Olivenolje bruk

14 overraskende ting du kan bruke olivenolje til

Olivenolje har mange helsebringende egenskaper, men visste du at den kan brukes til mye mer enn bare mat - for eksempel til å freshe opp bilen og hagemøblene dine? Her er noen tips til helt andre bruksområder enn salat.

OLIVENOLJE PÅ HAGEMØBLER? Joda, hagemøblene dine vil takke deg dersom du finner fram flaska med olivenolje og ikke bare Zalo. Foto: NTB
OLIVENOLJE PÅ HAGEMØBLER? Joda, hagemøblene dine vil takke deg dersom du finner fram flaska med olivenolje og ikke bare Zalo. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Olivenolje er noe av det aller sunneste vi kan bruke i matlaging, og det kan gi deg store helsegevinster om du bytter ut smøret med ekstra virgin olivenolje.

Men olivenolje har også en rekke andre bruksområder, som ikke har noe som helst med matlaging å gjøre. Visste du for eksempel at den fungerer som reneste vidundermiddelet dersom den svarte støtfangeren på bilen din er blitt falmet av sola? Eller at hagemøblene dine i plastrotting vil takke deg dersom du gir dem et lite strøk med olivenolje?

Her har vi samlet noen av våre beste tips til hva du kan bruke olivenolje til i hverdagen:

1. Fjern maling og beis fra huden

Si farvel til stinkende white spirit! Bruk i stedet en klut eller bomullsdott til å påføre olivenolje på huden der malingflekkene er, eller hell noen dråper olje rett på huden. Malingen blir borte uten skrubbing, huden blir silkemyk. Vask med vanlig såpe etterpå. Fungerer også utmerket på skitt fra sykkelkjeder eller bilmotorer.

2. Frisk opp skjærefjøla og kjøkkenredskaper i tre

Stadige runder med oppvaskkosten vil tørke ut treverket og gjøre det utsatt for sprekker og fliser. Påfør litt olivenolje med en klut eller et kjøkkenhåndkle, og la det tørke noen minutter. Puss med en tørr klut til slutt. Treverket blir mykere og mer motstandsdyktig mot vann, og varer mye lenger.

FORLENG LEVETIDEN: Setter du inn skjærefjøla med olivenolje i ny og ne, tåler den mye mer. Foto: NTB
FORLENG LEVETIDEN: Setter du inn skjærefjøla med olivenolje i ny og ne, tåler den mye mer. Foto: NTB Vis mer

3. Barberskum

Olivenolje er en utmerket erstatning for barberskum, og mye billigere. Gni huden med olivenolje før barbering, og høvelen glir lett og barberer tett.

4. Sminkefjerner

Olivenolje er ideell til å fjerne øyensminke, også vannfast maskara. Drypp noen dråper olivenolje på en bomullsdott og stryk forsiktig vekk sminken. Gir fukt til vipper og hud i samme slengen. Rens huden på vanlig måte etterpå.

5. Få fart på glidelåsen

Glidelåser som setter seg fast og verken vil opp eller ned, er et irriterende velkjent problem. Men prøv dette: Bruk en bomullspinne med en dråpe olivenolje til forsiktig å smøre glidelåstennene, så vil glidelåsen bli medgjørlig igjen.

OLJA LYNLÅS: Litt olivenolje på en glidelås som setter seg fast kan bidra til å få fart på den igjen. Foto: NTB
OLJA LYNLÅS: Litt olivenolje på en glidelås som setter seg fast kan bidra til å få fart på den igjen. Foto: NTB Vis mer

6. Rask polering av stuebordet

Har treverket i stuebordet ditt blitt grått og glansløst? Er overflaten full av småriper og vannmerker? Hell noen dråper olivenolje på en myk klut, og bruk den som møbelpolish. Fungerer utmerket!

7. Fjern tyggegummi fra håret

Hell godt med olivenolje i håret der tyggegummien sitter fast, og vent i fem til ti minutter. Tyggegummien slipper håret, og du slipper å hente saksa. Fungerer også hvis du har fått tyggegummi under skoene.

8. Ta vare på hageredskap

Jord, vann og rust vil etter hvert ta knekken på både plantespaden, gresssklipperen og hagesaksa. Gnir du dem jevnlig inn med olivenolje, blir de lettere å holde rene, bladene holder seg skarpe og metallet ruster ikke like fort. Håndtak i treverk holder også lenger om de settes inn med noen dråper olivenolje.

9. Frisk opp bilen og hagemøblene

Svart plast, for eksempel på støtfangeren på bilen din, kan lett bli falmet, skjoldete og grå av vaskemidler og sollys. Litt olivenolje på en klut gjør underverker! Gni plasten inn med litt olje og polér med en myk klut, så blir den falmede plasten så god som ny. Fungerer også utmerket til vedlikehold og oppfriskning av hagemøbler i plast, for eksempel plastrotting.

SVART PLAST: Den svarte støtfangeren på bilen din blir som ny med en runde olivenolje. Foto: NTB
SVART PLAST: Den svarte støtfangeren på bilen din blir som ny med en runde olivenolje. Foto: NTB Vis mer

10. Gummistøvlene blir som nye

Har de fine gummistøvlene dine blitt matte og fått flekker etter vann og salt? Poler dem med noen dråper olivenolje på en myk klut, så blir de blanke og fine igjen.

11. Puss rustfritt stål

Kjøkkenredskaper, kasseroller, kjøleskapet eller komfyren i rustfritt stål blir blanke og flekkfrie etter en runde med en myk klut med et par dråper olivenolje på.

12. Fjern klistremerker

Prislapper, etiketter og andre klistremerker kan være vanskelige å fjerne fra vaser, tallerkener, glass og andre harde overflater. Hell noen dråper olivenolje på merket og vent i 15 minutter, så blir jobben mye lettere.

13. Gjør skinn mykt og blankt

Både møbler, klær og sko i skinn får nytt liv med noen dråper olivenolje. Påfør en liten mengde olje med en klut, og poler til skinnet blir mykt og blankt. Obs: Må ikke brukes på semsket skinn.

14. Myke hender og føtter

Olivenolje har svært gode fuktgivende egenskaper, og fungerer godt mot tørre hender, negler og føtter. Har du sprukne hæler? Gni olivenolje godt inn i huden før leggetid og la det virke over natten, gjerne med noen gamle sokker utenpå. Etter noen runder vil føttene dine bli babymyke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.