Sissel Kyrkjebø om farens alzheimer:

- Vi fikk tre fantastiske år før pappa døde

Sissel Kyrkjebø (50) droppet alle planer da faren fikk alzheimer. Det kommer hun aldri til å angre på.

VEMOD: Sissel Kyrkjebø fylte nylig 50 år. Hun forteller at vemodet i å bli eldre handler mer om at foreldrene blir gamle enn om hennes egen alder. Foto: Heidi Maxmiling
VEMOD: Sissel Kyrkjebø fylte nylig 50 år. Hun forteller at vemodet i å bli eldre handler mer om at foreldrene blir gamle enn om hennes egen alder. Foto: Heidi Maxmiling Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): - Vemod, sier Sissel Kyrkjebø og lener seg litt lengre inn over bordet, så lokalet rundt oss liksom trekker seg vekk, mens vi trekker oss sammen.

HUSKER DU? Sissel slik vi husker henne fra gjennombruddsårene. Foto: Aller media
HUSKER DU? Sissel slik vi husker henne fra gjennombruddsårene. Foto: Aller media Vis mer

- Vemodet som ligger i å bli eldre, handler i virkeligheten ikke så mye om min egen alder, men mer om å oppleve at foreldrene mine blir gamle.

Gullstrupen fra Bergen som sang seg inn i nasjonens hjerter under Melodi Grand Prix-finalen i Grieghallen i 1986 har rukket å fylle 50 år. Det har hun det helt fint med, sånn for sin egen del. Det er bare enda et tall i hennes liv, å bli eldre er ikke knyttet til vemod på egne vegne. Verre er det å se sine egne foreldre bli gamle og syke, og til slutt dø.

Pappajente

– Min far døde for tre år siden. Da merket jeg plutselig det helt konkrete i at ingenting varer evig. Og i det ligger vemodet. Men samtidig har jeg også en stor takknemlighet over det vi rakk.

For en pappajente som Sissel var det ekstra vondt å miste faren, men med sorgen følger det også en følelse av noe fint. For de siste årene av hans liv tilbragte de sammen. Hun beskriver det hele som «en stor gave».

- Jeg hadde akkurat flyttet til Oslo da jeg ble klar over at min far hadde alzheimers. For å hjelpe og støtte min mor og få tid sammen med far, foreslo jeg at de flyttet til Oslo. Og det gjorde de. De var 80 år og flyttet fra Bergen, der de hadde bodd hele sitt liv, for å være nærmere meg, forteller hun.

– Jeg har en stor takknemlighet over at vi rakk det vi gjorde. Vi fikk noen fantastiske år før han døde.

Nære foreldrene

Sissels far Erling døde ikke av alzheimers, han fikk kreft og fikk kun kort tid etter det. Han var fortsatt bevisst sine omgivelser da han gikk bort, og kjente familien igjen.

MODENHET: I forbindelse med at Sissel Kyrkjebø fylte 50 år i sommer ga hun ut plate med tittelen Reflections. Foto: Heidi Maxmiling
MODENHET: I forbindelse med at Sissel Kyrkjebø fylte 50 år i sommer ga hun ut plate med tittelen Reflections. Foto: Heidi Maxmiling Vis mer

- Det var noen år der jeg bevisst booket kalenderen min så jeg kunne være der og ta vare på foreldrene mine. Det var viktig for meg. Jeg hadde jo bodd i Danmark så lenge, og de hadde alltid stilt opp for meg. Nå kunne jeg stille opp for dem. Og det var ikke fordi jeg følte det var noe jeg burde eller måtte, det var fordi jeg hadde lyst til det.

I dag bor Sissel og moren så nærme hverandre at det tar to minutter å gå på besøk.

- Jeg synes det er hyggelig å bo så tett, og min mor sier det samme. Det har også gjort at min mor og mine døtre har fått et svært nært forhold. Det gjør meg glad å se at mine døtre er så glad i henne.

Ett år av gangen

Da Sissel i sin tid vendte hjem til Norge, valgte hun også å kutte ned på jobben og fokusere på å være der for sine døtre.

- Jeg bestemte meg for å ta ett år av gangen ut av kalenderen. Og så gikk det altså to og et halvt år. Og jeg nøt det! Jeg savnet ikke et sekund å reise rundt og synge. Men jeg visste selvsagt også at jeg skulle komme i gang igjen.

Sissel Kyrkjebø sitter der og utstråler noe som kler henne. Kanskje det er modenhet. Kanskje det bare er mot til å være seg selv. Hun fylte 50 år i sommer, og markerte dagen med å gi ut ny plate med tittelen Reflections: En plate med femti utvalgte favorittsanger. Platen blir lansert på en litt annerledes måte, ved å legge en sang i uken ut på sin egen hjemmeside og på streamingtjenester som Spotify og iTunes samtidig som hun deler en musikkvideo og en video der hun forteller om sangen. Etter planen skal det fortsette ut året.

Intervjuet ble først publisert i magasinet Søndag

FAVORITTSTED: Glyptoteket i København er et av Sissels favorittsted i byen hun kalte hjemme i så mange år. Foto: Heidi Maxmiling
FAVORITTSTED: Glyptoteket i København er et av Sissels favorittsted i byen hun kalte hjemme i så mange år. Foto: Heidi Maxmiling Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.