12 ÅR YNGRE MANN: Den australske skuespilleren og filmprodusenten, Deborra-Lee Furness (62), har vært gift med den kjente, australske skuespilleren Hugh Jackman (49) siden 1996. De har også to barn sammen. Foto: Scanpix.
12 ÅR YNGRE MANN: Den australske skuespilleren og filmprodusenten, Deborra-Lee Furness (62), har vært gift med den kjente, australske skuespilleren Hugh Jackman (49) siden 1996. De har også to barn sammen. Foto: Scanpix. Vis mer

Eldre kvinner dater yngre menn

- Veldig mange menn er interessert i eldre kvinner fordi de har lang erfaring og er trygge på seg selv

At mange kvinner blir mer selvsikre med alderen, er bare én av grunnene til at flere ønsker seg en yngre mann.

(Vi.no): - Å velge en mann som er ti år yngre, kan jo få folk til å heve øyenbrynene noe, men det skjer mer og mer, sier Haakon Aars til Vi.no.

Han er lege, spesialist i psykiatri, samfunnsmedisin og klinisk sexolog, og mener en av grunnene til det er at dagens kvinner er mer selvstendige:

- Kvinner i dag er i en helt annen situasjon enn før; de jobber og klarer seg selv, og er mer uavhengige av at mannen skal bidra økonomisk, sier Aars.

Les også: Derfor blir livet bedre med alderen

HAAKON AARS: Lege, spesialist i psykiatri, samfunnsmedisin og klinisk sexolog. Foto: Lommelegen.no.
HAAKON AARS: Lege, spesialist i psykiatri, samfunnsmedisin og klinisk sexolog. Foto: Lommelegen.no. Vis mer

- Eldre kvinner mer selvsikre

Sexolog Siv Gamnes mener ungdomstiden strekker seg lengre blant voksne i dag. Levealderen blant befolkningen øker, og at dermed også middelaldrende kvinner ter seg yngre enn før.

- Jeg tror eldre kvinner i dag ofte føler seg yngre i kropp og sinn enn kvinner før i tiden gjorde. Hvorfor skal man ikke det? Det handler mye om sin egen oppfatning av seg selv, sier Gamnes til Vi.no.

Sexologen tror samtidig at mange kvinner blir mer selvsikre i godt voksen alder:

- Det blir lettere å stå opp for seg selv og det man ønsker - ikke bare gjøre det man tenker er forventet av andre, sier hun.

SEXOLOG: Siv Gamnes. Foto: Privat.
SEXOLOG: Siv Gamnes. Foto: Privat. Vis mer

Kvinnen er eldre i hvert femte ekteskap

Ifølge Aars er det flere undersøkelser, blant annet i England, som viser at kvinner faktisk foretrekker å være sammen med yngre menn.

Kvinner i slike forhold var svært lite akseptert før i tiden, men er nå mer vanlig fordi dagens kvinner er mer fristilt og velger sine utkårede på egne premisser, legger Aars til.

- De er jo ikke avhengig av mannen og disse maktstrukturene. De velger den de har lyst på, sier han.

Her hjemme viser også statistikk at flere og flere kvinner inngår ekteskap med yngre menn:

  • I 1966 var mannen eldre enn kvinnen i 75 prosent av alle ekteskap, ifølge Statistisk Sentralbyrå, mens kvinnen var eldre enn mannen i kun 14 prosent av tilfellene. Og da var det kun snakk om ett til tre år eldre.
  • I 2008 viste tallene en endring når det kom til aldersforskjellen mellom kvinner og menn. Da viste det seg at kvinnen var eldre enn mannen i hvert femte ekteskap, og økningen har vært størst for gruppen hvor kvinnen er fire år eldre eller mer.
  • Det antas at en av årsakene til den økte aldersforskjellen kan være at flere av de som inngår ekteskap har vært gift tidligere, og derfor gifter seg igjen i høyere alder. Og jo eldre vi blir, jo mindre har en aldersforskjell på fire-fem år å si for oss.

Menn som søker eldre kvinner

En undersøkelse som datingsiden Match.com gjennomførte blant 5500 single voksne i USA i 2017, fant at 26 prosent av kvinnene var åpen for å date menn som er ti eller flere år yngre enn seg selv.

Også flere menn søker en eldre, kvinnelig partner.

Den amerikanske antropologen og rådgiver for datingsiden, Helen Fisher, har tidligere uttalt til The New York Times at man antar at menn vil ha makten i parforhold, men at dette ikke stemmer lenger, ifølge Fisher.

- Menn ønsker seg en partner - og vi ser mer og mer at menn ønsker at denne partneren skal være intellektuell, seksuell og fungere som en sjelevenn, sier Fisher.

23 ÅR YNGRE MANN: Den britiske regissøren og fotografen, Sam Taylor-Johnson (51), er gift med den britiske skuespilleren Aaron Taylor-Johnson (28), som hun også har to barn sammen med. Foto: Scanpix.
23 ÅR YNGRE MANN: Den britiske regissøren og fotografen, Sam Taylor-Johnson (51), er gift med den britiske skuespilleren Aaron Taylor-Johnson (28), som hun også har to barn sammen med. Foto: Scanpix. Vis mer

Antropologen legger til at kvinner i forhold med yngre menn er en del av et generelt skifte i den vestlige kulturen mot dobbeltinntekts-familier.

- Med kvinner som får mer økonomisk makt, vil yngre menn søke en partner som enten tjener like mye penger som de selv gjør eller mer, og har tilsvarende eller høyere utdanningsnivå, sier Fisher videre til The New York Times.

ATLE AUSTAD: Psykolog og spesialist i klinisk sexologi. Foto: Privat.
ATLE AUSTAD: Psykolog og spesialist i klinisk sexologi. Foto: Privat. Vis mer

- Friere seksuelt

Hun får støtte av Haakon Aars.

- Det er veldig mange menn som sier de er interessert i eldre kvinner fordi kvinnen har lang erfaring, er trygge på seg selv og dermed representerer noe trygt, sier Aars.

Atle Austad, psykolog og spesialist i klinisk sexologi, mener samtidig at man ikke kommer bort i fra det seksuelle aspektet ved det hele:

- Når erfarne kvinner har økt trygghet på seg selv og sin seksualitet, har de jo frihet til å begjære uhemmet. Så kanskje det påvirker yngre menn, spør Austad.

Gå til Vi.no-forsiden