Hvordan avslutte forholdet?

Vil du ut av forholdet?

Det er vondt å avslutte forholdet, men i noen tilfeller er det likevel riktig.

SLUTT: Når du innser at forholdet ikke kan reddes, bør du avslutte det så ryddig som mulig, råder ekspertene. Foto: Scanpix.
SLUTT: Når du innser at forholdet ikke kan reddes, bør du avslutte det så ryddig som mulig, råder ekspertene. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg møter flere par hvor den ene egentlig vil gjøre det slutt, men fordi man ikke klarer den andres smerte så blir man i et forhold man selv er ulykkelig i.

Det forteller Mads Hagebø, familieterapeut ved Systemterapi.

FAMILIETERAPEUT: Mads Hagebø ved Systemterapi. Foto: Privat.
FAMILIETERAPEUT: Mads Hagebø ved Systemterapi. Foto: Privat. Vis mer

For når et forhold tar slutt, er det ikke nødvendigvis bare vondt for den ene parten. Det kan også føles svært smertefullt for den som velger å bryte ut av relasjonen.

Slik avslutter du forholdet

Hagebø er derimot klar på at dersom du ikke ønsker å tilbringe livet videre med ektefellen eller kjæresten din, så vil det gjøre vondt verre for begge om du velger å bli.

Men hvordan gjøre det slutt med partneren på en god og respektfull måte?

Det første du bør gjøre, er å være ærlig med deg selv:

- Det å bli skuffet, føle seg sviktet og ført bak lyset, kan være en vond følelse, men å være i et forhold for å hindre at partner blir skuffet, er ikke nødvendigvis riktig overfor en selv. Det er viktig å være ærlig og avslutte om dette er tanken. Ikke vær i et forhold du er hundre prosent sikker på du vil ut av, for å skåne partneren, råder Ulla Aasland, sexologisk rådgiver med privat praksis i Porsgrunn.

Dernest må du være ærlig med partneren din:

- Bekreft, se partneren som er trist og lei seg, men vær samtidig ærlig på at du vil ut av forholdet, sier Aasland videre.

RÅDGIVER: Ulla Aasland, sexologisk rådgiver med privat praksis i Porsgrunn. Foto: Privat.
RÅDGIVER: Ulla Aasland, sexologisk rådgiver med privat praksis i Porsgrunn. Foto: Privat. Vis mer

Hagebø mener at det er ekstra vanskelig når den som blir forlatt ikke føler de har fått en god nok grunn, eller har fått prøve å endre seg.

- Som regel ser jeg at for mange har gått og bygget sin begrunnelse i eget hode uten at den andre reelt har kunnet få innflytelse eller fått en sjanse til å gjøre endringer før forholdet har tatt slutt. Mitt råd er å inkludere partneren i tankeprosessen. Det er viktig å formidle hvor alvorlig man opplever temaene, sier familieterapeuten.

Forberede partneren din

Hagebø erfarer at flere føler at de har prøvd å ta opp problemene før, uten annet enn en kortvarig endring.

- Utfordringen er ofte å klare å få partneren sin til å forstå hvor vanskelig man faktisk har det i forholdet før man velger å forlate ham eller henne.

Men når du føler at du har gjort alt for å få partneren din til å forstå, og du til slutt ønsker deg ut av forholdet, er det viktig å avslutte det på en god og verdig måte, mener parterapeutene.

- Sett av tid til samtalen, uten forstyrrende elementer rundt, råder Aasland.

Noen har også god erfaring med å skrive et brev eller en mail hvor man gjør avtale om å snakke sammen om vanskelige temaer, mener Hagebø.

- Slik forbereder du partneren litt. For eksempel kan du skrive noe sånt som “det er mange viktige temaer vi ikke har snakket om som jeg MÅ få snakket med deg om nå. Jeg har det ikke godt om dagen”, tipser han.

- Å snakke sammen om hva som er vanskelig, kan jo forebygge et eventuelt brudd

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.