Oppskrifter på vegetarisk julemat

Vegetargjester i jula? Server dette

Stadig flere av oss velger bort kjøtt, og sjansen er derfor stor for at en av julegjestene ikke spiser den tradisjonelle julematen. Heldigvis er det mye annet godt å servere.

Spinat og soppai: En velsmakende og rustikk pai med smak av spinat, sopp og nøtter. Paien kan du servere som julemiddag. Foto: Mari Svenningsen
Spinat og soppai: En velsmakende og rustikk pai med smak av spinat, sopp og nøtter. Paien kan du servere som julemiddag. Foto: Mari Svenningsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Mange familier opplever at det er flere ulike behov når julemenyen skal planlegges og hele familien samles til julefeiring. Glutenfritt, laktosefritt, vegan, vegetarisk; dette krever at man har litt innsikt i hva som skal til og hva som må bort.

Julaften var kjøttfri i hundrevis av år

Dette spiser vi:

  • Pescetarianer: Spiser vegetarisk mat pluss fisk og skalldyr.
  • Fleksitarianer: Spiser mest fra planteriket, men av og til kylling, fisk og kjøtt.
  • Laktovegetarianer: Spiser vegetarisk pluss meieriprodukter.
  • Ovo-vegetarianer: Spiser vegetarisk pluss egg.
  • Lakto-ovo-vegetarianer: Spiser vegetarisk og både egg og meieriprodukter.
  • Veganere: Spiser et plantebasert kosthold, og unngår all mat av animalsk opprinnelse.

De eldste, kjente julematskikkene i Norge er katolske. Fra rundt kristningen i 1030 til reformasjonen i 1537 var Norge katolsk. Da skulle det fastes i tiden før jul, og kjøtt ble erstattet med fisk. Hele desember, fram til og med julaften, var kjøttfri, ifølge VG.

1. juledag brøt man fasten, med pinnekjøtt eller andre tørre, saltede kjøttslag.

Både fersk fisk og lutefisk er veldig gamle tradisjoner som julemiddag og lutefisken ble laget av tørrfisk som hadde for dårlig kvalitet til å bli eksportert.

Ribben ble først moderne da støpejernskomfyren ble vanlig på begynnelsen av 1900 tallet.

Julegrøten er også en gammel matskikk, som er vegetarisk.

Tradisjon

Det som er interessant med jula er at vi er veldig tradisjonsbundne og det er en myte at mange spiser pizza på julaften.

Selv om de fleste av oss fortsatt spiser de tradisjonelle julemiddagene som ribbe og pinnekjøtt, er det stadig flere som velger bort den kraftige kjøttmaten.

Nye tradisjoner kommer inn, og kompromisser må inngås når familier møtes. Venter du besøk av barn, svigerbarn eller barnebarn som bare spiser vegetarisk, så er det klart en utfordring å lage festmat av gulrøtter og nøtter.

Fleksitarianer

Den økende interessen for vegetarisk kosthold har ført til flere såkalte fleksitarianere, et begrep som i 2016 dukket opp på Språkrådets ti-på-topp-liste over nyord. Begrepet definerer dem som innimellom dropper kjøtt, fisk, melk og egg.

Ovnsstekte rødbeter, søtpoteter og sellerirot er godt tilbehør til julemat. Foto: Mari Svenningsen, frukt.no
Ovnsstekte rødbeter, søtpoteter og sellerirot er godt tilbehør til julemat. Foto: Mari Svenningsen, frukt.no Vis mer

En undersøkelse SIFO utførte i 2018 viser at fire av ti regelmessig bytter ut noe av kjøttet med grønnsaker når de lager middag. Det betyr ikke at folk blir vegetarianere, men de spiser mindre kjøtt ved å ha kjøttfrie dager og bytter ut noe av kjøttet med grønnsaker og belgfrukter

Folk bosatt i storbyer er mest interessert i å spise vegetarisk.

Vegetarmat

Heldigvis er det mange gode råd og oppskrifter å finne på smakfull vegetarmat, som passer sammen med tilbehøret til den tradisjonelle julematen.

Den som spiser vegetarisk kan jo lage sin egen mat, så blir det ikke så mye stress for deg som ikke har laget veggisterkaker og nøttestek før.

Mange vegetarianere spiser både melk og melkeprodukter, egg og fisk, og da kan julas fiskemåltider, desserter og kaker nytes i fellesskap trygt innenfor tradisjonelle rammer.

