10 storslagne ferieopplevelser i Nord-Norge

Dramatisk landskap og flotte naturopplevelser – for ikke å glemme midnattssolen. Her er 10 tips til familievennlige opplevelser i nord.

Sommarøy byr på strandliv som sender tankene langt sør i verden. Foto: Visit Norway
Sommarøy byr på strandliv som sender tankene langt sør i verden. Foto: Visit Norway Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Planlegg en ansvarsfull reise, følg myndighetenes coronaråd som oppdateres på Helsenorge.no.

1: Idyll i havgapet på Sommarøy

Denne lille øya med det vakre navnet fikk svært mye oppmerksomhet for et pr-stunt om planer om å lansere en egen tidssone. Og om du reiser ut hit til selve Sommarøy og omkringliggende holmer og skjær om sommeren, er det litt som å komme til en annen tid: Under den nordnorske midnattssolen blir tilværelsen både varm og lys. Hva er vel bedre enn å utforske sjøen og strendene på vestsiden av Kvaløya utenfor Tromsø i kajakk?

Mer info: Selskapet 69 grader nord (nettside på engelsk) tilbyr ulike utendørsaktiviteter. På Sommaroy.no kan du bestille overnatting, du kan velge mellom hotellrom, leilighet, storhytte, sjøhus eller rorbu.

I havet utenfor Kirkenes finnes denne småskumle delikatessen i hopetall. Foto: Torild Moland/Magasinet Reiselyst
I havet utenfor Kirkenes finnes denne småskumle delikatessen i hopetall. Foto: Torild Moland/Magasinet Reiselyst Vis mer

2: Kongen av havet i Kirkenes

Havet utenfor Kirkenes er fullt av gigantiske kongekrabber. Dermed er det fint å alliere seg med kyndige guider som vet å lokke de langbeinte skapningene opp fra bunnen av havet med snedige teiner. Dette er smaken av Barentshavet! Du kan for eksempel melde deg på en utflukt som kombinerer historiefortelling og båttur, med matauk og fantastisk måltid om bord med så mye kongekrabbekjøtt du bare makter å spise.

Mer info: Barentssafari.no og Pasvikturist.no har ulike varianter av kongekrabbesafari. Alle avsluttes med nydelige måltid.

Karasjok byr på et innblikk i samisk kultur. Foto: Ronny Frimann/Magasinet Reiselyst
Karasjok byr på et innblikk i samisk kultur. Foto: Ronny Frimann/Magasinet Reiselyst Vis mer

3: Samekultur i Karasjok

Hør joik, kjenn lukten av bål, smak samisk mat og lær om samisk kultur. I idylliske Sápmi Park kan du lære om vår egen og samenes kultur. Foruten noen trehytter og sametelt, kiosk, kafé – og selvfølgelig rein, er kinosalen parkens største attraksjon. Filmen er en magisk framvisning av samenes unike kultur, hvor alt er skapt av den hvite reinen; elver og bekker er fra blodårene, trærne og skogen fra pelsen, og øynene er blitt til stjerner på himmelen. Hjertet er gjemt i jordens kjerne. Fra dette hjertet vokser et usynlig bånd til alt levende på jord. Disse båndene knytter deg og meg og alt levende sammen. Noe å tenke på!

Mer info: Sápmi Park ligger midt i Karasjok. Aktiviteter hver dag fra 11. juni til 31. august. Visitsapmi.no

Kombinasjonen av fjord og fjell er noe av det som kjennetegner Norge, og få steder er det mer tydelig enn på Senja. Foto: Runar Larsen/Magasinet Reiselyst
Kombinasjonen av fjord og fjell er noe av det som kjennetegner Norge, og få steder er det mer tydelig enn på Senja. Foto: Runar Larsen/Magasinet Reiselyst Vis mer

4: Fotturparadiset Senja

Det er mange grunner til å reise til Senja, men for turister flest er det kombinasjonen av fjord og fjell som gjelder. Her stiger fjellene omtrent rett opp fra fjorden, noe som skaper svært så dramatiske, men fine forhold for fotturer. Berømte Segla er den mest populære toppen, men særlig vestsiden av øya har utallige fjell, fra enkle vandringer på et par timer til lengre og mer krevende klatreturer. Felles for alle er en slående utsikt ut mot havet. Senja er nemlig formet som en blekksprut, så uansett hvilken arm du befinner deg på, er det kort vei ned til sjøen.

Mer info: Tre timers kjøring til Tromsø, halvannen time til Bardufoss. Om sommeren er det dessuten ferge til Andenes. Visitsenja.no.

Andøya byr på hval, lundefugl, romfart - og surfing. Foto: Runar Larsen/Magasinet Reiselyst
Andøya byr på hval, lundefugl, romfart - og surfing. Foto: Runar Larsen/Magasinet Reiselyst Vis mer

5: Fugl og fjell på Andøya

Andøya er mest kjent for hvalsafari fra Andenes – med hvalgaranti. Bleiksøya huser dessuten en av landets største kolonier av lundefugl om sommeren, mens havørna er å se året rundt. Fra havna i Bleik går det utflukter i en gammel fiskesjark flere ganger om dagen. På Andøya er det også kort vei til verdensrommet: Romskipet Aurora tar deg med til planeten Mars ved hjelp av ny VR-teknologi. I opplevelsessenteret kan du lære mer om nordlys og norsk romfartsforskning.

