Konflikt mellom voksne barn og skilte foreldre:

Voksne skilsmissebarn har dårligere forhold til foreldre

Skilte foreldre mener relasjonen til de voksne barna er god, men barna er ikke nødvendigvis enige.

FAMILIELYKKE? Familiemedlemmer, spesielt i familier med skillsmisse, opplever relasjonene forskjellig. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
FAMILIELYKKE? Familiemedlemmer, spesielt i familier med skillsmisse, opplever relasjonene forskjellig. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Ifølge Frode Thuen, psykolog, samlivsekspert og professor ved Høgskulen på Vestlandet, er det stor forskjell på relasjonen mellom voksne barn og deres foreldre i familier der foreldrene er skilt sammenlignet med familier der foreldrene ikke er skilt.

Thuen viser til undersøkelsen LOGG 2007, som er en nasjonal undersøkelse gjennomført av Statistisk sentralbyrå og forskningsinstituttet NOVA. Studien ble publisert i Samfunnsspeilet i 2009.

Ifølge studien oppgir langt flere skillsmissebarn at forholdet til foreldrene er dårlig, enn tilfellet er blant de med gifte foreldre. Den største forskjellen gjelder forholdet mellom døtre og fedre. Mens bare rundt fem prosent av døtre med fedre som fortsatt er gift, vurderer forholdet som dårlig, gjelder dette nærmere en tredjedel av skilsmissedøtrene.

- I familier med skilsmisse rapporterte 30 prosent av voksne barn fra 20 år og oppover om dårlig relasjon til mor eller far. I familier uten skilsmisse var tallet mye lavere. Mellom fire og fem prosent av de spurte med foreldre som ikke var skilt, rapporterte at de hadde en dårlig relasjon til en av foreldrene, sier Thuen.

Familiesplittelsen ødelegger

Ifølge Thuen kan det være mange faktorer som spiller inn.

- Mange har ikke så mye kontakt med far etter en skilsmisse. Problemet med skilte foreldre handler til dels om splittelsen i familien og nye kjærester som kan gjøre relasjonen mer konfliktfylt, sier Thuen.

- Forelderen tror ofte at relasjonen til barnet er bedre enn det barnet synes. Spesielt skilte fedre tror at relasjonen til voksne døtre er bedre enn datteren synes, sier Bjørk Matheasdatter, samlivsekspert, spaltist og forfatter av boka Å elske og bli elsket.

Matheasdatter viser til den samme undersøkelsen som Thuen.

- Etter en skilsmisse må man dessverre være forberedt på at man kan komme til å se barna mindre gjennom hele livet, sier Matheasdatter.

Ifølge Matheasdatter kan skilte foreldre ha urealistiske forventninger til sine voksne barn. De tenker ikke alltid over at en skilsmisse fører til at man får se barna mindre også etter at barna er blitt voksne.

Gjelder hele livet

- Hvis man har skilte foreldre må som regel barnet tilbringe tid med dem hver for seg, og dermed får foreldrene mindre kontakt med barnet sitt. Det gjelder hele livet, men noen foreldre forventer at barnet skal være der like mye som om de bodde sammen med den andre forelderen, sier Matheasdatter.

Matheasdatter påpeker at kan hendelser og handlinger bli liggende mellom mennesker. Vonde opplevelser kan være vanskelige å glemme, og kan bli problematisk over lang tid. Matheasdatter sier at foreldrene bør tenke over om de har noe de vil be barna om unnskyldning for, selv om det ligger langt tilbake i tid.

- Hvis eventuelle problemer sitter i fortida må man tørre å ta praten om det som skjedde den gang da barna var yngre, sier Matheasdatter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.