Pai med spinat og sopp. Foto: Mari Svenningsen, Frukt.no
Pai med spinat og sopp. Foto: Mari Svenningsen, Frukt.no Vis mer

Pai med spinat og sopp

Tertebunn:

  • 100 g speltmel
  • 50 g hvetemel
  • 100 g kaldt smør
  • 2 ss kaldt vann
  • ½ egg til pensling

Spinat- og soppfyll:

  • 100 g frisk spinat
  • 250 g aromasjampinjonger
  • 2 sjalottløk olivenolje til steking
  • 200 g cottage cheese
  • 2 egg
  • 1 ts dijonsennep
  • ½ ts tørket timian
  • salt og nykvernet pepper
  • 50 g fetaost
  • 25 g hasselnøtter
  1. Bland speltmel, hvetemel og salt i en bolle. Skjær smør "i små terninger og smuldre det i melblandingen med fingrene til en grynete masse. Tilsett kaldt vann og kna deigen sammen. Pakk deigen i plast og legg den kjølig i 30 min.
  2. Skyll spinaten, legg den i en bolle og hell på kokende vann. Hell av vannet og la spinaten renne av.
  3. Rens sopp og skjær i skiver. Stek sopp i litt olje på en plate med sterk varme til de blir lett gylne, sammen med finhakket sjalottløk. Rør cottage cheese, egg og sennep sammen og tilsett timian, salt og pepper.
  4. Kjevle deigen ut til en stor sirkel med diameter ca. 30 cm. Legg deigen på bakepapir på stekeplate. Legg spinaten midt på deigen og fordel soppen over. La ca. 4 cm av kanten være uten fyll. Fold kantene inn "over fyllet og hell cottage "cheese-blandingen over grønnsakene. Smuldre fetaosten over og dryss med hasselnøtter.
  5. Sett ovnen på 200˚. Pensle deigen med sammenpisket "egg og stek terten midt i ovnen "i ca. 35 minutter til den blir gyllen og fyllet stivner. Avkjøl litt og server gjerne med den varme gulrotsalaten.
Grønne pletter: Stek disse som et alternativ til julens medisterkaker. Waldorfsalaten er laget med en olje- og eddik- dressing. Foto: Mari Svenningsen. frukt.noP
Grønne pletter: Stek disse som et alternativ til julens medisterkaker. Waldorfsalaten er laget med en olje- og eddik- dressing. Foto: Mari Svenningsen. frukt.noP Vis mer

Grønne kaker med waldorfsalat

  • 1 brokkoli
  • 1 neve persille
  • 2 egg
  • 50 g revet mozzarella
  • 50 g cheddarost
  • 3 ss griljermel
  • 2 ss hvetemel (glutenfritt mel)
  • ½ ts spisskummen
  • ¼ ts chiliflak
  • salt og pepper

Waldorfsalat:

  • 3 epler, fast sort
  • 1–2 ss sitronsaft
  • 1 stilk selleri ½ bunt persille
  • 1 pose småsalat,
  • ca. 70 g
  • 75 g valnøtter
  • 2 ss olje
  • 1 ss eplesidereddik
  1. Skyll brokkoli og finhakk både hodet og stilken med en stor kniv. Legg hakket brokkoli i en sikt og hell over kokende vann. La brokkolien dryppe godt av.
  2. Skyll og finhakk persille. Rør brokkoli, egg, ost, griljermel, mel og persille sammen og krydre med spisskummen, chili, salt og pepper. Juster ev. røren med mer mel. Farsen skal være så fast at den kan formes til små kaker. "Sett farsen kjølig i ca. 15 minutter.
  3. Form til flate kaker og stek i smør i en stekepanne til fin farge på begge sider.
  4. Kjern ut eplene og skjær i tynne båter. Drypp over sitronsaft. Skjær selleri i tynne skiver. Finhakk persille. Bland epler, salatblad, selleri og persille med valnøtter, olje og eplesidereddik i en salatbolle og server.
  5. Server kaken med stekte potetstrimler, waldorfsalaten og en god sennep.
Rosenkålsalat: Server salaten til julematen, eller spis den alene som en enestående rett. Foto: Mari Svenningsen, frukt.no
Rosenkålsalat: Server salaten til julematen, eller spis den alene som en enestående rett. Foto: Mari Svenningsen, frukt.no Vis mer

Rosenkålsalat med eple, mandler og granateple

  • 400 g rosenkål
  • 2 epler
  • 1 liten potte persille
  • 50 g frisk grønnkål
  • Honningstekte mandler:
  • 100 g grovhakkede mandler
  • 1 ss smør
  • 2 ss flytende honning
  • ½ ts flaksalt

Mild sennepsdressing:

  • 4 ss olivenolje
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ½ ts flytende honning
  • salt
  • nykvernet pepper

Pynt:

  • 1 granateple eller frosne tyttebær
  1. Skyll rosenkålen. Skjær av bunnen og finsnitt med en skarp kniv. Skyll epler og skjær i små terninger. Skyll og finhakk persille. Fjerne den grove stilken av grønnkålen og riv bladene i mindre biter.
  2. Bland rosenkål, grønnkål, epler og persille sammen.
  3. Rør olivenolje, sitronsaft, sennep og honning sammen i en liten bolle og smak til med salt og pepper. Bland sennepsdressingen sammen med kålsalaten og la den trekke kjølig i ca. 30 minutter.
  4. Rist mandlene lett i smør i en panne. Tilsett honning og salt og la mandlene steke videre i ca. 2 minutter til de er gylne. La mandlene avkjøles på bakepapir.
  5. Del granateplene i to, og pirk ut kjernene. Strø granateplekjerner og tyttebær over salaten og de honningstekte mandlene.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer