Slik gir du hunden et godt liv i alderdommen:

– Vi må drive mer eldreomsorg for dyra våre enn tidligere

Veterinær og hundeeier Sasja Rygg mistenker at hunden Munter (13) er blitt lettere dement. Her er rådene for en god alderdom - for de firbeinte.

NÆRT BÅND: Gjennom 13 år er båndet mellom Sasja Rygg og hunden Munter nært. Eiere må drive med mer eldreomsorg for dyra enn før. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
NÆRT BÅND: Gjennom 13 år er båndet mellom Sasja Rygg og hunden Munter nært. Eiere må drive med mer eldreomsorg for dyra enn før. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Han er en stor gutt på 30 kilo. Han er en 85-åring egentlig, men relativt sprek. Han har det heldigvis bra til å være 13 år, sier Sasja Rygg om hunden Munter.

Som veterinær og hundeeier erfarer Rygg at kjæledyra våre blir eldre enn tidligere. Årsaken er bedre medisiner og at folk er flinkere til å rense hundens tenner. Generelt sørger vi bedre for dyra våre enn før.

Les også: - Jeg drakk til alt ble svart

Det siste året har Rygg gjort en rekke tiltak for at Munter skal ha en så bra alderdom som mulig. Han får spesialfôr for leddene med omega 3. Han får smertestillende hver dag. Når det er kaldt ute får han et dekken for at han skal være varm og god. En rampe gjør det lettere for han å komme seg inn i bagasjerommet på bilen. Turene tilpasses hans tempo. Han vil stoppe for å snuse på ting i større grad enn før.

– Vi går annerledes turer nå enn da han var på høyden. Vi vurderer også å legge tepper på gulvet, som er blitt glatt for ham. Noen ganger kan han også stå og glo tafatt framfor seg. Det kan hende at han er blitt litt lettere dement. Vi kan se det på eldre hunder og katter, sier Rygg.

Les også: Advarer foreldre mot å kausjonere

Eldreomsorg for kjæledyr

Munter, som er en blanding av gordonsetter, labrador og border collie, lever et sunt og aktivt liv. Han er et fullverdig medlem av familien og storebror til to jenter. Han er alltid blid og glad og vil ligge i sofaen når familien ser på tv.

Noen ganger, når mamma Sasja legger seg tidlig, sniker han seg opp i senga.

Familien har aldri ballonger når det er barnebursdag. De tar hensyn til Munter som er redd for ballonger.

– Vi må drive mer eldreomsorg for dyra våre enn tidligere, sier Rygg.

Kvalitetsfôr, tannrens en gang i året, helseforsikring, vaksiner og helsekontroll hos veterinær koster Rygg 22 000 kroner i året. På toppen av dette kommer utgifter hvis Munter blir syk.

– I fjor hadde han en kjempesvær operasjon hvor han fikk fjernet en lungelapp grunnet lungekreft. Da måtte han ligge på sykehus i etterkant. Det kostet sikkert 50 000. En god del ble dekket av forsikringen, sier Rygg.

På hans eldre dager bruker hun også litt mer penger på snop. Det blir en ekstra grisehale her og der. Å bruke penger på Munter er en selvfølge.

– Vi har en konto for uforutsette utgifter. Det er en selvfølge at vi tar fra den om noe skjer med ham.

VIKTIG I FAMILIEN: Ryggs barn vet ikke hvordan livet i familien er uten Munter. Han har alltid vært der. - Han er en glad gutt som alltid liker å være der vi er. Han er alltid med og gir ubetinget kjærlighet. Det er veldig deilig, sier Rygg. Foto: Privat
VIKTIG I FAMILIEN: Ryggs barn vet ikke hvordan livet i familien er uten Munter. Han har alltid vært der. - Han er en glad gutt som alltid liker å være der vi er. Han er alltid med og gir ubetinget kjærlighet. Det er veldig deilig, sier Rygg. Foto: Privat Vis mer

Når det går mot slutten

Rygg er forberedt på et voldsomt tomrom blir når Munter blir borte.

– Jeg håper han får noen år til selv om han er 13 nå. I beste fall får han to til tre år til. Han er med meg til jobben hver dag. Vi går 2,5 kilometer hver vei. Etter hvert kan det hende vi må ta bussen hvis det blir for langt å gå. Blir det for mye må vi halvere turen og tilpasse.

Vi er glad i dyr. Ifølge tall fra Norsk Kennel Klub fra 2014 har vi 560 000 hunder i Norge og enda flere katter. Norsk Kennel Klub anslår at det lever rundt en million katter i Norge.

Å miste et dyr er en enorm sorg man må ha opplevd for å forstå. Når Munter ikke lenger kan gjøre det han elsker å gjøre må den vonde avgjørelsen om avliving tas.

Rygg har laget en liste over Munters favorittaktiviteter som hjelp når tida kommer. Der står det: leke med ball, kaste pinne, tur i skogen, ligge i sofaen med oss, godbiter og mat. Og å være med mamma.

– Han er alltid med meg. Når jeg går opp i andre etasje blir han med. Når jeg går ned igjen blir han med. I det siste har jeg merket at han ikke blir med hver gang. Det er blitt litt plagsomt for ham å gå i trappa.

GLAD I TUR: Munter er aldri sur og en god turkamerat for Sasja Rygg. Foto: Privat
GLAD I TUR: Munter er aldri sur og en god turkamerat for Sasja Rygg. Foto: Privat Vis mer

Du kan bedre livskvaliteten

Har du et gammelt dyr råder Rygg deg til å sørge for tannrens en gang i året for å fjerne bakterier som kan skape problemer andre steder i kroppen.

– Det er ekstremt viktig for hund og katt. Det handler også om å forhindre at de går rundt med vondt i tennene. Det er også viktig at de får vaksiner og jevnlige helsekontroller. Da kan for eksempel kreft oppdages og behandles tidlig.

Hvis katten din får artrose og blir mindre smidig kan du hjelpe til med å bedre livskvaliteten.

– Å hoppe opp i vinduskarmen kan bli vanskelig. Da kan det være greit å sette fram en stol slik at den kan fortsette å gjøre det den liker i stedet for å ligge på sofaen og bli tykkere og tykkere.

Les også: De laget dronning Sonjas ikoniske jakker

Det er trist å avlive et dyr man er glad i, men det er også viktig å ta valget når tiden er inne.

– Katter kan få demens og det kan bli vanskeligere for dem å gå på kassa som før. Blir det et altfor stort problem for eier og katt må man tenke på om man skal avlive, sier Rygg.

Eldre dyr Trenger mer hvile

  • Selv om hund og katt virker like friske som før, regnes de som seniorer fra de er 7-8 år. Aldringsprosessen er i gang. Dyra trenger mer søvn og hvile, ro, trygghet, tilpasset kost og mosjon når de blir eldre.
  • En eldre hund eller katt kan lettere bli kald og få skjelettplager. Den kan trenge et varmere og mykere underlag når den skal sove. Jevnlige helseundersøkelser av seniorhunden eller seniorkatten kan forebygge sykdommer.
  • Problemer med tenner og tannkjøtt er vanlig, det samme er forkalkninger og stivhet i rygg og bein. Eldre hunder kan få svikt i nyre og lever, sykdom i kjønnsorganene, hormonelle endringer, grå stær og demens.
  • Katter kan få smertefulle tannsykdommer og bli stive i rygg og bein grunnet forkalkninger. Flere får nyresvikt og høyt stoffskifte som det finnes god behandling for.
  • Kilde: Inge Vogt Engeland, Norges første veterinær med Master i kardiologi

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer