33 kvadrat og utedo solgt 3,25 millioner over takst

Hytta har enkel standard med utedo og deler av tomta er eid av Statsskog. Det skremte ikke de 29 000 som så annonsen på Finn. - Corona har utløst et hyttemarked som virker litt akutt, mener Prognosesenteret.

Hytta har enkel standard uten innlagt strøm eller vann og uten vintervei. I uthuset finnes en utedo. Utsikten er det ingenting å si på. Foto: Eiendomsmegler1 Fjellmegleren AS
Hytta har enkel standard uten innlagt strøm eller vann og uten vintervei. I uthuset finnes en utedo. Utsikten er det ingenting å si på. Foto: Eiendomsmegler1 Fjellmegleren AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Prisantydningen var på 1,9 millioner kroner. Salgsprisen endte på 5,150 millioner. Det gir en kvadratmeterpris på mer enn svimlende 156 000 kroner, med oppgitt primærrom på 33 kvadratmeter.

Megler Marita Espeseth Grønbeck fra Eiendomsmegler1 Fjellmegleren er ikke i tvil om hva som fikk prisen i været på hytta på Mørstadstøladn i Øystre Slidre Statsallmenning, et snaufjellområde mellom nasjonalparkene Langsua og Jotunheimen: Her søker folk det enkle stølslivet.

- Dette er en enkel hytte fra 1940-tallet uten strøm, vann eller avløp. Tilhørende naust og uthus er beliggende på festet tomt, der grunnen er eid av Statskog, forteller hun.

- Det er ikke vintervei til eiendommen, da Jotunheimvegen forbi hytta normalt er stengt fra oktober til juni. Vinterstid må man ta skiene fatt eller leie scootertransport fra Beitostølen. Det er flere kilometer til nærmeste preparerte skiløype, så dette er noe helt annet enn å kjøpe en hytte på Beitostølen.

Går mot rekordår

Støls- og hytteområdet ligger langs innsjøen Vinsteren, i kommunedelplanens strengeste fjellsone med tanke på hva som er lov å bygge og endre av bygninger og terreng.

- Det er med andre ord store begrensninger, og ikke mulig å bygge en stor, høystandard hytte her. Det er tydelig at dette ikke skremmer folk, konstaterer megleren.

- Det er tydelig at denne type eiendommer interesserer og appellerer til folk i økende grad. Det er mange som har et forhold til slike eldre stølsområder, også for lokale bosatt i Valdres. Denne eiendommen har en helt spesiell plassering, da den ligger ved inngangen til Jotunheimen med alle friluftsmulighetene dette fører med seg. Det er flere år siden det var hytte til salgs i dette området, og det var nok mange som har ventet lenge på en slik mulighet. Perler som denne eiendommen ved Vinstervatn er svært sjeldne.

Kjøkkenet er vakkert og rustikt, men enkelt. Her finnes ikke innlagt vann. Foto: Inviso as/Tor Solberg
Kjøkkenet er vakkert og rustikt, men enkelt. Her finnes ikke innlagt vann. Foto: Inviso as/Tor Solberg Vis mer

Ifølge megleren hadde salgsannonsen 29.000 visninger på Finn.no. Det var cirka 20 personer på visning, mens 90 valgte å sette seg opp på interessentlista.

Samme dag solgte meglerkontoret en lignende, enkel hytte i et annet stølsområde i samme kommune. Her var taksten 1,350, mens salgssummen endte på 1,870. Dermed er det lett å konkludere med at hytta på Mørstadstøladn hadde noe helt spesielt. Like fullt beskriver megleren markedet for fjellhytter som «uvanlig aktivt».

- Vi har opplevd stor etterspørsel etter fjellhytter, spesielt siden mai i år. Kontoret hadde den beste august måned noen sinne, med 22 salg. Eiendomsmegler 1 Fjellmegleren totalt, som dekker regionen Hallingdal og Valdres, hadde også en rekordmåned i august, med 102 salg målt mot 63 solgte i samme måned i 2019. Høsten pleier normalt å være høysesong for fjellmarkedet, og vi forventer en travel høst også i år, sier hun.

