Den vanvittige historien om Joe Exotic:

Ville bli president - dømt for å ha bestilt leiemord

Netflix-serien «Tiger King» var en av fjorårets mest omtalte dokumentarer. Dramaet var på ingen måte over da kameraene ble skrudd av, og nå planlegges oppfølgeren.

Egen zoo: Joe startet dyreparken i Oklahoma til minne om sin bror. Til tross for at hovedpersonen sitter i fengsel, er en oppfølger under planlegging. Foto: Netflix/NTB
Egen zoo: Joe startet dyreparken i Oklahoma til minne om sin bror. Til tross for at hovedpersonen sitter i fengsel, er en oppfølger under planlegging. Foto: Netflix/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det fins folk som går inn en dør, og så fins det folk som gjør entré. Få har forfinet kunsten å gjøre entré så mye som Joe Exotic. Når han skred inn på homseklubbene i Oklahoma City, hadde han en revolver i et hylster på beinet og en tiger i bånd. Under capsen og ned på skuldrene flommet blonde hockey-lokker. Joe Exotics skjebne har fortsatt å fengsle omgivelsene. Faktum er at den selvutnevnte hillbillyen selv sitter fengslet.

I 2019 ble Joe Exotic dømt til 22 år i fengsel for flere tilfeller av dyreplageri og for å ha bestilt et leiemord. Drapsofferet skulle være dyrerettsaktivisten Carole Baskin.

Nevnte vi forresten av Joe stilte opp i presidentvalget i 2016 og ville bli guvernør i 2018? Alle disse ingrediensene er med i dokumentarserien «Tiger King» på Netflix.

Kjøpte dyrehage for forsikringspenger

Kongen over og sentrum av dramaet er Joe. Før han ble den mer flamboyante «Exotic» ble han født som Joe Schreibvogel i en bondefamilie i Kansas i 1963. I senere intervjuer har Joe beskrevet oppveksten som kjærlighetsløs. Da faren fikk vite at Joe var homofil, tvang han sønnen til å ta ham i hånden på at han ikke skulle komme i farens begravelse. I et selvmordsforsøk kjørte Joe av veien i bilen sin. Han overlevde, men skadet ryggen stygt.

Under rehabiliteringen begynte han å jobbe i en dyrebutikk og fikk blant annet mate løveunger med tåteflaske. Det ble en slags åpenbaring. Joes storebror Garold var også glad i dyr, spesielt afrikanske. Garold døde i 1997 etter å ha blitt påkjørt av en fyllekjører. Forsikringspengene for Garolds død, 140 000 dollar, ble startskuddet for Joes egen dyrehage en drøy time utenfor Oklahoma City under navnet The Garold Wayne Exotic Animal Memorial Park.

Til å begynne med tok parken hånd om dyr eierne ikke lenger ville ha. Det kom en bjørn og en puma, og Joe dro selv for å hente to tigre som var forlatt i en bakgård i nærliggende Ardmore. Tigrene Tickles og Tess ble de første i det som skulle bli Joe Exotics kongerike. De paret seg, og Joe tok hånd om ungene. Og er det noe som er uimotståelig, så er det å klappe tigerunger. Det kan man ta seg godt betalt for.

Varemerket Joe Exotic

Samtidig som parken vokste, bygde Joe opp varemerket Joe Exotic. Han lanserte sin egen stil som cowboy med revolver på hoftene, glitrende skjorter, massevis av ringer i ørene og den karakteristiske frisyren. I parken var det tigre, løver, aper, krokodiller og slanger. Store reklameskilt langs veien var prydet av Joes bartekledde ansikt, og i suvenirbutikken ble det solgt alt fra hudkrem til undertøy.

Med årene fant Joe nye inntektskilder, blant annet ved å ta med dyrene på miniturneer og opptre på kjøpesentre. Utover 2000-tallet begynner forskjellige dyrevernsgrupper å sette spørsmålstegn ved Joes dyrehold. Blant annet påstår PETA (People for the ethical treatment of animals) at dyrene har det ille og at det forekommer innavl. Spesielt én kvinne, Carole Baskin og hennes organisasjon Big Cat Rescue, er en tilbakevendende røst blant kritikerne. Organisasjonen hennes har et fristed for store katter som er blitt forlatt og/eller mishandlet i Tampa i Florida. Verdens naturfond har tidligere slått alarm om at det fins flere tigre i fangenskap i USA enn det fins ville tigre i resten av verden. I delstaten Texas er det fullt lovlig å ha dem som husdyr.