Mer info: Hvalsafari hver dag fra fra slutten av mai til begynnelsen av september, med værforbehold. (whalesafari.no). Lundefuglsafari i juni-august, sesongen bestemmes av fuglene. (puffinsafari.no). Spaceship Aurora har forhåndsbestilling av små grupper. (spaceshipaurora.no)

Vega. Foto: Ronny Frimann/Magasinet Reiselyst
Vega. Foto: Ronny Frimann/Magasinet Reiselyst Vis mer

6: Øyhopping på Helgeland

De vakre Vegaøyene i havet utenfor Helgelandskysten er så spesielle at de har havnet på Unescos verdensarvliste, som det første norske kulturlandskapet. Det er innbyggernes evne til å leve i pakt med naturen som gjør stedet ekstra spesielt. Derfor er det ekstra viktig å trå varsomt. Oppdag gjerne øyene med sykkel.

Trass i flotte fjell nesten helt ned til havet, er store deler av Helgelandskysten flatt område tradisjonelt brukt til landbruk. Mange av øyene har gode fergeforbindelser.

Mer info: Vega Turistinformasjon og Turistkontoret i Sandnessjøen har sykkelleie. visithelgeland.com

Svolvær. Foto: Runar Larsen/Magasinet Reiselyst
Svolvær. Foto: Runar Larsen/Magasinet Reiselyst Vis mer

7: Se torsken i Svolvær

Den som er på bilferie, skal selvsagt ha en havfiskestang med i bagasjerommet og friste lykken ved en passende anledning. Virkelige fiskeentusiaster bør kontakte lokale kjentfolk som disponerer båt og som vet hvor de beste fiskefeltene er. På den hundre år gamle fiskeskøyta MS Symra kan du være med ut på dagstur på havet. Kanskje får du fatt i storseien eller et par spreke makrell? Uavhengig av fiskelykke, er båtturer utenfor Svolvær fantastiske naturopplevelser, hvor det er store sjanser for å se havørn.

Mer info: XXLofoten.no har fisketurer i en vaskeekte sjark, men også RIB-safari, kajakkturer og sightseeing i fjordene.

Rallartur. Foto: Torild Moland/Magasinet Reiselyst
Rallartur. Foto: Torild Moland/Magasinet Reiselyst Vis mer

8: Norge på tvers på Rallarvegen

Her vandrer man gjennom et stykke historie som har spilt en avgjørende rolle for Sverige og Nord-Norge. «Rallarvegen» fra Riksgränsen i Sverige til Rombaksbotn i Norge er en historisk vandring langs togbanen som rallarene – omstreifende arbeidere – bygget for flere hundre år siden. Toget skulle frakte den dyrebare jernmalmen fra Lappland i Sverige og ut til skipene ved kysten. Jernmalmen var et av tyskernes hovedmål da de angrep Norge 9. april 1940. Så ender da også turen med å klatre på et gammelt tyskerskip ute i Narvikfjorden.

Mer info: Ta Ofotbanen fra Narvik til Katterat (6 km) eller Bjørnfjell (13 km) og gå ned til Rombaksbotn. Om sommeren er det mulighet for båttransport tilbake til Narvik. visitnarvik.no

Svartisen. Foto: Torild Moland/Magasinet Reiselyst
Svartisen. Foto: Torild Moland/Magasinet Reiselyst Vis mer

9: Brevandring i Svartisen

Bare et par timer sør for Bodø ligger Norges nest største isbre. Hvert år kommer over 25 000 besøkende hit for å se, kjenne på og gå tur i denne magiske verdenen. Dette er en spennende utflukt, og vel verdt et avbrekk fra bilturen nordover eller sørover. Men skal du opp på isen, er det essensielt å gå med guide. De kan sørge for isøks, stegjern og klatretau, og guider grupper på trygt vis. Så er det bare å nyte opplevelsen, hvor du balanserer mellom sprekker i breen, og blir forhekset av isens magiske formasjoner. Sesongen varer fra mai til oktober.

Mer info: Dagstur med Meløy Adventure har alt utstyr inkludert og passer for alle, uansett alder og erfaring. meloyadventure.no

Tranøy. Foto: Ronny Frimann/Magasinet Reiselyst
Tranøy. Foto: Ronny Frimann/Magasinet Reiselyst Vis mer

10: Fyrferie på Tranøy

Tranøy fyr ble bygget i 1864 for å vise vei inn langs Vestfjorden og lede skipstrafikken mot Tjeldsund, Ofoten og Tysfjord. Men fyret ble etter hvert automatisert, og den siste fyrvokteren gikk av vakt i 1991. To år senere begynte fyrets karriere som turistattraksjon og senere Bed & Breakfast. Fyret har 12 rom i forskjellige boliger, noen også med plass til familier. Kafeen serverer frokost med hjemmebakt brød, og lunsj og middag med lokale spesialiteter. Ytterst på Tranøy, på Buneset, ligger de to galleriene Tranøy Galleri og Hamsungalleriet med kunst på svabergene og historiske røtter. Her er sitater av Hamsun, statuer hugget i stein, utendørs replika av kjente kunstverk og nå også gatekunst på slitte husvegger.

Mer info: Dobbeltrom på Tranøy fyr med utsikt til Lofotveggen bestiller du på tranoyfyr.no. Sesongstart 20. juni

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.