Amerikanske presidentskandaler gjennom tidene:

Utroskap, økonomisk rot og taler i fylla

Donald Trump var ikke den første, og blir kanskje heller ikke husket som den største, skandalepresidenten. Se bare her:

Donald Trump har flyttet grensene for hva en president kan tillate seg, mener Hans Olav Lahlum. Foto: REUTERS/Tom Brenner/NTB Scanpix
Donald Trump har flyttet grensene for hva en president kan tillate seg, mener Hans Olav Lahlum. Foto: REUTERS/Tom Brenner/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Historiker Hans Olav Lahlum, som er aktuell med boka Trump, Biden og slaget om USA og også har skrevet bok om de tidligere amerikanske presidentene, vil ikke engang slå fast at Trump er den mest skandaløse amerikanske presidenten gjennom tidene. Det er rett og slett for mange historiske skandaler å ta av.

- For å kunne konkludere, må vi se an ettermælet som sitter igjen noen år etter at en president har gått av. Dette gjelder særlig i tilfellet Donald Trump, fastslår han.

- Det er en del rettslige ting som vi ikke vet svaret på ennå, Trump har påberopt seg immunitet så lenge han er president og dermed har mye stoppet opp. Det er sannsynlig at han går inn i historien som en skandalepresident, kanskje også den verste gjennom tidene, men det er for tidlig å konkludere.

Ifølge Lahlum er ingen president i nyere tid blitt gjenvalgt med så lav popularitet som Trump hadde ved inngangen til valgåret. Ingen er heller gjenvalgt med så høy arbeidsledighet. Men:

- TSilfellet Trump er spesielt og et gjenvalg kan ikke utelukkes: Han har en ganske stabil gruppe på 40 prosent som støtter ham, det er et stort grunnfjell. Men veldig få av de resterende 60 prosentene av befolkningen er positive til ham. Han har aldri hatt over 50 prosent støtte, og er en polariserende kandidat.

Historiker og forfatter Hans Olav Lahlum regnes som Norges fremste ekspert på amerikanske presidenter.
Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
Historiker og forfatter Hans Olav Lahlum regnes som Norges fremste ekspert på amerikanske presidenter. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix Vis mer

Ikke en president verdig

Trump har på mange måter redefinert bildet vi har av en president. Forgjengeren Barack Obama brukte også mikrobloggtjenesten Twitter til å kommunisere direkte med velgerne, men Trump bruker plattformen i en helt annen utstrekning og med en retorikk som av mange blir kalt «unpresidential», som kan oversettes med «ikke en president verdig».

- Han har flyttet en del grenser for hva vi opplever som skandaløst. Vi legger liksom ikke merke til det lenger. Trump begynte med å dele ut karakteristikker i det politiske ordskiftet, og andre politikere har tatt etter ham, konstaterer Lahlum.

Noen politiske skandaler blir så store at et stikkord er nok, så vet alle hva du snakker om. Watergate er én. Nevner du ordene Clinton og sigar i samme setning, vil alle skjønne at du snakker om hans forhold til Monica Lewinsky. Men mens noen episoder har vært regnet som skandaløse i sin nåtid, er andre politikere først blitt dømt av ettertiden.

- Det er ulike kategorier skandaler. Jeg vil også skille mellom skandaler som har funnet sted i løpet av presidentperioden, og de som ligger lenger tilbake i tid. Trump har hatt en del dameskandaler, noen av dem veldig alvorlige, men det er for det meste forhold fra tiden før han ble president, påpeker Lahlum.

- Dette er et av områdene som henger litt på grunn av rettslige prosesser som har stoppet opp. Totalt er han beskyldt for upassende oppførsel mot over 40 damer. Men den virkelig store politiske skandalesaken med Trump, handler om samarbeid med fremmede makter - det han ble stilt til riksrett for. Jeg mistenker også at det vil komme fram mer økonomisk skandalemateriale etter hans presidentperiode. Interne forhold i administrasjonen har det også vært en del av. Dette kvalifiserer kanskje ikke til skandaler, det er mer trakassering. Måten han omtaler folk han har hatt i tiltrodde roller, mangler historisk sidestykke.

I andre enden av skalaen finner vi Trumps forgjenger Barack Obama (2009-2017). Det verste han er blitt anklaget for, er ifølge Lahlum at han var litt teknokratisk anlagt, litt vel byråkratisk. Men før Obama var det rikelig å ta av.

Skandaleomsuste presidenter

George W. Bush (2001-2009): Ikke noe utroskap og underslag her, men det politiske ble det skandaløse. Det ER jo skammelig å ha gått til krig på grunnlag av at du vil utslette andre lands masseødeleggelsesvåpen som viser seg å ikke finnes. Han fikk også en vanskelig start, da han i realiteten vant valget over Al Gore med én stemme i høyesterett og med et mindretall av stemmene fra folket.

Bill Clinton (1993-2001): Motsatt av Bush - ikke politisk kontroversiell, men damehistorier og økonomisk rot. Man kunne kjøpe seg til en lunsj og overnatting i Det Hvite Hus. Det ser ikke bra ut.

Tenker du på Bill Clinton, tenker du på Monica Lewinsky. Foto: AFP/Scanpix
Tenker du på Bill Clinton, tenker du på Monica Lewinsky. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

George H.W. Bush (1989-1993): En politiker med lite skandaler, men det gikk hardt for seg i begge valgkampene. Systematisert skittkasting i 1988 og i 1992 viste det seg at han hadde skjult et budsjettunderskudd under valgkampen og dekket til hvor dårlig det sto til med økonomien.

