Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Etter to år med nedstengning og avlyste barnetog ventes årets 17. maifeiring å bli «legendarisk», ifølge isprodusenten Diplom-Is.
Og blir årets 17. mai som andre, skal vi sette til livs store mengder is og pølser:
Vi skal spise 13 millioner pølser, ifølge Nortura. Og går det i år som tidligere år, skal vi sette til livs rundt 30 millioner is i forbindelse med nasjonaldagen. Det er i alle fall hva salget har ligget på før korona, ifølge NTB og Nationen.
Favoritten kroneis
Kroneis er tradisjonelt favoritten som 17. mai-is, men pinneis, kuleis og softis står også høyt i kurs blant barn og voksne på 17. mai.
Du husker kanskje kroneisen fra du var liten? Den norske kroneisen kom først på markedet i 1953, da under navnet Diplomat. Diplom-Is forteller at ideen til isen var at den skulle gi inntrykk av å spise kuleis i kjeks, uten at noen måtte servere den.
I 1953 kostet kroneisen 75 øre
Året etter, i 1954, bestilte Norges Bondeungdomslag et større parti av denne isen i forbindelse med et landsstevne - og Diplom-Is lagde en litt større variant av Diplomat-isen for å slippe å mase med vekslepenger - og priset isen til 1 krone. Nå ble det ikke slik at isen likevel ble solgt på dette stevnet - men isen kom i stedet i salg i en kiosk i Tønsberg. Og det var der isen først ble omtalt som «kroneis». Og slik var det altså at isen fikk nytt navn.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.