– Hun er kattenes Mor Teresa, sier Caroles mann Howard i Netflix-dokumentaren.

Fiende: Carole Baskin er en dyreverner som Joe ikke kan fordra. Hatet er i aller høyeste grad gjensidig. Foto: NTB
Fiende: Carole Baskin er en dyreverner som Joe ikke kan fordra. Hatet er i aller høyeste grad gjensidig. Foto: NTB Vis mer

Truer kritikeren

Joe slår tilbake på sin måte, blant annet gjennom å spekulere rundt Carole Baskins fortid. Og der fins det en mystisk forsvinningssak. Caroles andre mann, Don Lewis, forsvant nemlig sporløst i 1997. Don var millionær, og barna hans mener at faren følte seg stadig mer truet av Carole. Joe tar ryktene og omsetter dem i handling. I country-musikkvideoen «Here, kitty kitty» står han og synger ved en tigerinnhegning mens en skuespiller som likner Carole Baskin mater kattene med noe som ser ut som menneskelige kroppsdeler. Joe har også et eget realityshow på nettet, som sendes en time fra parken hver dag.

Også i Joe Exotic TV deler han ut harde slag, særlig mot Carole Baskin. I et av de mest alvorlige innslagene drar Joe revolveren og retter den mot en oppblåsbar dukke som kan likne Baskin, og fyrer av. Mens luften siver ut av dukken, vender Joe seg mot kamera.

– Der ser dere hvor lei jeg er av denne dritten. God kveld, mine damer og herrer.

Joes kamp mot Baskin fører ikke til noe. I stedet havner parken i økonomisk trøbbel og står i fare for konkurs. Forretningsmannen Jeff Lowe dukker opp som en reddende engel. Han tilbyr seg å gå inn med penger og stå som eier av dyrehagen. Joe innser riktignok raskt at Lowe ikke bare er en velgjører, men ute etter å ta over virksomheten. Til slutt er Joe likevel nødt til å oppgi dyrehagen og flytter til Florida med kjæresten og fire hunder.

Søkte Trump om benådning

Noen måneder senere, i september 2018, er han på vei til et sykehus for å søke jobb. På parkeringsplassen stanser fire mørke biler rundt ham, og FBI-agenter velter ut. Joe blir lagt i bakken.

– Det var som om jeg var Ted Bundy eller noe, sier Joe til kjæresten da han ringer fra varetekt.

Like før en amerikansk president går av, er det tradisjon at han benåder en rekke domfelte. Joe Exotic søkte Donald Trump om benådning, og har sin egen teori om hvorfor han ikke ble valgt: - Jeg var for homo. Foto: Santa Rosa County Jail/NTB
Like før en amerikansk president går av, er det tradisjon at han benåder en rekke domfelte. Joe Exotic søkte Donald Trump om benådning, og har sin egen teori om hvorfor han ikke ble valgt: - Jeg var for homo. Foto: Santa Rosa County Jail/NTB Vis mer

Under rettssaken blir det klart at Joe har avlivet fem tigre, med revolver. De ligger nedgravd på parkens område. Andre vitner forteller at Joe har vært delaktig i å kjøpe og selge eksotiske dyr under myndighetenes radar. Men hovedtiltalen går på Joes forsøk på å hyre en leiemorder til å drepe Carole Baskin. Det kommer fram at en Frank Allan Glover tok imot penger fra Joe for å drepe henne, men Glover mener at han aldri tenkte å utføre oppdraget. I stedet festet han bort hele betalingen. Joe hevder at hele suppa er kokt i hop av Jeff Lowe for å overta dyrehagen hans. Joe har jattet med bare for å samle bevis mot Lowe.

Joe Exotic blir dømt på alle punkter til 22 års fengsel. Fra fengselet har han blant annet bønnfalt tidligere president Trump om benådning, uten hell. Han har også uttrykt anger for hvordan dyrene ble behandlet i dyrehagen hans. Særlig nå som han selv har fått oppleve å sitte innesperret.

– Da jeg forlot dyrehagen min og slapp fri sjimpansene mine i et friområde i Florida, og forestilte meg hvordan de hadde hatt det i 18 år, da skammet jeg meg, sier han i et klipp på Netflix.

Kilder: Texas Monthly, Oxygen, «Joe Exotic» (podcast, Wondery), «Tiger King» (Netflix), Rolling Stone

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.