Ronald Reagan (1981-1989): Han var politisk omstridt og fratok blant annet folk helsehjelp, men det var jo et politisk valg. Skapte en gigantisk statsgjeld. Solgte i hemmelighet våpen til Iran, angivelig for å få frigitt amerikanske gisler i Libanon. I realiteten ble inntektene fra salget brukt til å skaffe våpen til Contras i Nicaragua. Kjent som Iran Contras-skandalen.

Jimmy Carter (1977-1981): Politisk vinglete, men ingen skandaler.

Gerald Ford (1974-1977): Fords største skandale var at han benådet forgjengeren sin. Det var veldig kontroversielt i samtiden, men trolig var det en fornuftig avgjørelse fordi landet måtte gå videre.

Richard Nixon (1969-1974): Måtte trekke seg etter Watergate. Paradokset er at han etter alt å dømme ikke kjente til Watergate-innbruddet. Men han prøvde å skjule det, og hadde gjort så mye annen galskap som kom opp under opprullingen. Fortsatt er han den eneste presidenten som har måttet trekke seg.

Richard Nixon står fortsatt som den eneste amerikanske presidenten som har måttet trekke seg. Foto: NTB/Scanpix
Richard Nixon står fortsatt som den eneste amerikanske presidenten som har måttet trekke seg. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Lyndon B. Johnson (1963-1969): Hadde en autoritær og mobbete lederstil, men den største kontroversen var knyttet til politikk. Fremfor alt Vietnamkrigen, men han ble også beskyldt for valgfusk. Her var det en damehistorie også, men mest politisk kontrovers.

John F. Kennedy (1961-1963): Her verserte det mye damehistorier, og omfanget er egentlig uklart: At han hadde andre damer mens han var gift, er klart. I hvor stor grad det skjedde under presidentskapet, er uklart. I tillegg til kvinnehistorier var det også løse spekulasjoner rundt mafiakoblinger. Den største skandalen var han uansett ikke skyld i selv: Han ble skutt og drept.

Hvor mange av damehistoriene som verserte om John F. Kennedy som faktisk var sanne, får vi aldri vite. Foto: Daily Mail/REX/NTB Scanpix
Hvor mange av damehistoriene som verserte om John F. Kennedy som faktisk var sanne, får vi aldri vite. Foto: Daily Mail/REX/NTB Scanpix Vis mer

Dwight D. Eisenhower (1953-1961) og Harry S. Truman (1945-1953) skapte ingen større skandaler.

Franklin D Roosevelt (1933-1945) framsto som en landsfader, men var ganske ufordragelig som menneske. Hadde i mange år en elskerinne. Bagatelliserte helsa og ble gjenvalgt med en tvilsom legeattest, men jeg vil ikke karakterisere ham som en skandalepresident.

Holdt tale på sparket - i fylla

Her hopper vi litt tilbake i tid, til Warren G. Harding (1921-1923): En av de mest skandaleombruste presidentene. Elskerinnen fødte hans barn kort tid før han ble valgt som president. Han hadde flere korrupte statsråder, blant annet en som solgte et naturreservat til et oljeselskap mens han selv fikk halvparten av pengene. Presidenten selv var nok ikke korrupt, men han klarte ikke å ordne opp i egne rekker.

Et lignende renommé med skandaler fikk den gamle krigshelten Ulysses S. Grant (1869-1877).

Det var færre politiske skandaler og mye kontrovers rundt Grover Cleveland (1885-89 og 1893-1897): Han påtok seg farskapet og betalte barnebidrag til et barn av en kvinne med svært dårlig rykte, uten å vite om det var hans barn. Mens han var president, giftet han seg med sin egen adoptivdatter. Ekteskapet skal ha vært lykkelig, og de fikk fem barn sammen. Han tapte kampen for gjenvalg tross flere stemmer enn motkandidaten, men ble valgt for en ny periode fire år senere. Grant var skandaløs, men åpen og transparent.

Andrew Johnson (1865-1869) drakk seg full på innsettelsesseremonien da han ble Abraham Lincolns visepresident, og holdt en tale som han fant på underveis. Han var en stemme unna å bli dømt i riksrett, men under der lå hovedsakelig politiske motsetninger i et ekstremt polarisert USA.

Det var generelt mye korrupsjon på denne tida, forteller Lahlum. Av tidligere presidenter som ligner Trump mest, trekker han fram Andrew Jackson (1829-1837): Krigshelt og nybyggerhelt fra Tennessee, i likhet med Trump fullstendig i konfrontasjon med det politiske etablissement. Folkelig fyr som inviterte en masse pelsjegere til Det hvite hus hvor de drakk seg fulle og ramponerte inventar. Hadde det så travelt med å gifte seg med en kvinne som ikke rakk å bli formelt skilt, og ble dermed kjent som bigamist-president.

- I tillegg kan vi trekke fram en rar historie på visepresidentnivå: I 1840 ble visepresidenten ikke renominert fordi han hadde et åpenlyst forhold til en mørkhudet kvinne. Det kontroversielle var ikke det utenomekteskapelige forholdet eller at de hadde barn sammen, men at hun var en åttendedels svart og per definisjon slave etter datidens rasepolitikk. Sett i dagens lys er skandalen mer måten han ble behandlet på, påpeker Lahlum. Det hører med til historien at kvinnen døde, og mannen som var vraket som visepresident innledet på nytt et forhold til en slavekvinne. Da hun vraket ham, ble han så sint at han solgte henne på slavemarkedet.

- Deler av 1800-tallets politikk i USA fortoner seg i dag som et ganske absurd teater, konstaterer Lahlum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.