Vidar velger jul i karantene for å dekke sitt aller siste mesterskap

NTB-fotograf Vidar Ruud har fulgt håndballjentene siden 1986. Da andre journalister dro hjem for å slippe en jul i karantene, valgte veteranen å bli.

750 HÅNDBALLKAMPER: NTB-fotograf Vidar Ruud har fulgt 47 håndballmesterskap. Håndball-EM i Danmark blir siste gang han følger kvinnelandslaget i håndball. Foto: Bjørn Steinar Delebekk
750 HÅNDBALLKAMPER: NTB-fotograf Vidar Ruud har fulgt 47 håndballmesterskap. Håndball-EM i Danmark blir siste gang han følger kvinnelandslaget i håndball. Foto: Bjørn Steinar Delebekk Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

47 håndballmesterskap, rundt 750 kamper og 3000 bilder per kamp er det NTB- fotograf Vidar Ruud (65) klokker inn etter å ha dekket sitt siste mesterskap med kvinnelandslaget i håndball.

– Dette er den siste jobben. Det er jo litt spesielt, sier Ruud til Vi.no.

Når vi snakker med ham på telefon, er han på vei for å ta bilde av håndballjentene idet de sjekker inn på nytt hotell i Herning. Fredag spilles semifinalen mot Danmark for tomme tribuner på grunn av corona, men trofast på sidelinja står Ruud klar med linsa.

De fleste andre journalistene fra Norge reiste hjem fra mesterskapet 14. desember for å kunne feire en normal jul uten karantene. For Ruud var det viktig å få med seg det aller siste mesterskapet i karrieren.

MED MUNNBIND: Tiltakene mot corona er strenge under håndball-EM i Danmark. Vidar Ruud med munnbind på håndballarenaen. Foto: Bjørn Steinar Delebekk
MED MUNNBIND: Tiltakene mot corona er strenge under håndball-EM i Danmark. Vidar Ruud med munnbind på håndballarenaen. Foto: Bjørn Steinar Delebekk Vis mer

– Jeg valgte å bli. Jeg synes det var artig å få med meg det siste mesterskapet selv om det da blir en annerledes jul i år. Jeg pleier å være sammen med barn og barnebarn på julaften. Det har vært viktig. Jeg snakket mye med familien om dette i forkant. Jeg har voksne barn som forstår, sier han.

Når han kommer tilbake til Norge på mandag, kan han bare være sammen med samboeren. På julaften må de sitte med to meters avstand.

JUBEL: Håndballjentene jubler fra sidelinja under kampen mot Ungarn. Foto: Vidar Ruud NTB
JUBEL: Håndballjentene jubler fra sidelinja under kampen mot Ungarn. Foto: Vidar Ruud NTB Vis mer

Tett på håndballjentene

Som fotograf har Ruud dekket mye fotball og ski. I 1986, da kvinnelandslaget i håndball for første gang kom på medaljeplass med bronsemedalje, dekket Ruud begivenheten i Rotterdam.

– Jeg syntes det var veldig gøy med håndballjentene. Norge var ikke så gode på ski den gang, og heller ikke i fotball. Det var gøy å følge et lag som vant og fikk medaljer. Det var fantastisk å oppleve det.

Ruud har fulgt landslaget fra Sven Tore Jacobsens tid og fram til nå. Han forteller at han er blitt godt kjent med håndballjentene opp gjennom åra. På 80-tallet var Hanne Hegh lagkaptein. Nå er det datteren hennes Emilie Hegh Arntzen som er blant våre største håndballstjerner.

MOR OG DATTER: Fotograf Vidar Ruud fulgte håndballstjerna Hanne Hegh på 80-tallet. De siste årene av karrieren har han fulgt Heghs datter Emilie Hegh Arntzen på landslaget i håndball. Her er mor og datter fotografert under sommer OL i Rio de Janeiro, Brasil i 2016. Foto: Vidar Ruud NTB
MOR OG DATTER: Fotograf Vidar Ruud fulgte håndballstjerna Hanne Hegh på 80-tallet. De siste årene av karrieren har han fulgt Heghs datter Emilie Hegh Arntzen på landslaget i håndball. Her er mor og datter fotografert under sommer OL i Rio de Janeiro, Brasil i 2016. Foto: Vidar Ruud NTB Vis mer

– Emilie er en fantastisk dame. Det er jo litt rart at jeg også har tatt bilder av hennes mor og at jeg var eldre enn moren den gangen. Det er vel et tegn på at jeg bør gi meg, ler Ruud.

