Stadig flere av oss velger bort kjøtt, og sjansen er derfor stor for at en av julegjestene ikke spiser den tradisjonelle julematen. Heldigvis er det mye annet godt å servere.
Spinat og soppai: En velsmakende og rustikk pai med smak av spinat, sopp og nøtter. Paien kan du servere som julemiddag. Foto: Mari Svenningsen
Vis mer
Mange familier opplever at det er flere ulike behov når julemenyen skal planlegges og hele familien samles til julefeiring. Glutenfritt, laktosefritt, vegan, vegetarisk; dette krever at man har litt innsikt i hva som skal til og hva som må bort.
De eldste, kjente julematskikkene i Norge er katolske. Fra rundt kristningen i 1030 til reformasjonen i 1537 var Norge katolsk. Da skulle det fastes i tiden før jul, og kjøtt ble erstattet med fisk. Hele desember, fram til og med julaften, var kjøttfri, ifølge VG.
1. juledag brøt man fasten, med pinnekjøtt eller andre tørre, saltede kjøttslag.
Både fersk fisk og lutefisk er veldig gamle tradisjoner som julemiddag og lutefisken ble laget av tørrfisk som hadde for dårlig kvalitet til å bli eksportert.
Ribben ble først moderne da støpejernskomfyren ble vanlig på begynnelsen av 1900 tallet.
Julegrøten er også en gammel matskikk, som er vegetarisk.
KJENNETEGN: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har gode råd til deg som sliter med «juleallergi» og forklarer hvilke symptomer du bør være var på. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV
Vis mer
Det som er interessant med jula er at vi er veldig tradisjonsbundne og det er en myte at mange spiser pizza på julaften.
Selv om de fleste av oss fortsatt spiser de tradisjonelle julemiddagene som ribbe og pinnekjøtt, er det stadig flere som velger bort den kraftige kjøttmaten.
Nye tradisjoner kommer inn, og kompromisser må inngås når familier møtes. Venter du besøk av barn, svigerbarn eller barnebarn som bare spiser vegetarisk, så er det klart en utfordring å lage festmat av gulrøtter og nøtter.
Den økende interessen for vegetarisk kosthold har ført til flere såkalte fleksitarianere, et begrep som i 2016 dukket opp på Språkrådets ti-på-topp-liste over nyord. Begrepet definerer dem som innimellom dropper kjøtt, fisk, melk og egg.
Ovnsstekte rødbeter, søtpoteter og sellerirot er godt tilbehør til julemat. Foto: Mari Svenningsen, frukt.no
Vis mer
En undersøkelse SIFO utførte i 2018 viser at fire av ti regelmessig bytter ut noe av kjøttet med grønnsaker når de lager middag. Det betyr ikke at folk blir vegetarianere, men de spiser mindre kjøtt ved å ha kjøttfrie dager og bytter ut noe av kjøttet med grønnsaker og belgfrukter
Folk bosatt i storbyer er mest interessert i å spise vegetarisk.
Heldigvis er det mange gode råd og oppskrifter å finne på smakfull vegetarmat, som passer sammen med tilbehøret til den tradisjonelle julematen.
Den som spiser vegetarisk kan jo lage sin egen mat, så blir det ikke så mye stress for deg som ikke har laget veggisterkaker og nøttestek før.
Mange vegetarianere spiser både melk og melkeprodukter, egg og fisk, og da kan julas fiskemåltider, desserter og kaker nytes i fellesskap trygt innenfor tradisjonelle rammer.
Pai med spinat og sopp. Foto: Mari Svenningsen, Frukt.no
Vis mer
Grønne pletter: Stek disse som et alternativ til julens medisterkaker. Waldorfsalaten er laget med en olje- og eddik- dressing. Foto: Mari Svenningsen. frukt.noP
Vis mer
Rosenkålsalat: Server salaten til julematen, eller spis den alene som en enestående rett. Foto: Mari Svenningsen, frukt.no
Vis mer
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.