- Folk er utålmodige

- Corona har utløst et hyttemarked som virker litt akutt. Det virker som at det har oppstått en sykdom der den eneste medisinen er hytte. Det er som at folk tenker: «Jeg må ha en hytte, og jeg må ha den nå», beskriver sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Fra januar og ut august 2020 er det tinglyst 20 prosent flere fritidsboligsalg enn i samme periode i fjor, ifølge Macic. Gjennomsnittsprisen har økt med 6,5 prosent. Prisene øker jevnt over, men hittil har hytter ved sjøen hatt størst prisvekst med ti prosent. Prognosesenteret forventer at prisene på fjellhytter vil ha tilsvarende prisvekst i høst og i vinter, som tradisjonelt er hovedsalgssesongen for disse hyttene.

- Dette er ingen typisk hytte på Beitostølen, beskriver megleren. Strenge kommunale restriksjoner gjør at utedoen ikke kan erstattes med innendørs bad. Foto: Inviso as/Tor Solberg
- Dette er ingen typisk hytte på Beitostølen, beskriver megleren. Strenge kommunale restriksjoner gjør at utedoen ikke kan erstattes med innendørs bad. Foto: Inviso as/Tor Solberg Vis mer

Etterspørselen etter brukthytter er desidert størst:

-Folk har vært så utålmodig. De vil ikke vente på at et nybygg skal bli klart, mener sjeføkonomen.

- Men vi forutså en nedgang i nyhyttemarkedet allerede før corona. Det henger sammen med at det er igangsatt så mye de siste årene, og mange nye hytter sto klare i fjor.

Fortsatt lysten på utlandet

Den norske gjennomsnittshytta koster nå 2,3 millioner kroner. Fjellhyttene som ligger i umiddelbar nærhet til alpinsenter har hatt mest positiv prisutvikling, og denne utviklingen tror Prognosesenteret at vil fortsette. Men det finnes en mottrend:

- I et par år nå har det vært spekulert i at det vil bli en trend at folk vil ha hytte langt borte fra sivilisasjonen, som en slags byfolkets flukt fra det urbane. Men vi har ikke sett det i statistikkene, forklarer økonomen.

- Mange har ment at coronakrisen kan påvirke hva vi ønsker oss. Det er for tidlig å si. Men det kan tenkes at det blir den nye trenden.

Det mest overraskende ved denne grafen, er ikke at flere ønsker å kjøpe hytte i Norge etter at pandemien og medfølgende reiserestriksjoner var et faktum, men at lysten til å kjøpe hytte i utlandet ikke har falt. Illustrasjon: Prognosesenteret
Det mest overraskende ved denne grafen, er ikke at flere ønsker å kjøpe hytte i Norge etter at pandemien og medfølgende reiserestriksjoner var et faktum, men at lysten til å kjøpe hytte i utlandet ikke har falt. Illustrasjon: Prognosesenteret Vis mer

De siste årene har det vært en jevnt høy etterspørsel i det norske hyttemarkedet. I februar i år oppga om lag 100 000 husholdninger at de hadde konkrete planer om å kjøpe hytte i Norge, ifølge Prognosesenterets undersøkelser. I august noterte de et nytt All-time-high-nivå med totalt 170 000 hushold som planlegger hyttekjøp i Norge.

- Nivået har ligget stabilt på fire prosent av befolkningen, og plutselig skjøt det opp til sju prosent, forteller sjeføkonomen.

- Det overraskende er at andelen som ønsker å kjøpe fritidsbolig i utlandet har ikke falt. Vi hadde forventet en nedgang der tilsvarende oppgangen i andelen som ønsker å kjøpe seg inn på det norske hyttemarkedet. Det kan tyde på at de som ønsker seg hytte i land som Spania, Italia og Tyrkia tenker at det snart vil gå an å reise dit på samme måte som før.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.