Hedret av Thorir og landslagsjentene

Det er heller ingen tvil om at Ruud har vært selvskreven for landslaget. Under pressekonferansen etter seieren mot Ungarn tirsdag, valgte landslagssjef Thorir Hergeirsson å avbryte spørsmål fra en av de utenlandske journalistene for å hedre Ruuds lange karriere.

– Du har alltid vært med. Du har alltid vært blid, positiv og har godt humør. Du er veldig hjelpsom og har hjulpet meg med mange flotte bilder som jeg har kunnet bruke i jobben. Jeg setter utrolig stor pris på det, sa Hergeirsson.

– Det var hyggelig. Det var stas å bli satt pris på og at landslagssjefen i håndball holdt tale for meg. Jeg innrømmer det, sier Ruud.

Ruud fikk også en signert landslagstrøye og landslagsjentene kom med heiarop for ham.

DEN NYE KVINNEHÅNDBALLEN: Med Sven Tore Jacobsen startet en ny æra for kvinnelandslaget i håndball. Her er benken fotografert under de Olympiske leker i Seoul i 1988. Her står Sven Tore Jacobsen sammen med Karin Pettersen. Bak ser vi Heidi Tjugum og Kristine Duvholt. Foto: Vidar Ruud NTB
DEN NYE KVINNEHÅNDBALLEN: Med Sven Tore Jacobsen startet en ny æra for kvinnelandslaget i håndball. Her er benken fotografert under de Olympiske leker i Seoul i 1988. Her står Sven Tore Jacobsen sammen med Karin Pettersen. Bak ser vi Heidi Tjugum og Kristine Duvholt. Foto: Vidar Ruud NTB Vis mer

Rivende utvikling

Ruud startet som fotograf på slutten av 70-tallet mens han gikk fotolinja på Sogn videregående. I begynnelsen var det bare jobbing på mørkerommet hvor han framkalte og kopierte bilder.

– Omstilling er et av ordene jeg har hørt mest. Den tekniske utviklinga har vært utrolig. Da jeg tok bilder på håndballkamp før i tida, tok jeg en rull med film som jeg måtte framkalle i pausen. På fotballkamper måtte jeg gå før kampen var ferdig for å få framkalt bildene til deadline, forteller han.

I dag sender han bilder på minuttet rett fra kamera. Ruud er positiv til den teknologiske utviklingen.

– Alt er bedre og enklere nå. Alle kjemikaliene på mørkerommet var nok heller ikke bra for helsa.

Mens han selv bruker apper til å komme seg rundt med trikken i Oslo, husker han hvordan hans egne foreldre, som sluttet i jobb før dataalderen, falt bakpå.

– De var avhengige av hjelp til å betale regninger, sier Ruud.

Han mener det er viktig å holde seg oppdatert på ny teknologi.

– Det er jo noen som ikke er interessert og ikke vil, men du må lære deg det. Det er ikke noe å lure på.

GÅR FOR SEIER: Stine Bredal Oftedal under kampen mellom Norge og Ungarn. Foto: Vidar Ruud NTB
GÅR FOR SEIER: Stine Bredal Oftedal under kampen mellom Norge og Ungarn. Foto: Vidar Ruud NTB Vis mer

Planer for pensjonisttilværelsen

Ruud forteller at det blir rart å ikke gå på jobb lenger.

– Men jeg har vært forberedt på at den dagen kommer. Det er viktig at det kommer nye folk som tenker annerledes. Da jeg kom inn på begynnelsen av 80-tallet, var jeg den nye med pågangsmot. Ting må fornyes.

– Hva skal du gjøre når du blir pensjonist? Kommer du til å reise på mesterskap som publikummer?

– Haha! Nei. Jeg har utrolig mye bilder og film som jeg trenger å sortere og skanne. Jeg skal også få skrevet tekst til dem. Det kan være morsomt for barna. Jeg er også i gang med et prosjekt som startet på fotolinja på Sogn. Jeg har 40 år gamle reportasjebilder fra spikerverket i Nydalen. Nå fotograferer jeg de samme stedene i området, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.