Pårørendealliansen: - Det drives rovdrift på folk

– Vi må ta oss av foreldrene våre like lenge som vi er småbarnsforeldre

Folk gruer seg til å fortelle arbeidsgiver at de må ta seg av syke foreldre. – Livet deres er preget av redsel og stress for ikke å få nok hjelp.

OMSORGSROLLE: Pårørendealliansen erfarer at pårørende bruker kvelder og helger for å ta seg av sine nærmeste. Etter hvert kan omsorgsrollen føre til at den pårørende faller utenfor arbeidslivet. Foto: Shutterstock NTB
OMSORGSROLLE: Pårørendealliansen erfarer at pårørende bruker kvelder og helger for å ta seg av sine nærmeste. Etter hvert kan omsorgsrollen føre til at den pårørende faller utenfor arbeidslivet. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Omsorg er omsorg! Mange kommer til å være pårørende for nærstående eller gamle foreldre, partner eller andre like lenge som vi er småbarnsforeldre. Det er noe vi må begynne å snakke om, sier Anita Vatland, leder i Pårørendealliansen til Vi.no.

Hun forteller at Pårørendealliansen erfarer at det en del steder er for lite forståelse i arbeidslivet for personer som er pårørende til syke og eldre.

– Det kan bli sett på som et svakhetstegn. Noen synes det er helt ok å ta opp problemet med arbeidsgiver, men andre gruer seg. Dette avhenger også av hva slags type omsorg det er, sier hun.

Hun mener arbeidslivet må tilrettelegge for denne situasjonen like mye som for småbarnsforeldre fordi omsorg for eldre er vanskelig å kombinere med et lengre arbeidsliv.

– Vi får omsorgsdager for syke barn dekket, men vi får ikke dekket omsorgsdager for våre foreldre. Hvis NAV kunne ta den kostnaden på samme måte ville ikke de små og mellomstore bedriftene bli belastet. Halvparten av hjelpen landets syke får utføres av pårørende, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.