Is og 17. mai

2600 prosent dyrere kroneis

Kroneisen kostet 1 krone i 16 år, fram til 1970. Nå varierer prisen mye med hvor og hvordan du kjøper den, men med utgangspunkt i en stykkpris på 27 kroner så har prisen økt med 2600 prosent. Med vanlig prisøkning kunne vi hatt en «tier-is».

GRATULERER MED DAGEN: Vi skal spise mange millioner is 17. mai. Prisen avhenger av hvor og hvordan du kjøper den - men visste du at den kostet 1 krone helt frem til 1970? Og at dette tilsvarer 9,47 kroner i 2022-penger? Foto: Dagbladet
GRATULERER MED DAGEN: Vi skal spise mange millioner is 17. mai. Prisen avhenger av hvor og hvordan du kjøper den - men visste du at den kostet 1 krone helt frem til 1970? Og at dette tilsvarer 9,47 kroner i 2022-penger? Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Etter to år med nedstengning og avlyste barnetog ventes årets 17. maifeiring å bli «legendarisk», ifølge isprodusenten Diplom-Is.

Og blir årets 17. mai som andre, skal vi sette til livs store mengder is og pølser:

Vi skal spise 13 millioner pølser, ifølge Nortura. Og går det i år som tidligere år, skal vi sette til livs rundt 30 millioner is i forbindelse med nasjonaldagen. Det er i alle fall hva salget har ligget på før korona, ifølge NTB og Nationen.

Favoritten kroneis

Kroneis er tradisjonelt favoritten som 17. mai-is, men pinneis, kuleis og softis står også høyt i kurs blant barn og voksne på 17. mai.

Du husker kanskje kroneisen fra du var liten? Den norske kroneisen kom først på markedet i 1953, da under navnet Diplomat. Diplom-Is forteller at ideen til isen var at den skulle gi inntrykk av å spise kuleis i kjeks, uten at noen måtte servere den.

FLEKKER: Ikke få panikk om du søler på bunadskjorta, med kokende vann får du fjernet blant annet rødvinsflekker og jordbærflekker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

I 1953 kostet kroneisen 75 øre

Året etter, i 1954, bestilte Norges Bondeungdomslag et større parti av denne isen i forbindelse med et landsstevne - og Diplom-Is lagde en litt større variant av Diplomat-isen for å slippe å mase med vekslepenger - og priset isen til 1 krone. Nå ble det ikke slik at isen likevel ble solgt på dette stevnet - men isen kom i stedet i salg i en kiosk i Tønsberg. Og det var der isen først ble omtalt som «kroneis». Og slik var det altså at isen fikk nytt navn.

Ifølge Diplom-Is kostet kroneis 1 krone fram til 1970, da prisen steg til 1,25 kroner.

350 prosent dyrere på 35 år

I en nyhetsartikkel hos NTB i 2007, skriver de at kroneisen var blitt 200 prosent dyrere på 20 år.

Fra 1 krone i hele perioden fra 1954 til 1970 til 6 kroner i 1987 og til 18 kroner som kroneisen kostet i 2007.

I dag varierer prisen på kroneisen veldig mye: Det er mange som lager kroneis og du kan få kjøpt den både som enkeltis i kiosken eller i flerpakninger i matbutikken.

Med forbehold om utsolgte hyller og at prisene endres raskt: Matbutikkene solgte 6-pakninger med kroneis for 17,90 kroner dagen før nasjonaldagen - som altså er en stykkpris på 2,98 kroner.

Hos Meny koster en enkelt kroneis fra småisdisken 27 kroner.

Sammenliknet prisen på 1 krone i perioden 1957-1970, har prisen på kroneis steget 2600 prosent på 52 år.

De siste 35 åra, altså siden 1987, har prisen økt med 350 prosent.

Om prisen hadde vært justert kun med utgangspunkt i konsumprisindeksen, hadde kroneisens «riktige» pris vært 9,50 kroner. Det kunne altså vært en «tieris» …

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.