiner! Foto: NTB
KAFFEVANER: Nordmenn drikker mye kaffe i snitt per person. Samtidig selges det fortsatt like mye kokekaffe, som det selges kapsler og puter til kaffemaskiner! Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For mange nordmenn er det å starte dagen uten en kaffekopp helt utenkelig: Vi er blant de i verden som drikker aller mest kaffe daglig, og i snitt går det med flere kopper daglig.

Men visste du at det fortsatt er mange nordmenn som drikker kokekaffe? Og vet du når den første elektriske kaffetrakteren så dagens lys?

Denne kaffen drikker vi mest av hjemme

Trodde du at kokekaffen var død? Tro om igjen: I 2021 ble det solgt like mye kokekaffe i Norge, som puter og kapsler til kaffemaskiner. Det ble omsatt 1,2 millioner kilo kokemalt kaffe i 2021, en nedgang på 9,2 prosent sammenliknet med 2020. Til sammenlikning ble det omsatt 16,9 millioner kilo filterkaffe samme år - som er den kaffetypen vi drikker mest av hjemme.

Det er hele bønner som har hatt den største veksten i omsetning fra 2020 til 2021, ifølge omsetningstall fra NielsenIQ.

Prøv disse smarte bruksområdene for kaffefilteret! Vis mer

Så mange drikker kaffe daglig

Visste du at 3 av 4 nordmenn over 18 år drikker kaffe daglig? Ifølge Kaffeundersøkelsen for 2022 gjennomført av Ipsos for Norsk Kaffeinformasjon, drikker 74 prosent av alle over 18 år kaffe daglig. I Nord-Norge er andelen høyere enn landssnittet, nærmere bestemt 83 prosent.

Det er i aldersgruppen 45-59 år, i Nord-Norge og blant menn at det drikkes mest kaffe.

Drikker du mer kaffe enn snittet?

Norske kaffedrikkere drikker i snitt 5,5 kopper kaffe per dag, ifølge den samme spørreundersøkelsen. Det er litt mer enn det man normalt kaller et moderat inntak, som ligger på 3-5 kopper. Maja-Lisa Løchen, hjertespesialist, professor ved UIT og en av forskerne bak en studie fra i vår om kaffe og kolesterol, har tidligere uttalt til Vi.no at et inntak av 3-5 kopper filterkaffe, kaffetypen flest nordmenn drikker daglig, ikke har noen negativ helseeffekt.

Hele 75 prosent av kaffedrikkerne drikker kaffen svart, og her er de i alderen 60+ overrepresentert.

Når kom den første elektriske kaffetrakteren?

Visste du at den første elektriske kaffetrakteren ble patentert allerede i 1954? Det var tyske Gottlob Widmann som sto bak oppfinnelsen, som fikk navnet Wigomat. Moccamasters første kaffetrakter kom i 1968, skriver Norsk Kaffeinformasjon.

Presskanna derimot, ble patentert allerede i 1929 av italieneren Attilio Calimani, mens man må helt tilbake til tidlig 1800-tall for å finne den første, moderne perkulatoren: Ifølge kaffegeek.no består en perkulator av to ulike deler. Den ene delen inneholder vann som kokes opp, mens den andre delen inneholder malt kaffe. Når vannet kokes opp, strømmer det via perkulatoren og gjennom kaffepulveret. Dette gir sterkere og varmere kaffe enn ved andre bryggemetoder.

Tysk kjede størst i Norge

Den første kaffebaren i Norge åpnet på Steen & Strøm i Oslo i 1959. Men det var ikke før på 90-tallet at kaffebarene virkelig ble vanlige landet over. Per i dag er den største kaffebarkjeden i Norge Espresso House, en tysk kjede med 59 kaffebarer i Norge.

Norske Kaffebrenneriet åpnet sin første butikk i 1994 og består i dag av 45 kaffebarer, mens den amerikanske kjeden Starbucks meldte sin ankomst i 2012. Starbucks har nå 22 kaffebarer i Norge og åpner to-tre nye avdelinger årlig, neste by ut er Lillehammer, ifølge Norsk Kaffeinformasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.